Menu
ADO - Ajax: twee grootste uitzeges

ADO - Ajax: twee grootste uitzeges

Ajax hervat zondag de competitie in Den Haag. ADO Den Haag - Ajax is van oudsher een garantie voor spektakel. Bovendien is ADO op eigen terrein meestal een lastig te bestrijden opponent. Behalve in de seizoenen 1989-1990 en 2013-2014, toen de Amsterdammers met liefst 0-4 zegevierden.

Eerste wedstrijd onder Beenhakker
ADO - Ajax was in 1989 de seizoensouverture. Tevens maakte de teruggekeerde Leo Beenhakker zijn rentree als trainer van Ajax. Dat deed de geboren Rotterdammer met verve, gezien de 0-4-zege in de Hofstad. Aron Winter, de huidige trainer van Ajax O19, maakte de openingstreffer. De Hongaarse spits Pál Fischer verdubbelde vlak voor rust de score.

Jan Wouters maakte halverwege de tweede helft aan alle onzekerheid een eind: 0-3. Ronald de Boer verzorgde het slotakkoord met een benutte strafschop. Saillant genoeg verschenen doelman René Stam en spits Heini Otto namens de thuisploeg aan de aftrap. Eerstgenoemde neemt tegenwoordig de keepers van Jong Ajax onder zijn hoede, terwijl Otto al jaren in dienst is van Ajax en momenteel een ambassadeursrol vervult.

Beenhakker deed tegen de Hagenaars een beroep op acht exponenten uit de jeugdopleiding: Stanley Menzo, Frank de Boer, Richard Witschge, Winter, Ronald de Boer, John van ’t Schip, Bryan Roy en de ingevallen Marciano Vink.

Joël Veltman is een van de weinige Ajacieden in de huidige selectie die er op 1 december 2013 ook bij was tegen ADO Den Haag.
Joël Veltman is een van de weinige Ajacieden in de huidige selectie die er op 1 december 2013 ook bij was tegen ADO Den Haag.

Jaargang 2013-2014
In de jaargang 2013-2014 haalden de bezoekers eveneens viermaal de trekker over zonder daarbij een tegentreffer te hoeven incasseren. Davy Klaassen opende al snel de score via een kopbal na een koppende assist van Thulani Serero. Daarna bepaalde Viktor Fischer met een harde knal de ruststand op 0-2.

In het tweede bedrijf besloot Ricardo van Rhijn een rush met een afstandschot, dat mede door een blunder van ADO-doelman Gino Coutinho in het doel verdween: 0-3. Bojan Krkic tenslotte gooide na een een-tweetje met Danny Hoesen nog wat extra zout in de Haagse wonden en zette de 0-4-eindstand op het scorebord.

Van de achttien spelers die toenmalig trainer Frank de Boer op 1 december 2013 opnam in zijn selectie zijn slechts Joël Veltman, Klaassen, Serero en Lasse Schöne overgebleven.

Ajax is in de Eredivisie na een moeizame start inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats. ADO begon juist in de bovenste regionen, maar is nu afgezakt naar de negende plek.

ADO Den Haag – Ajax begint zondag om 16:45 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst