Menu
ADO Den Haag - Ajax: 2 onvergetelijke treffers

ADO Den Haag - Ajax: 2 onvergetelijke treffers

Ajax hervat de competitie zondag, na een geslaagd trainingskamp in Turkije, met een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Het is een wedstrijd die bol staat van traditie en waarin vaak fraaie treffers werden gemaakt. Twee daarvan worden op deze plek opnieuw opgevoerd. Allereerst natuurlijk het memorabele doelpunt van Johan Cruijff uit het seizoen 1971-1972, maar ook het afstandsschot van Toby Alderweireld die daarmee in het voorjaar van 2010 de titelkansen van Ajax levendig hield.

FC Den Haag – Ajax op 2 januari 1972
FC Den Haag – Ajax eindigde op 2 januari 1972 in een 1-2-zege voor de bezoekers. Wat na afloop echter op het netvlies bleef hangen was het beslissende doelpunt van Cruijff, die nota bene een paar dagen eerder was uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar. De absolute sterspeler van weleer had nog een touwtje in zijn handen  - om zijn sokken gerieflijk te laten zitten - toen hij met een subtiele voetbeweging tegenstander Kees Weimar in de luren legde. Daarna stoomde hij op richting ADO-doelman Ton Thie, die hij vanaf een meter of achttien verraste met een prachtige boogbal. De treffer bleef ook in latere jaren geregeld langskomen op televisie.

Alderweireld schiet raak
In het seizoen 2009-2010 was Ajax in een hevige titelrace verwikkeld met FC Twente. Doordat de Amsterdammers op 4 april 2010 uit bij ADO leken af te stevenen op een 0-0-gelijkspel zag het ernaar uit dat de Tukkers op Eerste Paasdag heel goede zaken zouden doen. Alderweireld gooide echter roet in het eten door in de 93ste minuut op aangeven van Urby Emanuelson de bal snoeihard in de kruising te jagen. ADO-middenvelder Ricky van den Bergh, die na het uitvallen van keeper Robert Zwinkels en de rode kaart voor diens vervanger Barry Ditewig, op verdienstelijke wijze de plaats onder de lat had ingenomen, hoorde de bal slechts voorbij suizen. Het doelpunt van de huidige verdediger van Tottenham Hotspur was uiteindelijk niet doorslaggevend in de titelstrijd, aangezien Ajax aan het eind van de rit welgeteld een punt tekort kwam.

Ajax staat nog altijd fier bovenaan in de Eredivisie met 41 punten uit zeventien wedstrijden. ADO is met twintig punten uit zeventien duels lijstaanvoerder van het rechterrijtje. ADO Den Haag - Ajax begint zondag om 12:30 uur in het Kyocera Stadion.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst