Menu
'AEGON Future Cup wordt een traditie'

'AEGON Future Cup wordt een traditie'

Deze vierde editie van de AEGON Future Cup kan Ajax wel eens een blijvend aandenken opleveren. Het toernooireglement schrijft immers voor dat een winnaar bij drie eindzeges de beker mag houden. Wim Jonk houdt er daarom al een beetje rekening mee dat de levensgrote bokaal eventueel een plek in de prijzenkast van Ajax moet gaan krijgen. Na zeges in 2010 en 2012 kan de huidige generatie B-junioren de trilogie in Ajax’ eigen toernooi compleet maken.

Het deelnemersveld heeft een Champions League-achtige allure gekregen. Wat kunnen we tijdens de AEGON Future Cup verwachten?

,,We hebben opnieuw een prachtig deelnemersveld weten te realiseren. Zo zijn we er bijvoorbeeld blij mee dat oud-winnaar RSC Anderlecht weer van de partij is. En internationale topclubs als FC Barcelona en FC Bayern München zorgen er met de afvaardiging van hun B-junioren voor dat het toernooi nog meer uitstraling krijgt. Het is een prachtig podium waarop onze talenten zich kunnen meten met de internationale top.”

Bij Ajax staat individuele ontwikkeling voorop in de jeugdopleiding. Hoe vertaalt zich dat naar dit toernooi?

,,We vinden individuele ontwikkeling van de jeugdspelers het meest belangrijk bij Ajax. Een toernooi als de AEGON Future Cup is daar bij uitstek geschikt voor. Dankzij de komst van de beste clubs uit onder andere Spanje, Duitsland en Portugal krijgen we met veel verschillende speelstijlen te maken. Elk land heeft immers een eigen ‘speelcultuur’. Voor spelers rond de zestien jaar is het dan ook heel waardevol om zich met hun leeftijdsgenoten uit andere landen te meten.”

Het deelnemersveld van de AEGON Future Cup heeft een Champions League-achtige allure. Het deelnemersveld van de AEGON Future Cup heeft een Champions League-achtige allure.

Kan je de AEGON Future Cup een beetje vergelijken met de NextGen Series waarin de A1 van Ajax de laatste jaren actief is?

,,In zekere zin zijn er wel paralellen te trekken. In de ‘Champions League voor A-junioren’ draait het immers ook om wedstrijden tegen goede buitenlandse tegenstanders. Het verschil is echter dat die wedstrijden in een competitie worden afgewerkt. Tijdens een toernooi speel je doorgaans meer wedstrijden achter elkaar en ontstaat er vaak ook een andere dynamiek. Je kunt als het ware in een toernooi groeien. Ook dat is een interessant en leerzaam proces.”

Zijn er dit jaar veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren?

,,Met name op de openingsavond hebben we een aantal punten aangepast. Voorheen was er op vrijdagavond altijd een uitgebreid programma waarin alle spelers werden welkom geheten. We merkten vorig jaar dat de spelers eigenlijk liever snel naar het hotel wilden gaan om zich voor te bereiden op het toernooi. Daarom is het programma dit jaar wat ingekort en hebben we het nog meer een voetbalinvulling gegeven. Zo zullen de deelnemers tijdens de rust van de wedstrijd van de Ajax Vrouwen tegen de vrouwen van Anderlecht op vrijdag 29 maart aanstaande een ereronde over het veld maken met de vlag van hun club. Vervolgens zullen ze gezamenlijk op de tribune naar de tweede helft kijken. Op die manier krijgen ook onze buitenlandse gasten de kans om ons vrouwenteam in actie te zien.”

Net als in voorgaande jaren valt de zondag samen met een wedstrijd van Ajax 1. Hoe is het toernooi hierop afgestemd?

,,De late aanvangstijd van Ajax - NEC (16:30 uur, red.) komt de toernooiorganisatie dit jaar goed uit. Op die manier kan onze eigen B1 nog om 13:00 uur in actie komen tegen Tottenham Hotspur. Hopelijk kiezen veel fans ervoor om beide wedstrijden te combineren, de tijdstippen zijn in ieder geval uitstekend op elkaar afgestemd. Tijdens voorgaande edities bleek een dergelijke combinatie ook populair. Je merkt dat onze fans er inmiddels aan gewend zijn dat we tijdens Pasen een aantrekkelijk jeugdtoernooi organiseren. De AEGON Future Cup is een jaarlijkse traditie aan het worden.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Speelschema AEGON Future Cup