Menu
'AEGON Future Cup mooi meetmoment'

'AEGON Future Cup mooi meetmoment'

Tijdens het Paasweekend (30 maart - 1 april) wordt op sportcomplex de Toekomst de vierde editie van de AEGON Future Cup gespeeld. Behalve gastheer en titelverdediger Ajax B1 zijn ook FC Barcelona, FC Bayern München, Anderlecht, Tottenham Hotspur, Benfica en Toronto FC van de partij. De achtste en laatste deelnemer aan het prestigieuze jeugdtoernooi wordt binnenkort bekendgemaakt. Orlando Trustfull, trainer van Ajax B1, kijkt er alvast reikhalzend naar uit.

,,In de AEGON Future Cup zijn de beste jongens van hun land aanwezig”, doelt de oud-prof op het ijzersterke deelnemersveld. ,,Het is voor onze jongens dus opnieuw een mooi meetmoment om te kijken waar ze staan. Het gewicht daarvan is niet in waarde uit te drukken. Ik verwacht er in elk geval veel van en hoop dat we ver komen, want dat is natuurlijk ook leuk voor de toeschouwers. Daarnaast is het voor ons als team een mooi moment om te zien of we de juiste weg zijn ingeslagen.”

Vorig seizoen veroverde Ajax B1 de bokaal door in de finale Manchester United na strafschoppen te kloppen. ,,In die groep zat ontzettend veel talent evenals in de huidige groep met veel eerstejaars B-junioren”, stelt Trustfull. ,,Die jongens hebben een heel spannende leeftijd en zijn volop in ontwikkeling. Er zijn genoeg jongens die de mogelijkheid hebben Ajax 1 te halen, maar ze moeten het zelf graag willen. Wij hopen daaraan een positieve bijdrage te leveren.”

Trustfull noemt daarbij Joël Veltman als mooi voorbeeld. ,,Ik heb die jongen wel eens horen zeggen dat hij niet te boek stond als het allergrootste talent, dus misschien moeten we onze eisen soms bijstellen. Joël heeft mede door zijn intrinsieke motivatie Ajax 1 gehaald.”

Vorig seizoen won Ajax B1 voor de tweede keer de AEGON Future Cup. Vorig seizoen won Ajax B1 voor de tweede keer de AEGON Future Cup.

Zijn eigen jeugd in ogenschouw nemend beseft Trustfull dat de tijden zijn veranderd. ,,De huidige generatie krijgt zoveel prikkels te verwerken. Wij voetbalden bijvoorbeeld alleen maar op straat. Aan de andere kant leverde dat wel eigenzinnige talenten op. Jongens die hun eigen manier van voetballen hadden. Kijk maar naar iemand als Richard Witschge. Die deed hele fantasierijke dingen die niet altijd slim waren, maar wel leuk voor de toeschouwers.”

Op de vraag of Ajax B1 dergelijke spelers herbergt, antwoord Trustfull: ,,Ze zijn er nog wel en zulke jongens zijn natuurlijk altijd leuk voor het publiek. Hoewel het natuurlijk zinloos is om te vergelijken. In mijn tijd bij Ajax werd er hetzelfde gewerkt als bij pakweg Blauw-Wit of Zeeburgia. De jongens van tegenwoordig hebben de beste trainers en faciliteiten tot hun beschikking.”

De AEGON Future Cup vond in 2010 voor het eerst plaats. En meteen legde de B1 van de Amsterdammers beslag op de hoofdprijs. Met spelers als Mitchell Dijks, Davy Klaassen en Stefano Denswil - die inmiddels deel uitmaken van de A-selectie – binnen de gelederen werd in de finale met 1-0 gewonnen van China Onder 17 door een treffer van Terrel Ondaan. Daarnaast werd Klaassen ook nog eens uitgeroepen tot speler van het toernooi.

Een jaar later ging de hoofdprijs aan de neus van de jonge Ajacieden voorbij. Ondanks dat opnieuw de finale werd bereikt, waarin Anderlecht met 1-0 te sterk was. Tevens beschikten de Belgen met Dennis Praet over de speler van het toernooi. Laatstgenoemde trad later in navolging van zijn voorganger Klaassen eveneens toe tot de hoofdmacht van zijn club.

Vorig seizoen stelde Ajax orde op zaken en werd de trofee heroverd. Al leek dat na het eerste halfuur bepaald geen sinecure, want de Mancunians namen in de finale brutaal de leiding: 0-2. In het tweede bedrijf herstelde de ploeg van Trustfull zich echter wonderbaarlijk en sleepten zij door doelpunten van Damian van Bruggen en Branco van den Boomen op het nippertje een strafschoppenreeks uit het vuur.

Uiteindelijk stond het vizier van de Ajacieden daarin iets scherper dan dat van de Engelsen. Van Bruggen, Django Warmerdam, Damil Dankerlui, Elton Acolatse en Queensy Menig (speler van het toernooi) faalden niet vanaf de stip. Daarnaast stopte doelman Xavier Mous een penalty. Aan de zijde van Ajax en Manchester United completeerde Barcelona het podium door als derde te eindigen.

Informatie over de poule-indeling en kaartverkoop van de AEGON Future Cup volgt binnenkort.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst