Menu
Adrie Koster debuteert met zege

Adrie Koster debuteert met zege

Jong Ajax is het seizoen gestart met een 0-8 oefenzege op Vios Warmenhuizen. Adrie Koster beleefde zijn officieuze debuut als coach van Jong Ajax. ,,Vandaag moesten we lekker voetballen, tactiek komt later wel."

Het nieuwe trainersduo van Jong Ajax, Adrie Koster en Aron Winter. Het nieuwe trainersduo van Jong Ajax, Adrie Koster en Aron Winter.

Voor doelman Marco van Duin van Jong Ajax was het eerste oefenduel van het seizoen een bijzondere. De doelman speelde tegen de club waar hij begon met voetballen en onder het toeziend oog van zijn familie en vrienden stond hij bovendien tegenover zijn broer Dennis. De Ajacied begon ietwat onzeker in zijn geboortedorp, want al in de eerste minuut greep hij mis bij een hoge bal. De scheidsrechter vond hij daarbij was gehinderd en hij gunde Van Duin en Jong Ajax de vrije trap in plaats van een tegendoelpunt. De Warmenhuizenaren langs de kant bleven tot en met het eindsignaal echter dat ene doelpunt hardnekkig tellen.

Aanvoerder Toby Alderweireld legt aan voor een vrije trap. De Belg zou later het zesde Ajax-doelpunt scoren. Aanvoerder Toby Alderweireld legt aan voor een vrije trap. De Belg zou later het zesde Ajax-doelpunt scoren.

Er kwam namelijk geen (ander) doelpunt meer bij voor de vierdeklasser. Van Duin en zijn vervanger in de tweede helft Koen Verhoeff hielden het doel schoon. Aan de andere kant scoorde Jong Ajax wel. ,,We begonnen moeizaam", had de debuterende coach Adrie Koster, die zijn job samen met Aron Winter uitvoert, geconstateerd. ,,Ik wilde dat we vroeg druk zetten en naar voren voetbalden. Maar daar hadden we in de eerste vijftien minuten moeite mee. We namen de posities niet goed genoeg in. Maar we legden in de eerste helft wel de basis voor de ruime overwinning."

Christian Supusepa was op dreef. Hij scoorde twee maal. Christian Supusepa was op dreef. Hij scoorde twee maal.

Koster liet zich in de beginfase regelmatig horen. Met korte termen zette hij zijn verdedigers Alderweireld, Nathaniel Will en "Supi" op hun plek. De trainer hamerde op communicatie tussen zijn spelers. Na een half uur zag de coach Christian Supusepa, spelend als centrale verdediger, koppend de openingstreffer scoren.

Adrie Koster instrueert Nathaniel Will. Aron Winter staat hem bij. Adrie Koster instrueert Nathaniel Will. Aron Winter staat hem bij.

Het oefenduel kwam na zes dagen intensieve trainingen. ,,Deze eerste week is mij goed bevallen", sprak de oud-hoofdcoach van RKC Waalwijk die met Jong Ajax vergeleken met zijn vorige job wel een heel jong team onder zijn hoede heeft. ,,Dat dit een jong team is, vind ik wel prettig. Ik hoop mijn ervaringen goed te kunnen overbrengen op deze ploeg."

De trainer was tevreden over de tweede helft van zijn team. ,,De spelers wisten wat de bedoeling was en dat heb ik teruggezien. We zaten er goed op. Waar we in de eerste helft te vaak de moeilijke oplossingen zochten, gingen we in de tweede helft makkelijker voetballen. Ik wilde dat ze lekker voetbalden, de tactiek komt later wel." Het resultaat was dat Jong Ajax nog zeven keer doeltrof: Siem de Jong (2), Stanton Lewis (3), Alderweireld en Supusepa (2) waren de doelpuntenmakers. Die goals waren echter niet altijd zo simpel. Lewis scoorde bijvoorbeeld vrij voor het doel met een balletje achter het standbeen...


Opstelling Jong Ajax: Marco van Duin (46. Koen Verhoeff); Nathaniƫl Will, Toby Alderweireld, Christian Supusepa, Dionitio Liesdek (46. Merijn Sterk); Murat Yildirim, Siem de Jong, Jan Arie van der Heijden; Chakib Tayeb (68. Jordy Schell), Stanton Lewis, Donovan Slijngard.