Menu
Adrie Koster blikt vooruit

Adrie Koster blikt vooruit

Jong Ajax start maandag met het Eredivisie-seizoen en mag direct tegen Jong Feyenoord aantreden. ,,Dat is een leuk affiche”, vindt trainer Adrie Koster. ,,Dan weten we meteen hoe we ervoor staan.”

Maar bij een Beloftenteam gaat het niet om presteren alleen. Opleiden is minstens zo belangrijk. ,,Soms bijt het elkaar wel eens”, vindt Koster. ,,Je probeert opleiden en presteren zoveel mogelijk samen te laten gaan, maar het komt wel eens voor dat opleiden ten koste van de prestatie gaat. Daarin moeten we de gulden middenweg zien te vinden.”

In de voorbereiding heeft Koster een goed beeld gekregen van zijn spelers. ,,Een voorbereiding is er om iedereen goed te leren kennen, te kijken waar de kwaliteiten van de spelers liggen. Elke speler krijgt de gelegenheid te laten zien wat hij in huis heeft. Waar onze kracht als team ligt moet nog blijken, maar ik heb de laatste weken gezien dat in deze ploeg veel voetballend vermogen zit. Nu moeten we groeien naar een goed collectief, zodat ons team op alle plaatsen in het veld goed staat. Binnen dat collectief zullen spelers in staat zijn om uit te blinken.”

De laatste weken kreeg Koster vier spelers over die door Marco van Basten uit de A-selectie waren verwijderd. Wie denkt dat daardoor een negatieve sfeer ontstond in het Beloftenteam heeft het mis. ,,Die jongens hebben zich heel positief opgesteld. Ze doen er alles aan om helemaal fit te zijn. Ik heb het niet als nadeel ervaren dat ze bij Jong Ajax zijn gekomen. Het is eerder nog een voordeel omdat de jonge jongens kunnen zien welke kwaliteiten zij hebben.”

Adrie Koster: ,,Ik ben benieuwd hoe het elftal zich houdt ten opzichte van de andere clubs en hoe de spelers zich individueel zullen ontwikkelen." Adrie Koster: ,,Ik ben benieuwd hoe het elftal zich houdt ten opzichte van de andere clubs en hoe de spelers zich individueel zullen ontwikkelen."

Afgelopen maandag begon het seizoen officieel met het bekerduel tegen Jong FC Omniworld. Maar trainer Koster rekent die wedstrijd eigenlijk nog tot de voorbereiding. ,,Wij hebben een redelijke tot goede eerste helft gespeeld, waarin we binnen tien minuten op een 2-0-voorsprong kwamen en uitliepen naar 4-0 met soms goede momenten. Verdedigend stonden we goed, er zat veel beweging in de ploeg en we scoorden makkelijk. Met 4-0 was de wedstrijd gespeeld en die stand ging ten koste van de scherpte. We bleven domineren maar waren nonchalant. Dat sluipt er in en daar moeten we wat aan doen. Maar blijkbaar is het bij zo’n stand moeilijk om de concentratie vast te houden.”

Met het duel tegen Jong Feyenoord gaat het seizoen écht van start. ,,Ik ben benieuwd hoe het elftal zich houdt ten opzichte van de andere clubs en hoe de spelers zich individueel zullen ontwikkelen. Het doel van Jong Ajax is zoals altijd tweeledig. We willen zo hoog mogelijk eindigen in de competitie en spelers dusdanig opleiden dat ze het laatste stapje naar Ajax 1 kunnen maken. Die twee elementen proberen we zoveel mogelijk samen te laten gaan.”

Want presteren is ook belangrijk om zo goed mogelijk te kunnen opleiden. De aanstaande tegenstander van Ajax, Jong Feyenoord, speelde vorig seizoen bijvoorbeeld niet op het hoogste niveau. ,,Dat kan nooit de bedoeling zijn. Het is vorig seizoen grotendeels langs mij heen gegaan dat Jong Feyenoord niet in de Beloftencompetitie speelde omdat ik naar Ajax 1 ben gegaan. Maar het is natuurlijk niet goed als het Beloftenteam van een topclub in de eerste divisie speelt. Daarom is het goed dat Jong Feyenoord weer terug is. En het is een natuurlijk een leuk affiche dat we direct tegen ze spelen!”

Naar het complete programma van Jong Ajax >>