Menu

Adriaanse: ''Deze winst vooral van psychologisch belang''

Co Adriaanse mocht zich opnieuw een tevreden man tonen na afloop van de met 1-4 gewonnen uitwedstrijd bij FC Groningen. ,,Deze winst is vooral van psychologisch belang", vertelde de Amsterdamse oefenmeester in het kleine perslokaal in het Oosterpark.

,,We hebben een zware week gehad", vond Adriaanse. ,,Nu spelen we tien dagen niet en gaan veel spelers weg voor interlandverplichtingen. Daarom was het belangrijk dat we de eerste plaats vasthielden. Dat kon alleen door te winnen. Dan is het mooi dat het gebeurt zonder kaarten en zonder blessures. We hebben gecontroleerd gevoetbald. Het enige gevaar van Groningen kwam uit de corners en vrije trappen."

Natuurlijk was er ook een negatief puntje te melden. ,,We hadden eerder op 3-0 moeten komen. Nu kreeg Groningen een mentale impuls toen ze terugkwamen op 1-2. Wij gingen achterin een-op-een spelen, zij deden dat ook. Wamberto speelde weer erg goed, Zlatan vond ik erg goed en Andy maakte op zijn verjaardag de beslissende goal."

Groningen-trainer Dwight Lodeweges zat er verslagen bij. Hij kon niet anders dan constateren dat zijn ploeg verdiend had verloren. ,,Na tien minuten kwamen we al in de problemen. We hielden de vleugels breed en Drent stond erg ver weg. We moesten de vrije man zoeken, maar dat ging zo traag en onzeker. In de rust heb ik dat proberen om te zetten. De eerste optie was nu ten alle tijde Drent te zoeken en dan zouden ook andere oplossingen zich vanzelf aandienen. We hadden uit een scrimmage de gelijkmaker kunnen maken. Maar toen we de derde tegenkregen was dat funest."

Dat had Adriaanse uiteraard ook geconstateerd. Natuurlijk kwamen er, zoals na elk duel, weer vragen over de speelstijl. ,,Het maakt niet uit hoe je speelt", klonk het enigszins bot uit de mond van de trainer. ,,Als je maar wint. Het is een sterktebod als je op meer manieren kan spelen, zoals we vandaag ook weer bewezen. We moeten af van het idee dat er maar in een bepaald systeem gespeeld kan worden. Je moet tegenwoordig flexibel zijn, zonder dat je onduidelijkheden schept. Voor jezelf. Want doordat we in zoveel systemen kunnen spelen, weet ik zeker dat Dwight geen idee had hoe we vandaag zouden spelen. Dat was voorheen wel het geval."

Maar had Adriaanse niet altijd gepredikt voor herkenbaarheid? ,,Ja, maar je hebt een herkenbaar systeem en herkenbaar voetbal. Wij spelen nog steeds herkenbaar voetbal. We zijn geschoeid op techniek, op slimheid en op eigen jongens. Nu deden De Cler, Yakubu, O´Brien, Van der Vaart en Van der Meyde mee. Allemaal jongens uit de eigen opleiding."