Menu

Adriaanse voor Celtic-Ajax: ''1-3 is te overbruggen''

Co Adriaanse spreekt de pers toe voor vertrek naar Glasgow

Zo'n duizend supporters zullen woensdagavond Ajax steunen in de missie om de Champions League alsnog te bereiken. Dan moet in Glasgow een 1-3 achterstand ongedaan worden gemaakt tegen Celtic. ,,1-3 Is te overbruggen", is trainer Co Adriaanse overtuigd. ,,Maar als het verschil zo groot is als in de eerste wedstrijd, wordt het heel moeilijk."

De blessurelijst, die Ajax al voor de wedstrijd tegen Roda JC had, is niet geslonken. Dat betekent dat De Cler, Pasanen, Cruz, Galasek, O'Brien, Pique, Ikedia, Van der Meyde en Lobont in Amsterdam achterblijven.

Mido is wel mee, maar of hij in actie komt is twijfelachtig. Adriaanse: ,,Mido was zaterdag al wat ziekig en vanmorgen heeft hij de training gemist omdat hij ziek was. Voor de zekerheid is daarom Steven Pienaar aan de selectie toegevoegd."

De Zuid-Afrikaan is voor het eerst bij de selectie sinds hij in januari naar Nederland kwam. Hij speelt bij de mannen van trainer Jan Olde Riekerink, net als Walker, Stekelenburg en Heitinga die ook in het vliegtuig stappen.

Over het spelsysteem moet Adriaanse nog goed nadenken. ,,We weten dat we een 3-1 achterstand hebben en dat we moeten winnen. Als we puur aanvallend gaan spelen, dan geven we achterin misschien te veel weg. Als we de nadruk op de verdediging leggen, creeren we wellicht te weining kansen. Dus ik moet nog bedenken hoe het moet."

,,We zijn niet kansloos", vervolgde de trainer. ,,1-3 Is te overbruggen. Er zijn tenslotte 90 minuten te spelen. Als het verschil tussen Celtic en ons zo groot is als twee weken geleden - dus als zij een topdag hebben en wij een slechte dag- dan wordt het moeilijk. Maar het kan weleens omgekeerd zijn. Celtic is tot veel in staat. Wij waren echter zo slecht, dat had ik niet verwacht."

Adriaanse analyseerde de doelpunten van Celtic: ,,Van de drie doelpunten was alleen de tweede tegengoal misschien een gevolg van het systeem. Chivu werd er uit gelopen en had hulp moeten hebben. De eerste was een inschattingsfout van Grim, die de bal in een reflex voor de voeten van Petta stompt. Hij maakt het op zijn beurt mooi af. Bij het derde doelpunt werd Sutton niet gedekt, terwijl er drie Ajacieden om hem heen stonden."

De media-vertegenwoordigers stelden de vraag of Adriaanse verwacht dat hij op deze week wordt afgerekend. ,,Nee, dat denk ik niet. Dan word ik gestraft voor het feit dat we derde zijn geworden. Ik zou het heel kortzichtig vinden als ik op deze week word beoordeeld. Dat gebeurt alleen bij clubs zonder een duidelijk beleid."

De pers wilde ook weten wat de les van het gelijkspel tegen Roda JC was. ,,De eerste helft was goed en waren we veel sterker. In de tweede helft was het een stuk minder. Op zich is het resultaat niet zo slecht, want Roda eindigde vorig seizoen slechts een punt onder ons. Toch moeten wij, als we pretenties hebben kampioen te worden, zulke wedstrijden winnen."

,,In Nederland zijn weinig spelers beschikbaar die het spel kunnen lezen en een wending kunnen geven. Bij ons heeft Rafael van der Vaart dat van nature. Tegen Roda kwamen we echter lengte te kort toen Mido er uit ging. Voor hem kwam Wamberto in het veld en dan lever je zestig centimeter in. Dan gaat ook bij niemand een lichtje branden, dat de taak van Mido bij een corner door een ander moet worden uitgevoerd omdat Wamberto het niet redt."

Op de vraag of Ajax verder is dan vorig jaar antwoordde Co: ,,We hebben een wedstrijd gespeeld in de competitie en een in de Champions League. Dat is dus moeilijk te zeggen. Deze groep is wel trainbaarder dan die van vorig jaar, wat een voorwaarde is om beter te worden."