Menu
AEGON Future Cup: Winstpunten

AEGON Future Cup: Winstpunten

De finale van de AEGON Future Cup 2011 werd een meeslepend voetbalgevecht tussen Ajax B1 en de leeftijdgenoten van RSC Anderlecht. Een vroege treffer van Mohamed Soumare bleek uiteindelijk beslissend: 0-1. Desondanks waren er toch ook winstpunten, oordeelde Ajax-jeugdtrainer Robin Pronk.

Een jaar geleden konden de Ajacieden pronken met de allereerste AEGON Future Cup. Een editie en jaar verder zijn het de talenten van Anderlecht die de glanzende beker in de lucht houden. Onder een bombardement van confetti vierden de Belgen hun overwinnaarsfeestje. Aanvaller Soumare opende de score al in de vierde minuut. Ajax-doelman Peter Leeuwenburgh had het nakijken op de secuur, maar van grote afstand ingeschoten bal. In de volgende 56 minuten konden de Amsterdamse talenten die schade niet meer repareren.

,,We kunnen onszelf niets verwijten. We hebben er alles aan gedaan om dit toernooi te winnen; zijn eerste geworden in de poule en wonnen een zware halve finale’’, keek Robin Pronk terug op de verloren finale. ,,Op bepaalde momenten, vooral in de tweede helft van de finale moet het ook een beetje meezitten. Misschien dat vermoeidheid en spanning ook meespeelden.’’

Ajax B1 besloot de AEGON Future Cup 2011 met een tweede plek. De Ajacieden vierden het zilver ingetogen. Ajax B1 besloot de AEGON Future Cup 2011 met een tweede plek. De Ajacieden vierden het zilver ingetogen.

Na de tumultueuze openingsfase, met Anderlecht als heersende partij, knokten de Ajacieden zich langzaam maar zeker beter in de wedstrijd. Vooral Jordi Bitter en Boban Lazic ontpopten zich tot handenbindertjes voor de Belgische defensie. Ajax kreeg meer en meer een antwoord op het snelle en fysieke spel waarmee de Brusselaars de gastheren voorheen overrompelden. Smaakmaker Lazic zag na rust hoe zijn vrije trap net naast draaide, terwijl hij bij een volgende poging strandde op doelman Davy Roef. Vermeend hands - in de zestien - van Anderlecht-verdediger Antonie D’Alberto bleef bovendien onbestraft. Of, in de woorden van Pronk: het zat Ajax op beslissende momenten ook niet mee.

,,We hebben gespeeld zoals we wilden spelen’’, vervolgde Pronk. ,,Dat is het belangrijkste. We hebben heel goed gespeeld, over dit hele toernooi gezien. En de grote winst van dit toernooi is dat we bij de Future Cup weer kennis hebben gemaakt met vijf verschillende spelopvattingen. Dat zijn ervaringen die je meeneemt.’’

Zo kon het gebeuren dat Ajax de vorig jaar behaalde toernooititel maandagmiddag moest afstaan aan RSC Anderlecht. De Ajacieden mogen vast in 2012 een nieuwe gooi doen naar de winst van de derde editie van de AEGON Future Cup.

Opstelling Ajax B1 in finale AEGON Future Cup 2011 tegen RSC Anderlecht:

Peter Leeuwenburgh; Sir-Ralph Owusu, Joey Papamelodias, Tom Noordhoff, Hidde Prijs (31. Danzell Gravenberch); Emran Barakzai (31. Stefan Marinkovic), Abdelmalek El Hasnaoui, Darren Rosheuvel (51. Djavan Anderson); Derwin Martina (40. Elton Armah), Jordi Bitter en Boban Lazic.

Eindstand AEGON Future Cup 2011:

1. RSC Anderlecht
2. Ajax B1
3. Bayern München
4. Fluminense
5. Ajax Cape Town
6. DC United
7. Celtic FC
8. China U17

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

De leeftijdgenoten van RSC Anderlecht vierden de toernooiwinst met blijdschap en confetti. De leeftijdgenoten van RSC Anderlecht vierden de toernooiwinst met blijdschap en confetti.
Ondanks enerverende momenten, boog de Brusselse defensie niet voor Ajax B1. Ondanks enerverende momenten, boog de Brusselse defensie niet voor Ajax B1.