Menu

ADO Den Haag na bijna twaalf jaar weer te gast in Amsterdam

Terwijl de meeste Nederlandse voetbalploegen woensdagavond in actie kwamen, hoefden ADO Den Haag en Ajax niet te spelen op een besneeuwd veld. Beide teams konden zich zo helemaal richten op het onderlinge treffen komende zondag. Het duel staat voor het eerst sinds bijna twaalf jaar weer in Amsterdam op het programma. De leiding is in handen van scheidsrechter Ben Haverkort.

Voor de Ajacieden betekende de afgelasting van SC Heerenveen - Ajax vooral onverwacht extra rust. De door blessures geplaagde ploeg van trainer Ronald Koeman deed in Heerenveen de warming-up en kon toen de bus weer in. De training op donderdag werd eveneens van het weekprogramma geschrapt. Vanaf vrijdag zijn de blikken gericht op de Haagse opponent. Bij ADO was het sein 'afgelast' woensdagavond iets langer voor de aftrap afgegeven.

ADO heeft ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Ajax, die half november werd gespeeld, vier nieuwe voetballers bij de selectie. De Japanse international Toda, oud-Ajacied Tarik Oulida, Regillio Simons en de Spaanse verdediger Alberto Saavedra zijn gekomen om de Haagse gelederen te versterken. Maar de grootste wijziging deed zich voor in de technische staf. Rinus Israel kon de lokroep vanuit het Midden-Oosten niet weerstaan en vertrok uit de residentie. Lex Schoenmaker staat er vanaf dat moment alleen voor.

Na de winterstop begon zijn ploeg sterk. Bij AZ, toen toch de nummer drie van Nederland, wonnen de Hagenaars verrassend met 1-0.

De heenwedstrijd tussen Ajax en ADO Den Haag in het Zuiderpark was het duel van Johnny Heitinga en Wesley Sneijder. Was laatstgenoemde betrokken bij alle vier de doelpunten, de eerste maakte zijn eerste doelpunt sinds zijn knieblessure en werd ook nog met tweede gele kaarten van het veld gestuurd. De verdediger staat, overigens net als de andere hoofdrolspeler van de heenwedstrijd Wesley Sneijder, op drie gele kaarten. Bij een volgende, mist de onfortuinlijke de topper tegen PSV.

Wie in het verleden bewezen heeft tegen ADO Den Haag altijd goed uit de voeten te kunnen is Victor Sikora. Hij scoorde in de vorig ontmoeting de 1-4 Het was zijn vijfde doelpunt in de zeven duels die hij in zjin carrière tegen ADO Den Haag speelde. Dat belooft misschien weer wat voor zondag.

In de historie moest Ajax in eigen huis twee keer de winst aan Haagse voetballers laten. De laatste keer was in augustus 1986 onder trainer Johan Cruijff. Den Haag won met 3-2. De andere keer was onder trainer Keith Spurgeon in 1962, toen Ajax met 2-1 verloor.

Een ander historisch feit over de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag is dat het gemiddeld gezien een zeer productieve wedstrijd blijkt te zijn. In de 30 voorgaande Amsterdamse confrontaties scoorde Ajax 89 goals tegen 29 voor ADO. Toch een gemiddelde van bijna vier goals per wedstrijd.

Voor de meeste goals in een duel moeten we een duik in de tijd nemen en wel naar 1982. In maart van dat jaar won Ajax met liefst 9-1 van de Hagenaars. Wim Kieft scoorde drie keer, Johan Cruijff twee maal en Dick Schoenaker, Tscheu la Ling, Gerald Vanenburg en Sören Lerby waren verantwoordelijk voor de overige treffers.

De laatste Amsterdamse ontmoeting tussen beide rivalen was in april 1992. Louis van Gaal was trainer van Ajax, dat nipt met 3-2 wist te winnen.

Hoe het zondag wordt blijft nog even spannend. Ajax heeft een goede reeks thuiswedstrijden achter de rug in de eredivisie. Liefst zeventien competitieduels op rij wonnen de Amsterdammers in de ArenA. De laatste keer dat er punten werden ingeleverd is bijna een jaar terug. Tegen Feyenoord werd het op 9 februari 2003 1-1. Voor de laatste competitienederlaag in Amsterdam was PSV verantwoordelijk. Op 15 december 2002 wonnen de Eindhovenaren met 2-4.

De ontmoeting met ADO Den Haag is tevens een weerzien met de Ajacied Cedric van der Gun en de oud-Ajacieden Tarik Oulida, Jeffrey van As en Kofi Mensah. Van der Gun is op huurbasis in zijn woonplaats neergestreken. Mensah kwam over van NAC.