Menu
AEGON Future Cup: Ajax finalist

AEGON Future Cup: Ajax finalist

Uiteindelijk was er een ploeg die in de eerste halve finale echt aanspraak mocht maken op een finaleplaats. Ajax versloeg de leeftijdsgenoten van Bayern München met 2-0. De Amsterdammers maakten het zichzelf alleen lastiger dan nodig was. ,,Het was een moeizame wedstrijd, waarin wij bijna geen kans hebben weggeven’’, keek Ajax-trainer Robin Pronk terug.

Loerend op de counter leunden de Duitsers vooral achterover. Bayern benadrukte vooral het defensief. De Ajacieden probeerden het publiek op de Toekomst wel te vermaken met aanvallend voetbal. Dat de eerste treffer pas vijf minuten na rust viel, was achteraf gezien wonderlijk. Het veldoverwicht had eerder in de score tot uitdrukking moeten worden gebracht. Abdelmalek El Hasnaoui effende met zijn treffer (op aangeven van Jordi Bitter) het pad richting eindstrijd. Met de magere tussenstand van 1-0 bleef de wedstrijd in wankel evenwicht. Ondanks een regen aan kansen, beslisten de Ajacieden de strijd pas in de laatste minuut. Invaller Danzell Gravenberch (na 48 minuten vervanger van El Hasnaoui) strafte de laffe Duitse voetbalhouding af met de 2-0.

,,Bayern heeft heel behoudend gespeeld’’, onderstreepte Pronk het eenzijdige wedstrijdbeeld nog maar eens. ,,Wij moesten daardoor de hele wedstrijd heel nauwkeurig spelen. En investeren in de momenten die we zouden krijgen.’’ De jeugdtrainer bedoelde er maar mee dat zijn Ajacieden moesten waken voor de Zuid-Duitse counters. Spaarzame kansen werden - meestal simpel - gekeerd door doelman Mickey van der Hart. Na de 1-0 kreeg Bitter nog een opgelegde kans om de wedstrijd iets eerder te beslissen. De spits zag zijn inzet gekeerd door Bayern-goalie Alexander Eiban. De jeugdkeeper van de Duitsers had het zondagochtend aanmerkelijk drukker dan zijn keepende collega aan de overkant.

Abdelmalek El Hasnaoui (10) schoot Ajax naar een 1-0 voorsprong. Abdelmalek El Hasnaoui (10) schoot Ajax naar een 1-0 voorsprong.

,,Je moet echt geduld hebben om tot kansen te komen’’, vervolgde Pronk zijn terugblik. ,,Bayern speelde de hele wedstrijd op de counter. Maar gelukkig gaven wij praktisch de hele wedstrijd niets weg.’’

Terwijl Pronk zijn terugblik verwoordde, bereidden Fluminense en Anderlecht zich voor op hun halve eindstrijd. Anderhalf uur na de aftrap van de ‘klassieker’ Ajax – Bayern München was het de beurt aan de Brazilianen en Belgen om af te trappen. Pronk heeft geen echte voorkeur voor een tegenstander in de finale. Eerder bleven de Ajacieden tegen Fluminense steken op een gelijkspel: 1-1. ,,Het is aan de ene kant leuk om opnieuw tegen Fluminense te spelen. Dat was dit toernooi onze eerste, maar ook matigste wedstrijd. Aan de andere kant is het ook leuk om met Anderlecht weer een andere tegenstander te treffen. En mogelijk te verslaan. Sommige fasen tegen Bayern waren goed. Maar de zeer goede fasen bewaren we hopelijk voor de finale.’’

Juich Ajax naar de winst in de finale van de AEGON Future Cup! Kom om 15:00 uur naar de finale, waarin Ajax B1 hopelijk een hoofdrol zal spelen. Lukt het de Ajacieden op de AEGON Future Cup, net als in 2010, opnieuw te veroveren? Bekijk de finale op de Toekomst. Toegang is € 10 ,- Kinderen onder 12 jaar gratis toegang.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

El Hasnaoui ontving daarna uiteraard de felicitaties van zijn ploeggenoten. El Hasnaoui ontving daarna uiteraard de felicitaties van zijn ploeggenoten.
Bayern-keeper Alexander Eiban had het een wedstrijd lang druk. Bayern-keeper Alexander Eiban had het een wedstrijd lang druk.
Ajax B1-trainer Robin Pronk zag zijn Ajacieden niet in de problemen komen. Ajax B1-trainer Robin Pronk zag zijn Ajacieden niet in de problemen komen.
Een vliegend schot richting het Zuid-Duitse doel. Ajax kreeg veel kansen. Een vliegend schot richting het Zuid-Duitse doel. Ajax kreeg veel kansen.
Ajax controleerde en is - terecht - finalist. Ajax controleerde en is - terecht - finalist.