Menu
AEGON Future Cup: Talentvolle arbiters

AEGON Future Cup: Talentvolle arbiters

Naast talentvolle voetballers zijn er op de AEGON Future Cup ook beloftevolle scheidsrechters actief. De KNVB heeft speciaal voor het internationale jeugdtoernooi van Ajax een aantal arbiters uit de masterclass betaald voetbal beschikbaar gesteld. Gerard Verwoort volgde ze namens de voetbalbond op de voet.

Juist op het moment dat zich een mooie aanval van Ajax aandient, kijkt Gerard Verwoort (56) even de andere kant op. Als begeleider van de scheidsrechters heeft hij vooral oog voor de leidsman. Met interesse volgt hij hoe de arbiters het er tijdens de AEGON Future Cup van afbrengen. Bij zijn observaties staat steeds dezelfde vraag centraal: ‘Hoe gaan ze met de situatie om?’

De scheidsrechters die tijdens het paasweekend op de AEGON Future Cup actief zijn, fluiten normaal gesproken wedstrijden op maandagavond in de Eredivisie voor Beloften. Ook zijn ze in het weekend actief bij duels in de Top- en Hoofdklasse van het amateurvoetbal. ,,Deze scheidsrechters zijn dus al aardig ver en zitten tegen het betaald voetbal aan. Toch is de AEGON Future Cup een mooi toernooi om te kijken hoe ze het op een groots opgezet jeugdtoernooi met internationale deelnemers doen. Ze begeven zich dit weekend tussen spelers uit vijf verschillende continenten. Dat zijn waardevolle ervaringen. De Brazilianen van Fluminense reageren toch net even anders dan een gemiddelde voetballer in de Topklasse.”

De assistent-scheidsrechters komen uit het talententraject amateurvoetbal van district West I. De assistent-scheidsrechters komen uit het talententraject amateurvoetbal van district West I.

Davy Otto, Jeroen Manschot, Ingmar Oostrom en Rob Dieperink zijn alle vier tussen de 21 en 27 jaar oud en leiden beurtelings de duels op de AEGON Future Cup. Ze zitten in de masterclass scheidsrechters betaald voetbal van de KNVB. Een talententraject dat ook de inmiddels bekende scheidsrechter Serdar Gözübüyük met succes doorliep. De vijf assistenten volgen het talententraject assistent-scheidsrechter in district West I van het amateurvoetbal. Als lid van de technische commissie scheidsrechterszaken overlegt Verwoort dit weekend veel met de talenten. ,,Zowel individueel als groepsgewijs. Daarnaast worden deze wedstrijden allemaal door camera’s geregistreerd, dus ook daar hebben we veel aan bij de analyse van hun wedstrijden.”

Verwoort was zelf in het verleden zestien jaar actief als assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal. ,,Ik heb zo ongeveer alles wel meegemaakt. Een keer of tien heb ik als assistent wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord meegemaakt. En ook op internationaal gebied heb ik jarenlang bij de mooiste duels mogen vlaggen. De allermooiste ging in 1994 helaas niet door. Samen met scheidsrechter John Blankenstein en nog twee Nederlandse collega’s waren we door de UEFA ingedeeld voor de Champions League-finale AC Milan - FC Barcelona. Geweldig natuurlijk, maar een paar dagen voor de finale werden we er alsnog van afgehaald omdat Milan had geprotesteerd dat er ook al Nederlanders bij Barcelona zaten. Erg jammer, maar later hebben we gelukkig nog wel de UEFA Cup-finale tussen Borussia Dortmund en Juventus mogen doen.”

Of er voor de vier scheidrechters van de AEGON Future Cup ook zo’n mooie toekomst in het verschiet ligt, zal moeten blijken. ,,De tijd van promoties breekt aan. Na afloop van het seizoen weten ze op welk niveau ze volgend jaar gaan fluiten. Of ze doorstromen naar het betaald voetbal hangt van veel factoren af. Net als bij een voetballer eigenlijk. Ook daar is het vaak lastig te zeggen of ze de laatste stap naar het hoogste niveau kunnen maken. Deze scheidsrechters hebben in ieder geval allemaal de kwaliteit en ambitie. Bij wijze van spreken fluiten ze volgend jaar alle vier in het betaald voetbal, maar het kan ook zo maar zijn dat ze het allemaal niet halen.”

En net als bij de voetballers hopen ook alle vier de scheidsrechters uiteraard op de finale. Toch geldt niet automatisch dat de scheidsrechter die het beste in vorm is ook de finale fluit. ,,Ik kan ook de keuze maken om maandag een scheidsrechter aan te stellen die ik nog eens onder een zwaardere druk wil zien fluiten. Maar of ze die finale nu krijgen of niet, dit hele toernooi levert ze sowieso een waardevolle ervaring op.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst