Menu
Adieu Jaap Stam

Adieu Jaap Stam

Ajax heeft zijn vierde wedstrijd in de voorbereiding gelijkgespeeld tegen Team Jaap Stam. In het natte maar sfeervolle stadion van FC Zwolle hielp Donovan Slijngard Ajax in de slotfase aan de gelijkmaker: 3-3.

Vito Wormgoor speelde in de tweede helft bij Ajax. Ook hij kwam Stam in de persoonlijke duels tegen.

Klaas Jan Huntelaar maakte op het Zwolse kunstgras zijn eerste speelminuten sinds het EK. Lang duurde de rentree van de spits niet. Na een klein halfuur in de eerste helft werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. Scheidsrechter Dick Jol, ook hij nam zaterdag afscheid, kon ook niets anders vanwege het noodweer. Omdat de eerste helft verder niet meer werd uitgespeeld, haalde Team Jaap Stam de rust met een voorsprong: 1-0. Phillip Cocu scoorde de enige treffer voor rust. Helaas kreeg het publiek ook weinig tijd om Dario Cvitanich aan het werk te zien. De Argentijn startte als aanvallende middenvelder. Net als Huntelaar keerde ook Cvitanich na de vervroegd aangebroken rust niet terug.

Sterker: toen de ergste donder- en regenwolken waren overgedreven, stuurde Marco van Basten een bijna geheel vernieuwde ploeg het kunstgras op. ‘Gastheer’ Jaap Stam droeg het eerste halfuur nog een Ajax-shirt. De voormalige verdediger droeg daarbij ook de aanvoerdersband. Na de voortijdig afgebroken helft, droeg hij het blauwe shirt van zijn ‘Team Stam’. De nog altijd stoere en imposante verdediger (vanzelfsprekend ook in die helft de captain) staat nog altijd zijn mannetje, bewees Stam in de persoonlijke duels. Na de rust werd Leonardo, de vervanger van Huntelaar in de spits, onder meer getrakteerd op messcherpe tackles. De oud-Ajacied gaf in Zwolle nog eenmaal het goede en wellicht ook leerzame voorbeeld.

Onder aanvoering van Stam zelf bouwde Team Jaap Stam de voorsprong uit naar 3-0. Oud-Ajacied Marc Overmars en - opnieuw - Cocu maakten de doelpunten. De jonge, maar gretige en vernieuwde Ajax-ploeg bewees ook over veerkracht te beschikken. Dennis Rommedahl en Leonardo (hij was Stam even te snel af) brachten de gasten weer dichterbij de gelegenheidsploeg rond Stam.

Een Ajacied die zich na rust bij vlagen uitstekend liet zien was Mitchell Donald. De middenvelder was meerdere keren dicht bij een treffer. Stam kon de fraaie staaltjes van zijn voormalige selectiegenoot wel waarderen. De reus in ruste klopte Donald na een gemiste kans vaderlijk op de schouder. Het voorval typeerde de bijzondere sfeer die zaterdag hing in het vernieuwde stadion van FC Zwolle.

Linksback Slijngard pegelde de bal in de slotfase fraai in de kruising. De beloftevolle verdediger, Slijngard maakte tot nu toe de meeste speelminuten in de voorbereiding, hielp zijn ploeg daarmee op de valreep aan een gelijkspel. Toch waren vriend en vijand het na afloop van de memorabele wedstrijd over een ding eens. Jaap Stam stapte hoe dan ook als winnaar van het veld.

Opstelling Ajax eerste helft:
Gentenaar; Ogararu, Stam, Van der Wiel, Schilder; Gabri, Cvitanich, Sarpong; Kennedy, Huntelaar en Suarez.

Tweede helft:
Padt; Ogararu, Wormgoor, Anita, Slijngard; Donald, Perez, De Jong; Martina, Leonardo en Rommedahl.