Menu

Achterblijvers voorspellen zege

Op de dag van de wedstrijd tegen Rosenborg was er toch enige activiteit op het trainingsveld bij de Arena. Maarten Stekelenburg en John O'Brien, beide terugkomend van een blessure, kwamen met fysiotherapeut Mark Haak het veld op. Even later volgden Litmanen en Boukhari met looptrainer Jambor. Na afloop vertelden ze wat hun gevoel is over het derde Champions League-duel van Ajax.

Maarten Stekelenburg trainde dinsdag al heel licht met de bal, woensdag mocht hij nog wat meer doen. De goalie is ervan overtuigd dat hij voor de Klassieker zondag tegen Feyenoord klaar is. ,,Het gaat goed, dus zondag sta ik weer in de basis. Als het aan mij ligt tenminste. En als Koeman me opstelt" , voegde hij eraan toe.

De Champions League-wedstrijd gaat hij bij zijn vriendin en zijn schoonmoeder kijken. ,,Het zal een lastige wedstrijd worden. Ik hoop dat Chivu speelt. Van de andere kant moet hij misschien niet teveel risico nemen. Een beuk en hij het kan gedaan zijn. Zondag staat namelijk ook Feyenoord voor de deur."

,,IK heb gehoord dat Ajax waarschijnlijk 4-4-2 gaat spelen. Dat is wel goed denk ik. Alleen zal het in de praktijk, met Wamberto achter de spitsen, neer kunnen komen op ons eigen systeem. Ik hoop dat Joey (Didulica) alles eruit houdt en dat wij alles erin schieten. Ik denk dat het 2-0 wordt, eh, 0-2 natuurlijk, want wij gaan winnen", aldus Stekelenburg.

De doelman trainde samen met John O'Brien. De Amerikaan werkt aan het herstel van een blessure aan zijn achilespees. ,,Het voelt al wat rustiger aan'', zei O'Brien over zijn blessure. ,,Nu moet ik nog functioneel gaan trainen en het gevoel op het veld weer terugkrijgen.'' De linksachter hoopt op drie punten tegen Rosenborg. ,,Het is moeilijk geweest de laatste wedstrijden. Als je wint ga je gelijk met een lekker gevoel naar Feyenoord.''

John O'Brien zal met speciale interesse kijken naar zijn vervanger Jelle van Damme. ,,Jelle is er net bij. Ik hoop dat hij het goed invult.'' De Amerikaan zit thuis redelijk op zijn gemak de verrichtingen van zijn team gade te slaan. ,,In het stadion ben ik wel erg onrustig, als ik voor de tv zit kan ik wat meer afstand nemen. Ik denk dat het goed is dat Ajax 4-4-2 speelt. Vorig seizoen heben we in dat systeem ook een paar keer goed gespeeld. Het eist veel van de middenvelders en de backs als je met vleugelspelers opereert. We moeten onze energie sparen, want die is na de laatste wedstrijden een beetje weg'', aldus O'Brien.

Nourdin Boukhari, die samen met Jari Litmanen door Laszlo Jambor onder handen werd genomen, voorspelde een 0-2 zege voor Ajax. Hij gaat thuis, in zijn nieuwe woning in Diemen, naar het duel kijken. ,,Ik hoor bij het team, dus natuurlijk hoop ik dat we winnen. Het is spannend in onze groep, de ploegen zitten dicht bij elkaar. Het zal best lastig worden daar want die gasten gaan er vol in.''

De linksbuiten gaf aan begrip te hebben voor het feit dat Ajax vanavond waarschijnlijk zonder vleugelaanvallers speelt. ,,In zo'n wedstrijd komen de vleugelspitsen er toch weinig aan te pas.'' Wel hoopte Boukhari volgende keer weer bij de selectie te zitten. ,,Ik hoop altijd erbij te zijn. We zien verder wel, als ik nodig ben zal ik er staan.''

Boukhari was in principe vrij. ,,Toch even lekker getraind, samen met Jari. Mooi meegenomen, ik doe er alles aan om beter te worden.''

Jari Litmanen was, zoals altijd, de laatste die het trainingsveld verliet. Na de training met Laszlo Jambor trapte hij eerst nog een balletje met Boukhari, waarna hij nog minstens een half uur voor zichzelf aan het dribbelen en schieten was. ,,Morgen train ik weer met de groep'', zei een hevig zwetende Litmanen na afloop. De Fin had met Koeman overlegd dat hij zich deze week weer in vorm kon trainen.

,,Het is een speciale wedstrijd vanavond'', vond Litmanen. ,,Ik hoop dat we winnen, of eventueel gelijkspelen. We mogen in ieder geval niet verliezen. Ajax kan prima 4-4-2 spelen. Mido viel goed in afgelopen zondag en Zlatan scoorde ook.''

Iemand die niet trainde, maar zeker de wedstrijd gaat volgen is Rafael van der Vaart. De middenvelder is even in Spanje geweest, om een vakantie te combineren met zijn revalidatie. Het gaat beter met zijn knie. ,, Het gaat goed vooruit, het voelt beter. Over een week of twee mag mijn brace eraf. Dan moet ik afwachten hoe dat is, daar kan ik nu niets over zeggen."

Van der Vaart gaat woensdagavond thuis voor de buis zitten. ,,Ik denk dat ik vanavond erg gespannen ben. Want ik zit te kijken en ik kan zelf niets doen. Het is verstandig om 4-4-2 te spelen. Er zijn veel geblesseerden en zo hebben we iets meer rust. Ik denk dat we winnen, het wordt 0-2."

De Ajacied zag afgelopen zondag in het stadion hoe zijn maatje en teamgenoot Heitinga zijn knie verdraaide. ,,Heel erg", luidde het commentaar van Van der Vaart. ,,Ik wist het meteen al. Zijn knie draaide helemaal door, bij mij bleef hij halverwege nog steken. Achteraf heb ik nog mazzel gehad dus. Ik heb Johnny gesproken natuurlijk, hij was zeer verdrietig. Echt heel erg..."