Menu

Adriaanse: ''Ajax wil meedoen om eerste plaats''

Trainer Co Adriaanse hield donderdagmiddag zijn eerste persconferentie van het nieuwe seizoen. De Ajax-trainer deed daarbij de doelstellingen uit de doeken en verraste de massaal opgekomen media niet echt met zijn uitspraak dat Ajax mee wil doen om de eerste plaats. ,,We proberen kampioen te worden, de beker te winnen en het hoofdtoernooi van de Champions League te halen.''

Adriaanse moet zijn selectie op 7 of 8 augustus helemaal klaar hebben. Dan is namelijk de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League. ,,Daarvoor hebben we 32 trainingen, zeven oefenwedstrijden tegen amateurclubs en twee oefenduels tegen profclubs en wel hier op het toernooi.''

De trainer heeft 26 spelers in zijn A-selectie. Ook heeft iedereen alweer een rugnummer toegewezen gekregen. Adriaanse: ,,In principe speelt iedereen met zijn eigen rugnummer. Dat is het simpelste, ook voor de commerciele afdelingen. Aan het huidige nummer is momenteel, anders dan vorig seizoen, niet af te lezen of een speler in de basis hoort of op die positie speelt. Je kan er niets tactisch uit opmaken.''

Ole Tobiasen is een van de bekende gezichten die niet op die lijst voorkomt. ,,We hadden afgesproken dat Ole bij de A-selectie zou staan als hij nu volledig fit zou zijn. Dat is niet gelukt. Daarom begint hij 10 juli bij Jan Olde Riekerink in het tweede. We hopen allemaal dat hij er snel bij komt, maar omdat hij al drie jaar is geblesseerd, is hij geen zekerheid."

Ook niet op de lijst staat de eerste aankoop die Ajax het afgelopen seizoen deed, Ruud Kras. Technisch directeur Leo Beenhakker: ,,Met Ruud Kras en zijn zaakwaarnemer Keje Molenaar is vanaf het eerste contact afgesproken dat Ruud bij de beloftes zou beginnen. Zelf zegt Ruud ook geen haast te hebben. Afhankelijk van zijn prestaties bepalen we wanneer hij de overstap maakt.''

Wel bij de 26 A-selectiespelers staan de namen van Aron Winter en Richard Witschge. ,,Ze horen gewoon bij de selectie", vond Adriaanse. ,, Ik heb eerst gesprekken met de nieuwe spelers, direct daarna met Winter en Witschge en vervolgens met alle andere spelers. Tijdens de laatste competitiewedstrijd van afgelopen seizoen hoorden ze er ook gewoon bij. Nu ook.''

Uiteraard staan de nieuwelingen Ahmed Hossam (Mido), Zlatan Ibrahimovic en Maxwell tussen de 26 namen. Adriaanse: ,,We wilden versterkering aan de linkerkant na het vertrek van Jesper Gronkjaer. Die hebben we gevonden in Hossam. Ook waren we op zoek naar een speler voor de linksback-positie. Dat is Maxwell geworden. Ik heb ook aangegeven dat we in de spits iemand zochten. Dat als het op de Ajax-manier niet lukt een overwinning te forceren, dat we iemand nodig hebben met lengte. Zlatan is een typische Ajax-speler. In de voorhoede zijn we in een klap 3.82 meter langer geworden.'' Mido is namelijk ook rond de 1.90 meter.

De enige positie die nog niet is ingevuld is de rechtsachterpositie. ,,We zijn daar nog mee bezig'', zei Adriaanse. ,,We hebben niet stil gezeten, maar de nieuwe spelers moet duidelijk een verbetering zijn. John O'Brien deed het de laatste wedstrijd goed als rechtsback. Alleen zien we hem meer als linksachter of linksmidden."

In augustus krijgt Ajax al veel interessante wedstrijden te spelen. Zoals de twee duels in de voorronde van de Champions League, maar ook in de competitie staan Heerenveen, Roda JC en Feyenoord al vroeg in het seizoen tegenover de Amsterdammers. ,,We hebben een voorsprong ten opzichte van vorig seizoen. De jonge spelers die zijn doorgestroomd vanuit het tweede, dankzij het goede werk van Jan Olde Riekerink, zijn nu een jaar ouder. Daarnaast hebben we nu vanaf het begin een fitte Nikos Machlas. De hele selectie is trouwens fit op dag 1. En vorig jaar hadden we natuurlijk te maken met spelers die Euro 2000 hadden gespeeld."

Dus staat niets in de weg om de doelstellingen aan te scherpen. ,,Je zou kunnen zeggen dat we een bepaald aantal punten moeten hebben om eerste te worden. Maar bij Ajax gaat het ook om de manier waarop die punten worden gehaald. Dat moet met aanvallend en aantrekkelijk voetbal."

Ook het systeem is definitief veranderd. ,,We spelen vanaf dit seizoen bij alle Ajax-teams in een 4-3-3 opstelling. Dat houdt in dat we verrassender kunnen spelen. In het vorige systeem mocht alleen de nummer 4 doorschuiven. Nu kan vanaf elke plek in de verdediging iemand mee. Er is meer variatie."

Uiteraard zijn er elementen die beter moeten, stipte Adriaanse aan. ,,Het resultaat in topwedstrijden moet beter. We zijn nooit weggespeeld door PSV, Feyenoord en Vitesse, maar we hebben aan die wedstrijden veel te weinig punten overgehouden. Ik ben tevreden over de 85 doelpunten. Wat wel beter kan, is het aantal goals tegen. Die 43 tegengoals waren veel te veel."

En het puntenaantal? ,,PSV verloor vorig jaar slechts een wedstrijd. Ze haalden 83 punten. Nu hebben ze weer een hele goede ploeg. Willen we dus boven hen eindigen dan zal Ajax 84 punten moeten halen. Dat is erg veel. Ik denk dat PSV de te kloppen ploeg is."