Menu

Adriaanse: ''Marco van Basten moet eerst diploma halen''

Trainer Co Adriaanse reageerde dinsdagmiddag op de geruchten dat Marco van Basten in de toekomst mogelijk 'iets' bij Ajax zou gaan doen. ,,Ik zou niet weten wat hij zou kunnen doen", zei Adriaanse. ,,Maar ik zou het toejuichen als de parel van het Nederlands voetbal zijn ervaring in het voetbal zou gebruiken."

Laat het duidelijk zijn: Adriaanse heeft veel respect voor de oud-Ajacied. ,,Maar voor het trainersvak is een heel ander talent nodig dan dat voor een topspeler. Al wordt door iedereen verwacht dat topspelers ook een groot trainer kunnen zijn. Natuurlijk hebben topspelers wel een enorme voorsprong vanwege hun ervaring op absoluut topniveau. Ik heb het grootste respect voor Marco van Basten. Ik zou alleen niet weten wat hij hier moest doen. Ik ben niet zo creatief. Binnen mijn staf is geen vacature."

En spitsentrainer dan? ,,Ik heb met Leo van Veen een uitstekende ex-spits in huis, die zijn ervaring heel goed kan overbrengen op de spelers."

,,De beste weg voor een oud-topvoetballer is de weg die John van 't Schip heeft gemaakt. Hij heeft eerst zijn diploma's gehaald en is toen via de D, B en A-junioren mijn assistent geworden. Het is volkomen terecht dat hij nu hoofdtrainer. De weg die hij heeft afgelegd is veel korter dan die ik heb gemaakt. Ik ben in 1979 begonnen bij AZ in de scouting en voetbalschool bij Joop Brand."

,,Als Marco zijn trainersdiploma haalt, zou dat heel goed zijn. Hij kan natuurlijk niet met een video van zijn momenten aan komen lopen en zeggen 'zo moet het, doe het maar na'. Ik zou het toejuichen als een van de parels van het Nederlandse voetbal zijn ervaring zou gaan gebruiken."