Menu
AEGON Future Cup: Barça & Benfica

AEGON Future Cup: Barça & Benfica

Voor de vierde achtereenvolgende keer wordt tijdens het paasweekeinde de AEGON Future Cup gehouden op sportpark de Toekomst. Ajax.nl zet de deelnemers in vier afleveringen op een rij. In deze eerste aflevering: FC Barcelona en Benfica.

FC Barcelona

Het is voor de derde keer dat Barcelona o/17 deelneemt aan het paastoernooi in Amsterdam. Eerder was dat het geval in 2010 en 2012, toen de Spanjaarden respectievelijk op plaats zeven en drie eindigden. Heel hoge ogen heeft Barcelona dus nog niet gegooid op de AEGON Future Cup, maar het staat buiten kijf dat de topclub over een zeer vermaarde jeugdopleiding beschikt. Uit dat opleidingstraject, waarin het zogeheten tiki-taka-voetbal wordt gepredikt, zijn wereldspelers afkomstig die nu nog altijd voor het vlaggenschip van Barça uitkomen. Denk bijvoorbeeld aan doelman Victor Valdés, Xavi Hernández, Andres Iniesta en, niet te vergeten, Lionel Messi, die als tiener van Argentinië naar de Spaanse oostkust verhuisde.

Ook Johan Cruijff’s zoon Jordi heeft jarenlang deel uitgemaakt van de jeugdopleiding van Barcelona. Later debuteerde hij ook in de hoofdmacht van de Catalaanse club. Dat gold niet voor zijn neefje, Joshua Angoy Cruijff, die tijdens de AEGON Future Cup van 2010 nog op veel belangstelling kon rekenen. Joshua Angoy is er nu niet meer bij, want inmiddels voetbalt hij voor het Engelse Wigan Athletic. Maar ook zonder een telg van het geslacht Cruijff zal Juvenil B, zoals het onder 17 team van Barcelona officieel heet, genoeg bewonderenswaardige spelers herbergen.

De wereldsterren Angel di Maria en Fabio Coentrào hebben hun opleiding bij Benfica genoten. De wereldsterren Angel di Maria en Fabio Coentrào hebben hun opleiding bij Benfica genoten.

Benfica

Evenals Tottenham Hotspur, Sao Paulo en FC Toronto debuteert ook het Portugese Benfica op de AEGON Future Cup. Of het onder 17-team sterk is, moet blijken, maar in elk geval heeft de club uit Lissabon oog voor talent. Het bewijs daarvoor zijn de miljoenen euro’s die Benfica de laatste paar jaar heeft verdiend met het verkopen van spelers. Zo verkasten Angel di Maria en Fabio Coentrào beiden voor dertig miljoen euro naar Real Madrid, terwijl David Luis en Ramires voor aanzienlijke bedragen aan Chelsea werden verkocht.

Speelschema AEGON Future Cup