Menu

Adriaanse schat kans op derde ronde op vijftig procent

Met Ikedia in de basis voor Van der Gun trad Ajax in Zwitserland aan tegen Lausanne Sports. Na een beginfase waarin Ajax met Wamberto en Ikedia voor snelheid zorgde, kwamen de gastheren beter in het spel en scoorden in de 37e minuut het openings- en enige doelpunt van de wedstrijd. In de tweede helft kreeg Ajax goede kansen op een doelpunt, maar de enige oogst was een rode kaart voor Wamberto.

Adriaanse was niet tevreden: 'Dit is een slechte uitslag. Ik had toch zeker verwacht dat we hier een keer zouden scoren. Maar zelf hebben we ook kansen tegen gekregen en redde Fred Grim ons goed. Kwaad ben ik niet. Ik heb al zoveel meegemaakt bij Ajax, daar kan dit ook nog wel bij.'

Het optimisme dat Adriaanse voor vertrek nog kenmerkte, is geslonken. 'We hebben een slecht perspectief. Als zij een keer scoren dan moeten wij er drie maken. Wamberto zal ook wel geschorst zijn. Ik schat de kans dat wij de volgende ronde halen, nu op vijftig procent.'

De Braziliaan legde in de eerste helft zijn tegenstanders aan de linkerkant veelvuldig in de luren. Directe dreiging kwam daar niet uit voort, omdat zijn voorzetten niet goed genoeg waren. Aan de andere kant liet Ikedia leuke dingen zien, maar ook daar kwam nauwelijks gevaar uit voort.

Als er dan toch naar mogelijkheden gezocht gaat worden, dan was er misschien een in de tiende minuut. Na een corner leek Ikedia vlakbij de openingsscore maar keeper Rapo was net iets sneller bij de bal en werkte hem wederom over de achterlijn.

De dreiging kwam van de thuisploeg. De schoten van afstand door Kuzba, Lombardo en Baudry misten het doel van Grim nog wel, maar veel scheelde dat niet. Zo'n plotseling schot had in de 37e minuut wel succes. Mazzoni, met voor zich de jarige Chivu en Pasanen, haalde uit en zag zijn doelpoging via de binnenkant van de paal slagen, 1-0.

Ajax kreeg geen opleving in de eerste helft en moest toestaan dat Lausanne met hart en ziel kon gaan voor een verdubbeling van de score. Daarin slaagde de thuisploeg niet door defensief goed ingrijpen van Galasek en Grim.

In de tweede helft speelde aanvoerder Winter meer controlerend in de verdediging en kreeg Galasek de opdracht zich dichter bij de aanvallers op te houden. In de praktijk kwam het er op neer dat Ajax veel meer druk kon zetten op de Zwitserse defensie. Dat leverde goede kansen op. Al vijf minuten na rust schoot Machlas op de keeper, maar Galasek kon de terugspringende bal niet lekker onder controle krijgen. Daardoor schoot hij over.

De Tsjech kreeg amper tien minuten later zijn tweede grote kans. Nadat Ikedia drie verdedigers het bos in had gestuurd, zette de kleine Nigeriaan goed voor. Dit keer schoot Galasek veel te zacht en simpel in, waardoor doelman Rapo weinig problemen ondervond.

Trainer Adriaanse vond het na een kwartier in de tweede helft tijd voor enkele nieuwe impulsen in het veld. Van der Vaart en Vierklau mochten naar de kant en Yakubu en Arveladze maakten hun opwachting. Arveladze ging dichtbij Machlas spelen. De Griek kreeg in de 68e minuut een goede mogelijkheid. Wederom was het Ikedia die de bal goed voorzette, Machlas kopte prima naar de grond, maar zijn kopbal stuiterde naast.

Ook de Georgier meldde zich met de beste bedoelingen in de aanvalslinie, maar Arveladze had in de 70e minuut meer kunnen en moeten doen met de voorzet van Wamberto.

De linksbuiten deed vervolgens van zich spreken. Hij kreeg een zware tik te incasseren van invaller Thiaw. De Braziliaan zette hem dat direct betaald. De scheidsrechter zag daar natrappen in en gaf Wamberto terecht de rode kaart. Thiaw kreeg de gele prent voor gehouden.

Ook met tien man bleef Ajax de betere ploeg en kreeg de Amsterdamse formatie nog een dot van een kans. De voorzet van Arveladze werd door Pasanen goed teruggelegd op Machlas. De Griek schoot echter tegen de keeper op en in de rebound richtte Winter veel te hoog om succesvol te zijn.

In de slotfase ontworstelde Lausanne zich aan het overwicht van Ajax, waarna Kuzba en Lombardo nog gevaarlijk doorkwamen. Fred Grim hield echter zijn doel verder schoon.