Menu
AEGON Future Cup: Cruijff en wereldgoal

AEGON Future Cup: Cruijff en wereldgoal

Ajacied Terell Ondaan deed zondag een kansrijke gooi naar het mooiste doelpunt van de AEGON Future Cup. Zijn omhaal á la Van Basten tegen de leeftijdgenoten van FC Barcelona zal dankzij de tv-registratie voor altijd behouden blijven. En er was meer: de kleinzoon van Johan Cruijff als rechtsback bij FC Barcelona.

De ogen waren zondag tijdens de Ajax B1 – Barcelona B1 (2-0) vanaf het begin gericht op Joshua Angoy Cruijff. Als kleinzoon van een wereldberoemde opa met een Barcelona- en Ajax-verleden had de nummer 14 van de B-junioren van Barça over aandacht niet te klagen.

Tot zijn eigen teleurstelling verging het de rechtervleugelverdediger van Barcelona niet goed met zijn team en eindigde hij op eerste paasdag als laatste in poule A. Na Ajax – Barcelona overheerste dan ook vooral de teleurstelling bij Cruijff junior. Vragen over opa Johan voorzag hij van een Spaans antwoord. ,,Mijn opa heeft zowel hier bij Ajax als in Barcelona natuurlijk grote successen beleefd. Omdat ik in Spanje speel zegt het me echter niet zoveel om hier in Amsterdam te zijn”, aldus de zoon van een Spaanse vader (voormalig Barcelona-keeper Jesús Mariano Angoy) en Nederlandse moeder (Chantal Cruijff).

Op de vraag wat de jeugdspeler van La Masia later wil bereiken, antwoordt hij even bescheiden als realistisch: ,,Het zal moeilijk worden mijn opa te overtreffen.”

Jessua Angoy Cruijff (14) in duel met Ajax-aanvoerder Bouy. Jessua Angoy Cruijff (14) in duel met Ajax-aanvoerder Bouy.

Naast de naam van Cruijff ging ook de naam van Marco van Basten zondagmiddag rond over sportcomplex de Toekomst. De openingstreffer van Ajax-speler Terell Ondaan tegen Barcelona deed namelijk behoorlijk denken aan de klassieke omhaal die Van Basten in 1986 tegen FC Den Bosch maakte. ,,Toevallig heb ik er vorige week nog wat filmpjes van gezien”, sprak Ondaan na afloop van de wedstrijd met een grote glimlach. ,,Ik heb al vaker geprobeerd om zo te scoren, maar dan eindigde de bal steeds op de paal of tegen de lat. Maar dat hij er nu daadwerkelijk een keer in ging, daar schrok ik eigenlijk wel een beetje van.”

Met zijn timing was wat dat betreft niets mis. Doordat de wedstrijd Ajax – Barcelona rechtstreeks op de Amsterdamse zender AT5 werd uitgezonden, had hij naast de volle tribune extra veel toeschouwers bij zijn prachtige treffer. De radslag en salto die op zijn doelpunt volgden maakten het plaatje helemaal compleet. Het sloot goed aan bij de klinkende resultaten waarmee Ajax de groepswinst in poule A behaalde. ,,We spelen tot nu toe een geweldig toernooi. Het vertrouwen is groot”, besloot Ondaan.

Maandag, op tweede paasdag, speelt Ajax om 10.30 uur in de halve finale tegen de leeftijdgenoten van AC Milan.

Houd Ajax TV in de gaten voor beelden van de AEGON Future Cup. Dinsdag en woensdag worden uitgebreide terugblikken uitgezonden.

Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees
Tekst: Ajax.nl

AEGON Future Cup: Ajax soeverein door

Programma/uitslagen AEGON Future Cup

Veel ogen waren gericht op de nummer 14 van FC Barcelona. Veel ogen waren gericht op de nummer 14 van FC Barcelona.
Rechtsback Jessua Angoy Cruijff ziet zijn tegenstander Terell Ondaan met een fraaie omhaal scoren. Rechtsback Jessua Angoy Cruijff ziet zijn tegenstander Terell Ondaan met een fraaie omhaal scoren.