Menu

ADO zonder supporters naar ArenA

De commissie van beroep van de KNVB handhaaft de straf die eerder de tuchtcommissie oplegde aan ADO Den Haag voor de kwetsende spreekkoren van de Haagse aanhang in de wedstrijd tegen Ajax op 12 september. ADO moet een boete betalen van 25.000 euro en mag op 30 januari geen supporters meenemen naar de ArenA voor de uitwedstrijd tegen de Amsterdamse club.

De commissie van beroep deed donderdag uitspraak. ADO moet zich erbij neerleggen, want deze straf is onherroepelijk. In het vonnis ligt voor ADO ook nog de dreiging van het spelen van een thuiswedstrijd zonder publiek. Die straf is voorwaardelijk en met een proeftijd van een jaar opgelegd.

ADO ging in beroep omdat de club zelf vond dat ze tijdens de wedstrijd al het mogelijke had gedaan om de spreekkoren te stoppen. De Haagse aanhang ontsierde het duel door leuzen te scanderen aan het adres van Ajax ('Hamas, Hamas, joden aan het gas') en in het bijzonder aan het adres van vriendin Silvie Meis van aanvoerder Rafael van der Vaart.

De club overhandigde videobeelden als bewijsmateriaal, maar de commissie van beroep was daarvan niet onder de indruk. Zo zweeg de stadionspeaker gedurende de hele eerste helft, waarin de kwetsende koren voluit klonken. Op de beelden is naar het oordeel van de beroepscommissie evenmin te zien dat stewards van de club de spreekkoren probeerden te stoppen.

ADO voerde in het verweer aan dat ze tien daders via videobeelden heeft geïdentificeerd en een stadionverbod heeft opgelegd. Volgens de commissie van beroep hadden dat er wel meer kunnen zijn. Ze stelt vast dat de video-opnames zijn gemaakt van grote afstand en dat nauwelijks is ingezoomd. ,,De inzet van technische hulpmiddelen is niet zodanig geweest, dat de kans op herkenning optimaal was'', oordeelt de commissie van beroep.

Tegen ADO loopt nog een andere strafzaak wegens kwetsende spreekkoren. De tuchtcommissie van de KNVB behandelt op 14 december de aangehouden zaak rond de gestaakte wedstrijd ADO Den Haag - PSV van 16 oktober. ADO ging niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager: twee thuiswedstrijden zonder publiek, waarvan een voorwaardelijk.

Bron: ANP