Menu

Adriaanse: ''Champions League belangrijk voor imago Ajax''

Op de laatste speeldag is Ajax er alsnog in geslaagd de voorronde van de Champions League te halen. ,,Maar we zijn er nog niet'', temperde de gelukkige trainer Co Adriaanse de verwachtingen. ,,Ik kan me herinneren dat Feyenoord ook de Champions League voorronde bereikte. Het lukte ze echter niet de Champions League te halen."

,,Voor het imago van de club is het belangrijk dat het Ajax wel lukt", zei Adriaanse tijdens de laatste persconferentie van het seizoen, die in twee etappes werd gehouden. AZ-trainer Henk van Stee was al klaar met zijn praatje richting pers omdat hij op tijd met de bus mee moest.

Adriaanse: ,,Voor de spelers is het belangrijk omdat ze op het podium van de Champions League meer ervaring opdoen."

Adriaanse verwacht dat zijn spelers zich goed zullen blijven ontwikkelen. ,,Deze selectie heeft de potentie door te groeien, maar zal wel met twee of drie ervaren spelers moeten worden aangevuld.''

De Amsterdammer keek uiteraard tevreden terug op de laatste competitiedag. ,,Deze wedstrijd kon alles brengen. Bij verlies van ons en winst van de concurrenten zouden we met lege handen staan. Bij winst van ons en verlies van de concurrenten halen we de derde plaats."

,,Maar belangrijker dan de derde plaats is het proces dat is ingezet. Er zijn veel spelers verhuurd omdat de selectie niet bracht wat er werd verwacht. Ik wilde een andere koers varen. Wilde de jeugd kansen geven, maar er stond een file spelers voor hun neus. De tweede doelstelling was attractief voetbal spelen. Met 85 goals zijn we veruit de meest scorend ploeg. Maar het allerbelangrijkste sportief gezien, is dat we moesten proberen bij de bovenste vijf te eindigen. We zijn nu keurig tussen de eerste en de vijfde plaats geeindigd."

,,Het was een zwaar jaar", vond Adriaanse. ,,Maar dat was het ook toen ik trainer was bij Willem II en ook toen ik hoofd opleidingen bij Ajax was. Het zijn lange dagen en het vergt veel lichaamskracht en geestkracht. Ik vind wel dat de media wat genuanceerder over Ajax had kunnen berichten."

Voor volgend jaar moeten een aantal dingen beter. ,,We moeten niet meer zoveel tegendoelpunten krijgen", vond de Amsterdammer. ,,En we moeten minder punten laten liggen tegen ploegen die de directe concurrenten blijken te zijn. Maar als je kijkt naar het spelbeeld van die wedstrijd. Bij PSV-uit hadden we kunnen winnen, de beide wedstrijden tegen Vitesse waren kantjeboord. We waren eigenlijk beide keren iets beter, maar verloren toch. Dat moet volgend jaar beter."