Menu

Adriaanse: ''Ik ben blij dat Heerenveen slechts een incident was''

Co Adriaanse speelde voor de wedstrijd tegen Willem II met een aantal kopzorgen. Zou Ajax de klap van het verlies tegen Heereveen goed hebben verwerkt en hoe ging de groep om met het plotseling wegvallen van Chivu.

Daar kwam na het eerste fluitsignaal van de twijfelachtig fluitende Bossen een probleem bij, want Willem II trad iets anders aan dan Adriaanse had verwacht. "Ik had wel verwacht dat Bombarda en bijvoorbeeld Danny Mathijssen zouden spelen, maar ook zonder deze spelers is Willem II een hele goede ploeg. Met Ceesay en Abdellahoui hebben ze voorin een goede aanval. En ook op het middenveld kunnen ze zeer goed uit de voeten. We hebben geprobeerd om ze op hun zwakke plek aan te pakken; door druk op hun verdediging uit te oefenen. Mido, Wamberto, Van der Meyde en zeker ook Van der Vaart hebben dat goed opgepakt. In de eerste helft speelden we dan ook goed gevarieerd voetbal waarin korte en lange ballen met elkaar werden afgewisseld. In de laatste minuten van de eerste helft werd de druk voorin wat minder, waardoor we gelijk in de problemen kwamen", analyseerde Adriaanse.

In het begin van de tweede helft probeerde Willem II het goede spel van het einde in de eerste helft door te trekken. Ajax herpakte zich na een aantal minuten echter goed. Adriaanse: "Na rust gingen we voor de volledige winst. Johnny Heitinga schoof meer in en had een aantal goede pogingen op goal. Verder kwam Trabelsi op rechts goed door. Hij leverde een aantal goede voorzetten af. We begonnen in de tweede helft steeds vrijer te spelen met veel positiewisselingen van vooral O'Brien. Machlas viel verder zeer sterk in. Hij scoorde, had een assist en werkte keihard. Ik ben blij dat Heerenveen slechts een incident is gebleken en dat dit jonge Ajax, ondanks de tegenslagen van de afgelopen week, al zo ver is. Ik vind namelijk dat Willem II een hele goede ploeg is, dat in de competitie ver zal komen. En daar hebben wij knap van gewonnen." Coach Hans Westerhof had zelf meer van zijn ploeg verwacht. "Ik had me er wat meer van voorgesteld. We hadden vooraf toch een behoorlijk ploegie op papier. Ik keek echt uit naar de duels tussen Landzaat en Van der Vaart, maar deze kwam meer op Victoria te lopen. Het probleem lag bij ons vooral bij de opbouw van achteruit. Die verliep niet snel genoeg. Voorin konden we ook niet genoeg druk zetten, waardoor we niet ver genoeg van de goal af konden spelen. Ik vind dat we organisatorisch redelijk goed hebben gespeeld, maar, de hele wedstrijd bekijkend, moet ik stellen dat we het Ajax niet moeilijk genoeg hebben gemaakt. Het was een verdiende overwinning voor Ajax", stelde Westerhof in zijn analyse op de persconferentie.

Adriaanse:'Yakubu liep in de wedstrijd een diepe vleeswond onder zijn knie op en zal tegen Kopenhagen en De Graafschap niet kunnen spelen. Het meespelen van Chivu (dijbeenblessure) tegen Kopenhagen ziet er rooskleuriger uit, maar is nog niet zeker.'