Menu
ADO Den Haag aast op nieuwe stunt

ADO Den Haag aast op nieuwe stunt

Ajax wacht een druk, maar aantrekkelijk en vooral veelzijdig programma. De Amsterdammers spelen de komende weken in Eredivisieverband, het UEFA Cuptoernooi en het toernooi om de KNVB Beker.

Na de glansrijke overwinning op Feyenoord (0-4) wacht de mannen van trainer Henk ten Cate vanavond alweer een volgende krachtmeting. ADO Den Haag is vanaf 20.15 uur de tegenstander in de Amsterdam ArenA. De Hagenaars presteerden afgelopen weekend met de 2-0 nederlaag tegen FC Utrecht slecht. ADO is toch al zwak aan het seizoen 2006-2007 begonnen.

De ploeg van trainer Frans Adelaar (hij werd tegen Utrecht met rood naar de tribune gestuurd en is daardoor vanavond geschorst) bungelt sinds de seizoensstart onderaan de ranglijst. ADO hield aan de acht tot nu toe gespeelde duels slechts een punt over. De ploeg van Adelaar (in de ArenA neemt assistent-trainer Lex Schoenmaker de honneurs waar vanaf de bank) stelde het punt drie weken terug onverwachts veilig bij AZ: 2-2. De Hagenaars bezetten de zeventiende plaats op de ranglijst. Sparta staat ook op één punt. De Rotterdammers hebben een slechter doelsaldo en zijn daardoor de hekkensluiter.

Afgelopen seizoen presteerden de Haagse trots evenmin florissant, maar verraste het wel met een gelijkspel (2-2) in Amsterdam. ADO knokte zich in een tumultueuze slotfase knap terug van een 2-0 achterstand. Ajacied John Heitinga leed die woensdagavond een dubbele nederlaag. De verdediger zag zijn invalbeurt voortijdig worden beeïndigd door een tweede gele, dus rode kaart. Na de treffers van Hedwiges Maduro en Wesley Sneijder leek er tot de negentigste minuut geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van trainer Danny Blind. Na de treffers van Eljero Elia en Jan-Paul Saeijs zaten de Ajacieden plots masaal met de handen in het haar van ongeloof.

Vergeleken met afgelopen seizoen behoren Pascal Bosschaart en de oud-Ajacied Richard Knopper tot de nieuwkomers binnen de Haagse club. Kort voor het verstrijken van de transfertermijn kwam Bosschaart over van Feyenoord. Knopper werd losgeweekt bij Vitesse. Tot de gehoopte sportieve voorspoed hebben de transfers nog niet geleid. Ook spits en ex-Ajacied Michael Mols heeft dit seizoen zijn draai duidelijk nog niet gevonden in het groengele tricot.

Wie de afgelopen twee speelrondes wel opviel was Robert Zwinkels, ook al een Hagenaar met een verleden bij Ajax. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, blessures bij zijn concurrenten, kreeg de oud-keeper van Jong Ajax twee weken terug zijn kans van Adelaar. Zwinkels moest weliswaar tegentreffers toestaan, maar presteerde in elk geval wel opvallend. In de goede zin van het woord.

Na het treffen met ADO wacht de Ajacieden zaterdag de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. De Friezen speelden zondag de altijd beladen ‘derby van het noorden’ tegen FC Groningen. Heerenveen sloot het prestigeduel met een prima gevoel af: 4-2. De zege is in elk geval vanuit Fries oogpunt bezien een goede generale voor het treffen met Ajax. Heerenveen bezet momenteel de zevende plaats in de Eredivisie. Met de vertrouwenwekkende zege in de Klassieker verstevigde Ajax zijn eerste plaats op de ranglijst. De Amsterdammers staan twee punten voor op naaste belager PSV.

Volgende week spelen de Amsterdammers hun eerste wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Cup. Austria Wien komt donderdag 2 november bezoek in de ArenA. De Oostenrijkers zijn de groepsfase gestart met een nederlaag. Als klap op de vuurpijl staat op 9 november nog een Ajax - ADO op het programma. Ditmaal treffen beide ploegen elkaar in het toernooi om de KNVB Beker.