Menu
'AEGON Future Cup geweldig meetpunt'

'AEGON Future Cup geweldig meetpunt'

Orlando Trustfull neemt komend paasweekend met Ajax B1 deel aan de AEGON Future Cup, die voor het derde achtereenvolgende jaar plaatsheeft op de Toekomst. Een toernooi waarvoor de 41-jarige trainer naar eigen zeggen zijn manschappen amper hoeft te motiveren.

,,De jongens kijken ongelooflijk uit naar dat wat komen gaat”, licht Trustfull toe. ,,Het zijn de krenten in de pap. Een toernooi spelen met FC Barcelona, Bayern München en Manchester United; als daar je voetbalhart niet van gaat kloppen weet ik het niet meer.”

Behalve tegen Manchester United kruist Ajax in de groepsfase ook de degens met het Turkse Besiktas en Desportivo Brasil uit Brazilië. De ontmoeting met de Turken is zaterdag de openingswedstrijd van het toernooi. ,,Ik heb alleen geen flauw idee hoe die jongens spelen en wat voor een niveau hun jeugdopleiding heeft”, bekent Trustfull. ,,Hoewel ik goede verhalen heb gehoord over Besiktas spelen we gewoon op onze eigen manier, zonder aanpassingen.”

Twee jaar geleden won Ajax B1 de AEGON Future Cup. Vorig jaar verloor de B1 de finale van Anderlecht. Twee jaar geleden won Ajax B1 de AEGON Future Cup. Vorig jaar verloor de B1 de finale van Anderlecht.

Later op zaterdag treft Ajax de Mancunians, waar in het verleden onder anderen Ryan Giggs, Paul Scholes en David Beckham vanuit de jeugdopleiding doorstroomden naar het eerste elftal. ,,Maar ik geloof dat ze laatst tegen Ajax slechts met één speler uit de eigen opleiding speelden”, doelt Trustfull op de confrontatie in de UEFA Europa League tussen beide grootmachten. ,,Ik moet alleen wel zeggen dat Manchester United jaarlijks meespeelt in de Europese top. Het is heel moeilijk dat te doen met alleen maar eigen kweek. Hoewel Barcelona natuurlijk het tegendeel bewijst, maar dat is vrij uniek. Het is in elk geval een plek waar wij met Ajax ook ooit weer hopen te staan.”

Ofschoon er de laatste jaren weinig echt grote namen doorbraken heeft de Engelse recordkampioen momenteel een goede lichting B-junioren. ,,Tenminste, ik heb gehoord dat het een team is van een heel hoog niveau”, stelt de oud-speler die ooit nog een seizoen uitkwam voor Sheffield Wednesday. ,,Er zijn dit weekend sowieso geen teams waartegen je op halve kracht kunt spelen. Onze jongens kunnen zich meten met de besten ter wereld om te ervaren waar ze staan. Het is voor ons allen dus een geweldig meetpunt.”

Ajax speelt het laatste groepsduel op zondag tegen Desportivo Brasil. Eerder deden de jonge Ajacieden op een toernooi in Qatar ervaring op tegen het eveneens Braziliaanse Vasco da Gama. ,,Brazilianen zijn op jonge leeftijd al technisch vaardig en ontzettend geslepen”, weet Trustfull. ,,Ze schromen de duels niet. Ook Vasco speelde heel erg op het randje. Ze speelden al volgens de wetten van het profvoetbal. Ook dat is dus een geweldige leerschool.”

Zelf is Trustfull ook nog lang niet uitgeleerd. ,,Ik leer heel veel bij Ajax, waar ontzettend veel wordt gesproken over hoe wij bepalende spelers willen ontwikkelen tot eerste elftalspelers”, aldus de tweevoudig international. ,,Het is fantastisch om met zoveel voetbalintellect te werken. Ook de jongens met wat minder voetbalachtergrond integreren uitstekend. Ik werk hier echt met groot plezier.”

Kaarten voor het internationale jeugdtoernooi van Ajax kosten 7,50 euro. De prijs voor een passe-partout voor alle drie de toernooidagen bedraagt 10 euro. Kinderen tot en met 13 jaar mogen het hele paasweekend gratis naar binnen op de Toekomst.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Speelschema en kaartverkoop AEGON Future Cup