Menu
'Achter het doel kan ik vrij zijn'

'Achter het doel kan ik vrij zijn'

David Endt is bij iedere thuiswedstrijd van Ajax een vertrouwd gezicht achter het doel. De teammanager van Ajax volgt als sinds het voorjaar van 1996 de verrichtingen van zijn grote liefde vanachter het doel van de tegenstander. Een traditie waar een mooi verhaal achter schuilgaat.

,,Het startpunt van deze traditie was de wedstrijd Panathinaikos - Ajax in de halve finale van de Champions League. Het was en is nog steeds de gewoonte een dag voor de wedstrijd in het stadion te trainen. Ik liep bij de training in het Olympisch Stadion van Athene en voelde dat er iets in die ploeg zat. Het veld lag er als een plaatje bij, dus het was al genieten om te kijken naar de glooiing van die grasmat en de prachtige lijnen. Ook de jongens waren goed aan het spelen”, vertelt de voormalig persman met zichtbaar plezier.

Endt graaft en zijn geheugen en haalt het moment terug: ,,Ik was samen met onze materiaalman Richard Wilhelm toen ik ineens dacht: ik kan wel ergens hoog in die grote klomp gaan zitten, maar dat is wel heel ver weg. Ik kan beter achter het doel gaan zitten. Ik zag daar een bankje staan en dacht: als dat bankje er morgen ook nog staat ga ik daar gewoon lekker zitten, zodat ik dicht bij mijn jongens zit en het spel goed kan zien. Uiteindelijk ben ik daar die avond ook gaan zitten.”
Vanaf zijn nagelnieuwe positie werd Endt op zijn wenken bediend. ,,Ik zag in de zevende minuut een corner van Ronald de Boer bij de twee paal terug gekopt worden en Jari Litmanen vervolgens scoren. Het was de opmaat voor een historische avond, een 0-3 overwinning na de eerdere 0-1-nederlaag in de thuiswedstrijd.”

David Endt in gesprek met een ballenjongen tijdens Ajax - Vitesse. David Endt in gesprek met een ballenjongen tijdens Ajax - Vitesse.

Terug in Nederland hield Endt de gewoonte in stand. Een traditie was geboren. ,,Ik heb dat toen inderdaad volgehouden”, beaamt de Amsterdammer. ,,Ook bij uitwedstrijden zat ik later altijd achter de goal, maar tegenwoordig minder. Eerst hebben ze je niet zo in de gaten, maar op een gegeven moment verandert dat. Er kwamen helaas slechte reacties waardoor ik er buiten Amsterdam mee gestopt ben.” Ook de regelgeving doet Endt de das om. ,,Op de vleugels van de acties van de UEFA hebben we in Nederland ook ‘technical seats’ gecreëerd omdat de groep begeleiders steeds groter werd. Die moeten bij het veld zijn. Anderhalf jaar geleden is in navolging van de UEFA bij een vergadering voor teammanagers besloten dat we de ‘technical seats’ ook in de competitie handhaven, dus dan zit ik daar. Maar thuis zit ik altijd achter het doel.”

Tot drie, vier jaar geleden werd de stoel achter het doel ook in andere stadions bemand door Endt. De reacties daarbij waren verdeeld. ,,Juist daar waar je het niet verwacht krijg je gekke opmerkingen, zoals bij Heerenveen: Mensen die volledig uit hun dak gaan en je voor alles uitmaken. Bij andere clubs was het helemaal ok. Alleen bij Feyenoord was het de uitzondering dat ik niet van doel wisselde en voor het vak van de Ajax-supporters bleef zitten om geen gevaar te lopen. Je moet ook zorgen dat je niet provoceert. Al met al vind ik het fascinerend om daar te zitten. Vooral omdat ik heel dicht bij mijn club ben en niet gestoord word zoals op de tribunes. Achter het doel kan ik vrij zijn en ben ik een beetje de supporter die ik op de tribunes niet kan zijn vanwege het kostuum dat ik draag. Ik vind het mooi om te ruiken en voelen - en dat kan daar.”

Daarbij valt op dat Endt vanaf zijn stekkie achter het doel als een gediplomeerde trainer aantekeningen maakt. Iets wat hij onmiddellijk de wereld uit helpt. ,,Ik maak nooit trainersaantekeningen. Ik heb zeventien jaar lang het Ajax-jaarboek geschreven. Daarvoor maakte ik altijd aantekeningen, een soort kroniek van de wedstrijd met gebeurtenissen. Dat doe ik nog steeds wel een beetje. Ik kijk nu veel meer naar emotionele, romantische dingen. Zoals bijvoorbeeld laatst bij Ajax - Vitesse, toen ik keek hoe Theo Janssen zich verhoudt in dat team. Ik heb toen aantekeningen gemaakt en daaromheen bouw ik dan een verhaal. We hadden bijvoorbeeld in de kleedkamer afscheid genomen van Theo. Dat soort dingen haal ik dan terug. Omdat ik zeer geconcentreerd kijk heb ik wel enige bagage. Er ontgaat me weinig, ook in detail niet.”

Ook na het bekerduel bij ONS Sneek bleven Endt enkele details bij. ,,Bijvoorbeeld dat het maanlicht een gat brandde in de hemel. Dat noem ik dan bijvoorbeeld ‘het fietslicht van God, die denkt: Ik ga deze wedstrijd een beetje bijschijnen. Ik kan dan verder ook wel genieten van zo’n lokale brassband en zo’n gemeenschap die helemaal opleeft. Dat is dan de hoofdmoot en later komen er ook wel elementen van de wedstrijd in naar voren. Het verdriet van een nederlaag, de vreugde van een overwinning of de euforie die er kan zijn. Die verhalen houd ik voor mezelf of ik stuur ze op naar mijn bevriende collega van Anderlecht.”

Tot slot geeft de clubman aan zijn zetel achter het doel en naast de ballenjongens van Ajax niet vrijwillig op te geven. ,,Ik hoop daar te kunnen blijven zitten totdat ik stop bij Ajax en je weet nooit wanneer dat gebeurt. Of totdat iemand van een hogere instantie zegt dat het niet mag. Dan zal ik gedwee een plek zoeken op een andere plaats.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Een vast ritueel: David Endt haalt zijn stoel op van het invalideplatform. Een vast ritueel: David Endt haalt zijn stoel op van het invalideplatform.
Dichter bij het veld kom je niet. Dichter bij het veld kom je niet.
David Endt maakt altijd de nodige aantekeningen tijdens een wedstrijd. David Endt maakt altijd de nodige aantekeningen tijdens een wedstrijd.
David Endt zit nooit alleen achter het doel. David Endt zit nooit alleen achter het doel.
Een vrolijke ontmoeting na afloop. Een vrolijke ontmoeting na afloop.