Menu
AEGON Toekomst Journaal: B1 & E1

AEGON Toekomst Journaal: B1 & E1

In het AEGON Toekomst Journaal wordt iedere week op Ajax TV aandacht besteed aan de jeugdelftallen van de Toekomst. Deze aflevering staat in het teken van de competitieduels van de B1 en E1 van Ajax. De B1 versloeg FC Utrecht met 3-1. Ajax E1 verloor met 1-3 van de D1 van Buitenveldert.

Daags voor de doelpuntenregen in Stadion Galgenwaard bij FC Utrecht - Ajax (6-4) stond Ajax B1 tegenover de leeftijdgenoten van FC Utrecht. ,,Wat bij Ajax 1 geldt, geldt ook in de jeugd. Iedere tegenstander speelt tegen Ajax de Wedstrijd van het Jaar’’, blikt Ajax-jeugdtrainer Orlando Trustfull terug op het treffen op de Toekomst. ,,Dan gaat het er soms ook net iets harder aan toe dan normaal. Ik vond ons heel agressief spelen en goed druk naar voren zetten. Utrecht kreeg weinig speelruimte. We werkten hard, ook voor elkaar.’’

De voorbereiding op het treffen met de Domstedelingen verliep niet altijd even vlekkeloos voor Trustfull. De B1 kampte met personele problemen door interlandverplichtingen, blessures en spelers die zijn doorgeschoven naar de A1 en A2. Tom Noordhof speelde dezelfde zaterdag met de A1 mee, terwijl drie spelers uit de B1 de A2 kwamen versterken. ,,We trainden de afgelopen periode soms met tien man. Het was nogal rommelig. Voor de wedstrijd tegen FC Utrecht moest ik even kijken hoe ik het in deze samenstelling zou doen. Met zo’n kleine groep werken is ook interessant, omdat je spelers individueel meer aandacht kunt geven. Dan is het interessant om te zien hoe ze daarop reageren.’’

Ajax E1 verloor van een fysiek groot en sterk Buitenvelder D1. Ajax E1 verloor van een fysiek groot en sterk Buitenvelder D1.

De B1 kwam de afgelopen weken ook niet in actie. Eerst werd de thuiswedstrijd tegen PSV B1 afgelast (PSV kon door een verkeersprobleem Amsterdam niet bereiken). Vervolgens werd er ook niet gespeeld vanwege interlands van Onder 17 en Onder 16. Trustfull moest daarmee ook twee weken zonder zijn zeven internationals trainen (vijf spelers naar O.17 en twee naar O.16). In de wedstrijd zelf bleek weinig van alle ongemakken. Serhat Cakmak en aanvoerder Branco van den Boomen bepaalden de ruststand op 2-0. Met de tweede treffer van Cakmak, na rust, was de competitiewedstrijd gespeeld.

,,Het was bij fases heel aardig wat we lieten zien’’, vervolgde Trustfull tevreden. ,,Alleen hadden we meer moeten doen met de kansen. We hebben verschrikkelijk veel kansen gecreëerd en hadden meer doelpunten moeten maken. Dat blijft een aandachtspunt. We moeten daarop trainen, trainen en nog eens trainen. Het is ook deels een mentale omslag die ze moeten maken. Voetballen kunnen ze wel, maar ze moeten er bewust van worden wat ze nog beter kunnen doen. Maar alles waar creativiteit voor nodig is, is vaak moeilijk. Lastiger in elk geval dan afbreken. Het gaat ook om intrinsieke motivatie en voetbalgogme. En het verschilt per individu hoe snel een speler iets oppakt.’’ Als de B1 zijn inhaalwedstrijd wint, komt het op gelijke hoogte met koploper Heerenveen. Zaterdag spelen de Ajacieden een uitwedstrijd tegen Sparta B1.

Ajax E1 verloor op de Toekomst met 1-3 van Buitenveldert D1. Na de 1-0 van Daishawn Redan sloegen de gasten drie keer toe. ,,Het leeftijdsverschil met de tegenstander was ook dit duel groot’’, zag E1-trainer Peter van der Hengst. Het verschil tussen de E'tjes van Ajax en de D-pupillen bij een opponent kan oplopen tot twee jaar. ,,Ik was vooraf benieuwd hoe goed we deze tegenstander (Buitenveldert is koploper, red.) konden bespelen. Tot aan onze 1-0 voorsprong ging het goed. Daarna kwamen we op een lullige manier op 1-1. En een minuut voor rust werd het, ook omdat we niet attent waren die fase, al 2-1. In de tweede helft probeerden we druk te zetten en gingen we achterin 1-op-1 spelen. Die fase hadden we ook een strafschop moeten krijgen. Vijf minuten voor tijd werd het 3-1. Achteraf bekeken had een 2-2 gelijkspel de verhoudingen beter weergegeven.’’

Zaterdag treedt de E1 aan bij Fortuna Wormerveer voor de uitwedstrijd tegen de D1 van die club. Fortuna Wormerveer staat derde. Ajax E1 staat zesde en moet 6 punten goedmaken op de koploper.

Bekijk de samenvattingen en alle doelpunten dinsdagavond in het AEGON toekomst Journaal op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bekijk hier het AEGON Toekomst Journaal van afgelopen week (D1 en A1)