Menu
AEGON Future Cup: Ajax start met 1-1

AEGON Future Cup: Ajax start met 1-1

Ajax B1 is de AEGON Future Cup zaterdag met een gelijkspel gestart. De openingswedstrijd tegen het Braziliaanse Fluminense eindigde in 1-1. Boban Lazic (foto) maakte de enige Ajax-goal op de Toekomst. Ajax Cape Town versloeg Celtic FC met 2-0, waardoor de Zuid-Afrikanen aan de leiding gaan in de poule van Ajax.

Met een even fraai als verrassend doelpunt zorgde Boban Lazic tien minuten na rust voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Toch bleek zijn treffer uiteindelijk minder waard dan gehoopt. Invaller Denilson maakte kort voor tijd gelijk, waardoor de eerste wedstrijd voor Ajax in een puntendeling eindigde.

Terug naar het doelpunt van Lazic. De linksbuiten schoot de bal vanaf de linkerflank pardoes achter de keeper. Een bewuste goal? ,,Ik mikte op de tweede paal. Dan kan er onderweg een hoofd tegengekomen of hij vliegt hij erin. Gelukkig gebeurde dat laatste. Of het geluk was? Een beetje misschien, maar heb vroeger wel eens vaker op deze manier gescoord. Dit was sowieso de mooiste van allemaal.”

Ajax-keeper Peter Leeuwenburgh torent boven iedereen uit. Ajax-keeper Peter Leeuwenburgh torent boven iedereen uit.

In de eerste helft sleepte keeper Peter Leeuwenbergh Ajax door de wedstrijd heen. De doelman had een aantal goede reddingen op inzetten van de Brazilianen. Dat Fluminense op het moment van de aftrap pas achttien uur in Nederland was, viel niet te merken. De Zuid-Amerikanen hadden ogenschijnlijk weinig last van een jetlag, of anders wisten ze het in ieder geval goed te verbergen.

Na rust kreeg Ajax langzaam wat meer kansen, onder meer via invaller Jordi Bitter. Het doelpunt van Lazic leek de opmaat naar meer, maar het team van Robin Pronk gaf het duel jammerlijk uit handen. Lazic: ,,Na mijn doelpunt stond de organisatie bij ons niet meer. We gaven teveel ruimte weg, waardoor de tegenstander makkelijker kon voetballen. Daardoor maakten we het onszelf onnodig moeilijk”, aldus de neef van voormalig Ajacied Vlatko Lazic (RBC Roosendaal).

Gelukkig volgt er voor Ajax snel kans op revanche. De junioren van Ajax spelen zaterdagmiddag de tweede poulewedstrijd. Tegenstander is dan Ajax Cape Town. De Zuid-Afrikanen begonnen eerder op de dag goed aan het toernooi. Dankzij twee goals van Nicholas Pasifakis won Ajax Cape Town met 2-0 van Celtic.

Opstelling Ajax B1: Peter Leeuwenburgh, Sir-Ralph Owusu, Joey Papamelodias, Tom Noordhoff, Hidde Prijs, Emran Barakzai (31. Djavan Anderson), Abdelmalek El Hasnaoui, Darren Rosheuvel (64. Stefan Marinkovic), Danzell Gravenberch (31. Elton Armah), Derwin Martina (31. Jordi Bitter), Boban Lazic (50. Terry Lartey Sanniez).

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Actiebeeld uit de wedstrijd Ajax - Fluminense. Actiebeeld uit de wedstrijd Ajax - Fluminense.
De Brazilianen kwamen vrijdagavond pas aan in Amsterdam. De Brazilianen kwamen vrijdagavond pas aan in Amsterdam.
Fluminense-doelman Guilherme grijpt de bal. Fluminense-doelman Guilherme grijpt de bal.
Ajax speelt dit toernooi alle wedstrijden op het hoofdveld van de Toekomst. Ajax speelt dit toernooi alle wedstrijden op het hoofdveld van de Toekomst.
Ajax zit een poule bij Fluminense, Ajax Cape Town en Celtic FC. Ajax zit een poule bij Fluminense, Ajax Cape Town en Celtic FC.