Menu
AEGON Future Cup: Ajax soeverein door

AEGON Future Cup: Ajax soeverein door

Ajax B1 heeft zich zondag op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finales van de AEGON Future Cup. Zowel China U-17 (4-0) als de leeftijdgenoten van FC Barcelona (2-0) werden met fraaie cijfers verslagen. In de halve eindstrijd treft Ajax maandagochtend, op tweede paasdag, AC Milan op sportcomplex de Toekomst.

Dag 2 van de AEGON Future Cup leverde enkele verrassingen op. Zowel de B-junioren van Liverpool FC als FC Barcelona zijn na de groepsfase uitgeschakeld voor de toernooiwinst. Beide ploegen uit poule A - de groep van gastheer Ajax - zijn er niet in geslaagd om Ajax en China U-17 van zich af te houden. Sterker nog; met negen punten uit drie duels werd Ajax afgetekend groepswinnaar. De jeugdteams van de Engelse en Spaanse grootmacht spelen maandag 'troostfinales'.

Na de nipte zege op Liverpool (1-0) zaterdag, zette Ajax de winnende lijn zondag zelfverzekerd voort. Aan het begin van de middag werd de Chinese nationale ploeg Onder 17 met liefst 4-0 verslagen. Al na tien minuten besliste het team van trainer Robin Pronk de tweede groepswedstrijd dankzij vlotte treffers van Youssef Fennich, Mitchell Dijks en Terell Ondaan. In de tweede helft bepaalde Rowendey Schoop de eindstand op 4-0.

Zowel Davy Klaassen als Davi Lizardo sprak na afloop van het duel met China over het grote verschil in speelwijze. ,,Je kan merken dat ze heel anders spelen”, ondervond Klaassen. ,,Ze gaan weinig duels aan en spelen rustiger. Een groot verschil met de eerste wedstrijd tegen Liverpool.” Ook trainer Pronk zag dezelfde verschillen. ,,China nam weinig initiatief. Een groot verschil met de Nederlandse tegenstanders die we doorgaans in de competitie treffen. Daar draait toch vaak om aanvallend voetbal en stevige duels.”

Ajacied Davy Klaassen tussen twee Barcelona-spelers in. Ajacied Davy Klaassen tussen twee Barcelona-spelers in.

Dankzij de overwinning was Ajax al na twee duels zeker van een plek in de halve finales. Dat gold zeker niet voor Barcelona, dat een teleurstellend toernooi meemaakt. Na het gelijkspel tegen China (zaterdag) en het 1-0 verlies tegen Liverpool, eerder op de zondag, liet het team van voormalig Barcelona-aanvoerder Sergi ook de laatste kans op plaats twee liggen. Sterker nog; door het 2-0 verlies tegen Ajax eindigde de Spaanse formatie op de laatste plaats in poule A en speelt het maandag om plaats 7 en 8.

Barcelona, met Jessua Angoy Cruijff in de gelederen, moest zijn meerdere erkennen in een uitstekende in vorm verkerend Ajax. Het hoogtepunt van Ajax – Barcelona voltrok zich vlak voor rust toen Terell Ondaan een wereldgoal (á la Marco van Basten tegen FC Den Bosch) maakte. Met een fraaie omhaal – op aangeven van aanvoerder Ouasim Bouy – liet hij de Spaanse doelman kansloos. De volgepakte tribune langs het hoofdveld ontstak in gejuich. De herhalingen op het videoscherm achter het doel gaf de bezoekers de gelegenheid om er - net als de Ajacieden - nog flink van na te genieten.

In de tweede helft, zonder de in de rust gewisselde kleinzoon van Johan Cruijff, verdubbelde Ajax de score via invaller Rowendey Schoop. Met een goed schot bepaalde hij de even fraaie als verdiende eindstand op 2-0. ,,Of ik ooit zo’n mooie goal heb gezien?”, herhaalde Pronk na afloop de vraag over de fraaie treffer van Ondaan. ,,Op jeugdvoetbalgebied in ieder geval niet, denk ik.” Pronk was content met de derde toernooizege op rij én de ‘clean sheet’ van zijn ploeg. Na drie duels besloot Ajax de poulefase met negen punten uit drie duels en een doelsaldo van zeven doelpunten voor en nul tegen. Maandagochtend (tweede paasdag) treft Ajax om 10.30 uur de leeftijdsgenoten van AC Milan, die als tweede in poule B eindigden. ,,Dat zal weer een heel andere tegenstander voor ons zijn. Meer catenaccio”, voorspelt Pronk. ,,En met Ajax – AC Milan als halve finale hebben we natuurlijk weer een topaffiche.”

Houd Ajax TV in de gaten voor beelden van de wedstrijden van de AEGON Future Cup

Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees
Tekst: Ajax.nl

Programma/uitslagen AEGON Future Cup

Terell Ondaan (11) is het middelpunt van vreugde na de snelle 3-0 van Ajax tegen China U-17. Terell Ondaan (11) is het middelpunt van vreugde na de snelle 3-0 van Ajax tegen China U-17.
Ajax B1-aanvoerder Bouy aan de bal. Ajax B1-aanvoerder Bouy aan de bal.
Mitchell Dijks snelt langs de Chinees Xie Pengfei. Mitchell Dijks snelt langs de Chinees Xie Pengfei.
Tijdens Ajax - China U-17 klinkt gejuich op als de speaker meldt dat de stand bij ADO - Ajax 0-1 is geworden. Tijdens Ajax - China U-17 klinkt gejuich op als de speaker meldt dat de stand bij ADO - Ajax 0-1 is geworden.
Davy Klaassen staat na afloop van Ajax B1 - China U-17 de verslaggever van Eurosport te woord. Davy Klaassen staat na afloop van Ajax B1 - China U-17 de verslaggever van Eurosport te woord.
Opkomst van Ajax - Barcelona, met nummer 14 Joshua Angoy Cruijff bij de Catalanen. Opkomst van Ajax - Barcelona, met nummer 14 Joshua Angoy Cruijff bij de Catalanen.
Ajax speelde goed tegen de leeftijdgenoten van Barcelona. Ajax speelde goed tegen de leeftijdgenoten van Barcelona.
Met een omhaal 'á la Van Basten' bracht Ondaan Ajax op voorsprong tegen Barcelona. Met een omhaal 'á la Van Basten' bracht Ondaan Ajax op voorsprong tegen Barcelona.
Vreugde bij de Ajacieden. Vreugde bij de Ajacieden.
Rowendey Schoop bepaalde de eindstand van Ajax - Barcelona op 2-0. Rowendey Schoop bepaalde de eindstand van Ajax - Barcelona op 2-0.
Twee wedstrijden op een dag vergt veel kracht, merkt ook Mitchell Dijks die zich vlak voor tijd moest laten vervangen. Twee wedstrijden op een dag vergt veel kracht, merkt ook Mitchell Dijks die zich vlak voor tijd moest laten vervangen.
Stefano Denswill probeert de keeper van Barcelona te passeren. Stefano Denswill probeert de keeper van Barcelona te passeren.
Barcelona-coach Sergi feliciteert Ajax-trainer Pronk met de zege. Barcelona-coach Sergi feliciteert Ajax-trainer Pronk met de zege.