Menu

Adriaanse: 'AZ heeft veel te verliezen tegen Ajax'

Voor de derde keer sinds zijn vertrek bij Ajax staat Amsterdammer Co Adriaanse met AZ tegenover Ajax. Meestal is het belang van die ontmoetingen groter voor Ajax dan voor de Alkmaarders. ,,Maar nu is het belang van AZ groter", vindt Adriaanse. ,,Ajax wordt toch wel kampioen."

Op het trainingsveld waar de complete Alkmaarse selectie zich ophoudt en waar de fysiotherapeut met zijn handen op de rug de training volgt - want geblesseerden zijn er niet - werkt Adriaanse toe naar de ontmoeting met Ajax. Van ingraven houdt hij niet, van verrassingen des te meer. De Amsterdammer probeert zijn ploeg achterin één op één te laten spelen in een 3-4-3 systeem. Met Reini, Opdam en De Cler als de drie achterste mensen en een middenveld met Kromkamp, Landzaat, Lindenbergh en Buskermolen. De aanval bestaat in dan uit Van Galen, Elkhattabi en Perez. ,,Drie sjacheraars", vindt Adriaanse. ,,Die rommelen maar wat aan. Dat is ook direct het gevaar. Zij zijn niet de snelste in het omschakelen en dat is bij balverlies gevaarlijk. Want Ajax schakelt razendsnel om. Daarom moeten de middenvelders zondag kort dekken op Galásek, Van der Vaart en Sneijder en ze moeten er snel overheen kunnen gaan. Daarnaast hebben we drie meedogenloze verdedigers nodig die kunnen voetballen. Alledrie zijn ze echter meer voetballer dan verdediger."

De beoogde basis gaat met 2-0 de boot in tegen het als Ajax spelende gele team, waarin Hans van der Woude tijdens het inspelen al als Grygera wordt aangesproken. Maar Adriaanse laat zijn systeem niet het hele partijtje staan. Hij haalt in het laatste kwart Kromkamp weer een linie naar achteren en zet Landzaat rechtshalf. ,,Het is goed dat geel wint", aldus de AZ-trainer. ,,Oranje heeft nu nog twee nachtjes om die twee goals te vergeten. Maar ik heb de basis voor zondag nog niet gekozen en heb aan de spelers ook verteld dat ze zich niet moeten vasthouden aan deze partij. De kernvraag is en blijft: kan je met vier aanvallers spelen tegen Ajax?"

We zullen zien wat Adriaanses antwoord zondag om half een is. ,,Het belang van die wedstrijd is voor AZ groter dan voor Ajax. Want Ajax wordt toch wel kampioen. Ze staan een sloot punten voor. De voorsprong van ons op de nummer zes in de strijd om Europees voetbal is niet zo groot als dat van Ajax op PSV. Wij hebben veel te verliezen. We kunnen ook drie keer verliezen: de wedstrijd, blessures en gele en rode kaarten. Dan kan je denken 'laat de wedstrijd maar lopen', maar dan zit het gevaar erin dat je 0-5 verliest."

Wat verwacht Adriaanse van het duel? ,,Dat weet je natuurlijk niet van te voren, maar het niveau zal minder zijn dan de vorige keer dat we tegen elkaar speelden. Dat komt door het veld dat minder goed is dan toen in de ArenA en aan het feit dat het 's middags wordt gespeeld. Dan is het minder vochtig dan 's avonds."

,,Iedereen denkt in Amsterdam al aan het kampioenschap. De vraag daar is alleen wanneer het Leidseplein moet worden afgehuurd. We treffen Ajax op een goed moment. Ze hebben zo'n marge op PSV dat ze ook weten dat een nederlaag geen kwalijke gevolgen heeft. Maar Ajax hoort natuurlijk om de week met drie, vier goals verschil te winnen. Als Ajax goed is, dan is de wedstrijd binnen een halfuur gespeeld."