Menu

Adriaanse: ''Bij de buurman lijkt het gras altijd groener''

Co Adriaanse is nu ruim een half jaar trainer/coach bij Ajax. Hij was vijf jaar lang verantwoordelijk voor het opleiden van talenten bij dezelfde club. Mede daarom is het niet vreemd dat hij graag voetballers uit de eigen opleiding opstelt. Voor de supporters die vol spanning naar Teletekst, de krant of op Internet kijken of er ‘eindelijk’ een nieuwe Ajacied is aangetrokken, is het de afgelopen tijd een saaie boel geweest. Maar dat is niet zonder reden.

Adriaanse: ,,Kijk eerst eens naar het gras in de eigen tuin. Bij de buurman lijkt het gras altijd groener. We moeten eerst kijken wat we zelf aan talent in huis hebben’’, aldus Adriaanse.

Samen met technisch directeur Leo Beenhakker is Co Adriaanse verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuwe spelers. Co kijkt naar de middellange termijn, Leo bewaakt de lange termijn. De samenwerking verloopt naar wens.

Adriaanse: , , Toen ik werd benoemd, heb ik aangegeven dat er ook een technisch directeur moest komen. We hebben heel lang gezocht naar een geschikte kandidaat. Die man moest namelijk heel veel kunnen. Ik vond Louis van Gaal een heel geschikte technisch directeur en heb dat ook persoonlijk aan hem gevraagd. Hij had toen nog geen aanbieding van het Nederlands elftal. Binnen Ajax werd dat idee gesteund. Louis vond zichzelf daar echter nog niet rijp genoeg voor. Hij was zeer vereerd dat ik hem vroeg; Louis zou mijn baas worden. ’’

, , Leo Beenhakker is toen ook door de media genoemd. Kijk je naar de kwaliteiten die bij de functie horen, dan beantwoordt Beenhakker aan iedere eis: Hij heeft eerder bij Ajax gewerkt, zowel bij de jeugd als bij het eerste elftal en is dus goed op de hoogte van de Ajax-familie. Op de tweede plaats kent Leo het trainersvak door en door. Hij kan zich inleven in het werk van een trainer. Ten derde communiceert hij heel goed; zowel schriftelijk als mondeling. En ook is hij een internationaal gerespecteerd persoon van faam. Zeker bij transfers en contractonderhandelingen is dat van belang. Leo Beenhakker hoeft zich niet voor te stellen. Wat ook meetelde was het feit dat Leo niet stond te trappelen om weer langs het veld te gaan staan; dat aspect van het vak heeft hij wel gehad. Een andere technische man binnen de organisatie zou een gevaar kunnen zijn als het sportief wat minder gaat. Voor ons geldt dat niet. ’’ Hoe wordt besloten of een speler geschikt is voor Ajax 1?

Adriaanse: , , Ik moet met een speler werken. Als Leo hem heel goed vindt, maar ik niet, dan stel ik hem niet op. Omgekeerd werkt het ook niet: ik vind een speler heel goed en Leo vindt hem niks. Als ik wegga bij Ajax, stuurt Leo die jongen weg. Allebei moeten we het eens zijn, zo hebben we het afgesproken. Dat is best lastig, want we kijken allemaal anders naar één voetballer. Daar heb ik helemaal geen moeite mee. Als ik een goede speler zie en Leo zegt ‘nee’, vind ik dat totaal geen probleem. Er is één uitzondering. Een jongen van achttien, negentien jaar die mij overleeft, ik heb immers slechts een driejarig contract, moet wel kunnen komen. Ook al zie ik het niet in hem zitten. Dan gaat het om een voetballer voor de toekomst.’’

, , Ik vind dat we voorzichtig moeten zijn met het aantrekken van een speler. Als je kijkt naar de grote lijst met aankopen die Ajax de laatste jaren heeft gedaan, dan zitten er veel voetballers bij die hier niet geslaagd zijn. Doordat we nu geen spelers kopen, krijgen eigen jongens kansen. Tot veler ‘verrassing’ ziet men dat die spelers zich goed ontwikkelen. We zeggen: ‘Verrek, we hebben ze in eigen huis!’’ Zijn er momenteel extern kandidaat-Ajacieden?

Adriaanse:, , Al in mei 2000 heb ik aangegeven dat er versterkingen moesten komen voor bepaalde posities. Met de komst van Leo Beenhakker is het een probleem van ons samen geworden. Hij steunt mij daar volledig in. Op dit moment zijn er geen opties. De norm van Ajax is heel hoog en die gaan we niet aanpassen om iemand binnen te halen. Dan kan je beter niemand kopen en wachten op spelers uit Ajax-2 of Ajax-A1. Die worden, naarmate de tijd vordert, steeds beter. Neem Serginho Greene, Johnny Heitinga, Melvin Fleur of Stefano Seedorf;dat soort jongens. Over de Ajacieden die dit seizoen zijn verhuurd nemen we binnenkort een beslissing. Pascal Heye speelt bij RBC rechtsback, rechtsmidden of als inschuivende verdediger. Maar daar hebben we nog geen besluit over genomen. Darl Douglas, ook RBC, kan als rechtsbuiten of als aanvallende middenvelder uit de voeten. ’’ Wat is jouw idee over het scouten van potentiële Ajacieden?

Adriaanse: , , Mijn voorkeur gaat uit naar spelers uit Nederland. Vervolgens België, dan Scandinavië en vervolgens de rest van Europa. Ajax heeft in een paar landen steunpunten, zoals John Steen Olsen in Scandinavië. En Ton Pronk heeft een heel netwerk aan internationale scouts. Maar waarschijnlijk gaan we over op steunpunten in alle voor ons interessante landen. Eén man in Stockholm kan niet heel Scandinavië doen. Eén steunpunt in Noorwegen, één in Denemarken, één in Zweden en één in Finland. En ook één in België, maar dat doet Tonnie Bruins Slot nu vanuit Germinal Beerschot in Antwerpen. Daar hebben we die club voor overgenomen, dus dat moet nu makkelijker zijn. En verder weg binnen Europa: Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Polen, noem maar op. Maar niet meer in Australië, Zuid-Amerika en Afrika. Natuurlijk komen er af en toe wel talenten uit die landen, maar dat is zeldzaam. ’’
EROL ERDOGAN

Bron: Ajax Kick Off

Dit artikel verscheen ook in de Ajax Kick Off Ajax - Vitesse, het programmablad bij de wedstrijden van Ajax in de Amsterdam ArenA. Verkrijgbaar in de losse verkoop voor 3,50 gulden bij de ingangen van het stadion. Met de Kick Off maakt u kans op prachtige prijzen.