Menu
AEGON Future Cup: De Ontvangst

AEGON Future Cup: De Ontvangst

De aftrap van de eerste editie van de AEGON Future Cup is vrijdagavond verricht. Tijdens de (symbolische) aftrap werden de deelnemers hartelijk welkom geheten door gastheer Ajax. Van zaterdag tot en met de finaledag maandag rolt de bal letterlijk en staat de Toekomst geheel in het teken van het prestigieuze jeugdtoernooi, met een deelnemersveld van wereldklasse.

Vrijdag 20.30 uur: de bestuurskamer van de Toekomst stroomt langzaam maar zeker vol. Een luxe touringcar heeft de kopstukken van de jeugdteams van FC Barcelona, Liverpool FC, Bayern München, Anderlecht, China U-17 en AC Milan kort daardoor afgeleverd bij het jeugdcomplex. Als op het buitenterrein de allerlaatste hand wordt gelegd aan de inrichting, druppelen afvaardigingen de ontvangstzaal binnen. Ajax’ hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink heet de trainers en begeleiders een handvol minuten later hartelijk welkom op de première van de AEGON Future Cup. ,,Het doel is om drie dagen topvoetbal te kunnen zien, maar ook spelers te zien die met plezier voetballen’’, vertelt Olde Riekerink. ,,Ik ben er trots op dat we zulke grote en mooie clubs, met zoveel historie hier ontvangen. Wat ons ook allemaal bindt is de goede naam in het opleiden van talent. De voetbalwereld is eigenlijk een kleine familie.’’

Om beurten worden vervolgens de trainers, of andere afgevaardigden naar voren gevraagd. Geschenken worden uitgewisseld. Als alle Ajax-cadeau’s zijn vergeven, blijft een tafeltje vol geschenken over. Een gesigneerd shirt van FC Barcelona dekt de geschenktas af van AC Milan. De presentjes van Bayern en de overige deelnemende clubs staan er achter, keurig in het gelid. Een felicitatie (‘Ajax, nog van harte met de 110e verjaardag’) van AC Milan en vele mooie woorden verder, is het de beurt aan Anderlecht. ,,We zijn misschien dan wel de club uit het kleinste deelnemende land, maar pas toch maar op!’’, krijgt de begeleider van RSC Anderlecht de lachers op zijn hand. Ook de trainers van China U-17 maken er een mooie voorstelling van als de opleiders, kort, het woord richten tot de aanwezigen. De Chinese aanwezigheid is geen toevallige; Ajax is opleidingspartner van de Chinese voetbalbond.

Jan Olde Riekerink heet Sergi en FC Barcelona hartelijk welkom. Jan Olde Riekerink heet Sergi en FC Barcelona hartelijk welkom.

Als FC Barcelona wordt aangekondigd, stapt oud-Barcelona speler Sergi naar voren. ,,Ook wij zijn blij om hier te zijn’’, vertelt Sergi via zijn tolk en teambegeleider. De voormalig linksback debuteerde onder Johan Cruijff en speelde tussen 1993 en 2002 267 (competitie)duels voor de Catalaanse trots. Sergi verzamelde daarbij ook nog eens 56 interlands voor Spanje. ,,Ajax is en blijft toch een van dé voetbalopleiders van Nederland.’’ Na de presentatie gaat de trainer, die als speler de bijnaam ‘El Moto’ (de motor) verwierf, nog wat dieper in op de deelname van zijn Barca-talenten. ,,Dit toernooi biedt een mooie gelegenheid om te zien hoe andere jeugdelftallen van grote clubs ervoor staan’’, vervolgt de geroutineerde oud-speler die zijn eerste jaar als jeugdtrainer beleeft.

Zondag speelt Ajax B1 een pouleduel tegen de leeftijdgenoten van FC Barcelona. ,,Wat ik verwacht van die wedstrijd? Dat wordt een duel tussen twee aanvallende en technische ploegen. Ik reken op veel doelpunten.’’ Sergi is sinds zijn zestiende verbonden aan de blaugranas en volgde zelf ook een deel van de jeugdopleiding van de FC Barcelona. Ook wereldster Messi is een product uit de Catalaanse jeugdopleiding. Heeft Sergi in zijn selectie een potentiële nieuwe Messi in de gelederen? ,,Er loopt er minstens eentje tussen met vergelijkbare kwaliteiten’’, lacht de jeugdtrainer, die nog samenspeelde met – onder meer – Frank de Boer. ,,Wie het is zeg ik niet. Dat moeten de toeschouwers zelf maar uitmaken.’’

De trainers van China U-17 ontvouwen hun plannen voor het toernooi. De trainers van China U-17 ontvouwen hun plannen voor het toernooi.

‘Ervaring opdoen’, is volgens Liverpool U-17-trainer Steve Cooper een voornaam doel voor zijn spelers. ,,Kennis maken met de verschillende speelstijlen die de andere topclubs hanteren, is al erg leerzaam’’, doceert Cooper. ,,In mijn selectie hebben enkele spelers zeker het talent om ons eerste elftal te bereiken. De deelname aan dit sterke jeugdtoernooi hoort bij het leerproces. Ajax heeft goede zaken gedaan door dit deelnemersveld bijeen te brengen. Het klikt ook direct met de overige teams. Iedereen spreekt dezelfde football language’’ De jeugdtrainer hoopt dat voormalig Ajacied en oud-jeugdspeler van de Toekomst Ryan Babel de jonge Reds zal volgen op het Internet. ,,Ik hoop dat hij ons in de gaten zal houden. Helaas heb ik hem vooraf niet kunnen spreken om wat meer te horen over de Ajax-jeugd. He’s a wonderful player.’’

Als Olde Riekerink alle aanwezigen heeft bedankt en succes gewenst, wordt de welkomstavond besloten met een groepsfoto. Trots poseren alle trainers rondom de fiks uit de kluiten gewassen AEGON Future Cup-wisselbokaal.

Het woord is vanaf zaterdag, de eerste échte toernooidag aan de spelers.

Koop je kaartje voor de finaledag van de AEGON Future Cup en word gratis lid van de Ajax Kids Club (0-12 jaar) , Ajax Jonge Schare (13-17 jaar) of Ajax Life (18+)! Ook op vertoon van je reeds aangeschafte toegangsbewijs kun je lid worden. Kom naar de informatiestand bij de ingang voor meer informatie. Word je deze dag gratis lid dan ontvang je direct je welkomstpakket.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Klik hier voor info over het speelschema, de deelnemers en kaartverkoop

Liverpool-jeugdtrainer Steve Cooper wil zijn spelers vooral ervaring laten opdoen. Liverpool-jeugdtrainer Steve Cooper wil zijn spelers vooral ervaring laten opdoen.
Olde Riekerink wisselt cadeau's uit met de Chinese trainers. Olde Riekerink wisselt cadeau's uit met de Chinese trainers.
Ook oud-prof Sergi 'is blij in Amsterdam te zijn'. Ook oud-prof Sergi 'is blij in Amsterdam te zijn'.