Menu

Achterstand op PSV blijft voor Ajax gelijk

BREDA (ANP) - PSV mag zich minimaal voor een week koploper van voetballend Nederland noemen. De Eindhovenaren versloegen NAC met 1-2 en hebben een punt meer dan Feyenoord dat dit weekeinde niet in actie kwam en nog een duel te goed heeft. Beide titelkandidaten ontmoeten elkaar zondag in De Kuip. Ajax staat derde op 12 punten achter Feyenoord.

Ook in de staart van de KPN Eredivisie blijft het spannend. Alleen Sparta haalde van de vier degradatiekandidaten een punt, 2-2 op het Kasteel tegen subtopper RKC Waalwijk. Wim van Hanegem, de nieuwe hoofdcoach van de Rotterdammers, zag op de eretribune dat Sparta zonder enig zelfvertrouwen speelde. De ploeg had geluk dat Hoogendorp en Redan voor de Brabanders veel kansen verprutsten.

De Kromme begint maandag aan de loodzware klus om Sparta voor de eredivisie te behouden. Voor de thuisploeg scoorden Marbus (1-0) en Mendes da Silva (2-2), voor RKC Hoogendorp (1-1) en Van Loenhout (1-2). Alle doelpunten vielen na rust.

AZ vergrootte zaterdagavond de degradatiezorgen voor promovendus RBC Roosendaal. De Alkmaarders wonnen in Roosendaal met een flinke dosis geluk: 3-2. AZ had de zege hard nodig na vijf opeenvolgende nederlagen. Voor RBC maakte voormalig Feyenoorder Vos twee treffers. Oud-PSV'er Iwan kon zijn debuut voor de Brabanders geen glans geven. Van Galen scoorde de 3-2 voor AZ.

Nummer vijftien De Graafschap verloor met 3-1 bij FC Utrecht, dat nu aansluiting heeft bij de subtop. De ploeg van trainer Adelaar imponeerde geen moment, de ruime overwinning kwam vooral door het slechte spel van de Doetinchemmers. FC Utrecht nam voor rust een voorsprong door een eigen doelpunt van Vreman. Vervolgens deed Robbemond hetzelfde. Hij kopte de bal achter zijn eigen doelman Wapenaar: 1-1. In de tweede helft maakten Gluscevic en Van den Bergh de fout van Robbemond goed.

Promovendus FC Groningen hoeft zich over lijfsbehoud geen zorgen meer te maken. De ploeg van trainer Van Dijk won in eigen huis met 2-0 van het opnieuw tegenvallende FC Twente. De Groningers boekten hun zevende zege dit seizoen en zijn nu middenmoter. Hoekstra en Hugo stelden de drie punten na rust veilig. Scheidsrechter Van Dongen stuurde een minuut voor tijd FC Twente-speler Van de Par het veld uit.

Heerenveen en Roda JC slaagden er in het Abe Lenstra-stadion niet in het publiek te vermaken. Het bleef zaterdagavond 0-0.