Menu

Adriaanse: ´Meest ingrijpende gebeurtenis ooit´

Ajax breekt, na de algehele afgelasting van de UEFA-Cupduels, woensdagmiddag het trainingskamp in Hoenderloo op. Ajax-trainer Co Adriaanse kreeg het bericht tijdens de training van teammanager David Endt te horen. ,,De ramp in Amerika is de meest ingrijpende gebeurtenis die ik ooit heb meegemaakt´, reageerde Adriaanse na afloop van de training. ,,Ik had niet meer verwacht dat de UEFA tot een afgelasting zou overgaan, maar ik vind het terecht."

De training in Hoenderloo ging om half elf gewoon van start. Met interessante positiespelletjes stoomde Adriaanse zijn spelers klaar voor de ontmoeting tegen Apollon Limassol die donderdag op het programma zou staan. De spelers waren ontspannen, gretig en scherp. Ruud Kras en Steven Pienaar maakten voor het eerst het trainingskamp voor een Europese ontmoeting mee. Lang duurde de kennismaking niet.

Tegen half twaalf kwam David Endt het veld opstappen om het bericht dat alle wedstrijden geschrapt zijn, aan de trainers mee te delen.

Kort daarop riep Adriaanse alle spelers, keepers en medewerkers bij zich. De selectie zou de middagtraining in Hoenderloo afwerken en aan het einde van de middag terugkeren naar Amsterdam.

Adriaanse reageerde aan het einde van de training op het nieuws van de afgelasting: ,,Een terechte beslissing. De omvang van deze ramp is zo groot. De hele financiele wereld is in shock, er zijn veel slachtoffers gevallen. De wereld is veranderd. Er is nu bewezen dat de beveiliging niet werkt. Je bent nooit en nergens meer veilig."

De Ajax-selectie wist dinsdagmiddag bij aankomst in Residence Victoria nog van niets. ,,Mensen kwamen in de lobby staan, zetten hun benen op de stoel en rolden het scherm naar beneden. Wat gaan we doen?, vroeg ik nog. Toen kwamen de beelden van RTL 4 binnen. Ik heb nog nooit zoiets mee gemaakt. Dit is een internationale gebeurtenis dat alle landen aangaat. Dit maakt meer indruk dan de dood van Kennedy en de ramp met de spaceshuttle. We hadden het programma van die dinsdagavond gewijzigd. We zouden een tactische bespreking hebben, maar niemand was met zijn hoofd bij voetbal. Iedereen was verrast, verdoofd, verbijsterd."

Dinsdagavond schakelde Ajax continu tussen de voetbalwedstrijd Nantes-PSV en de actualiteitenzenders. Fred Grim: ,,Ik weet niet wat ik hier van moet zeggen. Dit is verschrikkelijk en het is goed dat we er bij stil staan. We zaten in groepjes te kijken. We hebben een internationale groep."

Adriaanse gaat verder: ,,Ik vind het terecht dat de UEFA tot aflasting is overgegaan. Het plaatst ook de beslissing van Glasgow Rangers om niet naar Dagastan te gaan in een goed daglicht."

Dat de wedstrijden dinsdagavond niet zijn afgelast kan Adriaanse begrijpen. ,,De tijdspanne was toen te kort om tot een goede beslissing te komen. Dat vanmorgen de beslissing alsnog kwam, was voor mij een verrassing. Ik had het niet meer verwacht. Maar ik heb er alle begrip voor."