Menu
AEGON Toekomst Journaal: D1, E1 & B1

AEGON Toekomst Journaal: D1, E1 & B1

In het AEGON Toekomst Journaal wordt iedere week op Ajax TV aandacht besteed aan de jeugdelftallen van de Toekomst. Deze aflevering staat vooral in het teken van de competitieduels van de D1 en E1 van Ajax. De treffers van de B1 uit de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen VA Twente B1 zijn een mooie toegift!

Met de 8-1 zege op Spartaan ’20 is Ajax D1 (gedeeld) koploper in de 1e Divisie. Titelconcurrent Feyenoord D1 ging dit weekend onderuit tegen AZ. De Rotterdammers slaagden er eerder dit seizoen nog in om de Ajacieden te verslaan. Ajax D1 en Feyenoord D1 staan nu in punten gelijk, maar het doelsaldo van de Amsterdammers is véél beter dan dat van de Rotterdammers. Ook de leeftijdgenoten van FC Volendam, FC Utrecht, AZ en ADO Den Haag strijden voorlopig mee om de eerste plek.

Tegen Spartaan’20 moest D1-trainer Casimir Westerveld het doen zonder zijn twee vaste keepers: Bob van Uden (pinkblessure) en Nigel Bouman (rugkwetsuur). Het doel van de D1 werd daardoor dit duel verdedigd door D2-keeper Jay Gorter. Topscorer Donyell Malen bewees zijn waarde tegen de Rotterdammers met drie doelpunten. Kick de Goede was twee keer trefzeker, terwijl ook Victor van der Linde, Deabeas Sekyere en Lars Kramer scoorden.

De ruime overwinning op Spartaan’20 komt voor Ajax-trainer Westerveld allerminst als een verrassing. ,,De laatste weken spelen we telkens goed’’, blikt Westerveld terug. ,,Twee weken geleden werd het tegen Zeeburgia bijvoorbeeld 8-0. Later versloegen we medekoploper Sparta met 4-0. De goede lijn wordt knap voortgezet door de spelers. Ook tegen Spartaan ’20 maakten we bij vlagen goed het verschil.’’ Komend weekend reizen de Ajacieden uit de D1 naar Utrecht voor de wedstrijd tegen Utrecht D1 (dat op de derde plek staat).

Ajax E1 ondervindt dit seizoen vooral fysieke weerstand van tegenstanders. Ajax E1 ondervindt dit seizoen vooral fysieke weerstand van tegenstanders.

Ajax E1 speelde een thuisduel met De Dijk D1. In de Hoofdklasse B voor D-pupillen zijn de tegenstanders van de E’tjes standaard twee, soms zelfs bijna drie jaar ouder. Vanwege het leeftijdsverschil, en daarmee het verschil in lengte en fysiek speelt mentale weerbaarheid een belangrijke rol in deze leeftijdsfase van de jeugdopleiding. Naast de grote weerstand van tegenstanders, spelen de Ajacieden uit de E1 dit seizoen voor het eerst op een heel veld.

Ondanks het fysieke krachtsverschil kon de E2 na treffers van Anouar El Mhassani, Paul Fosu-Mensah (fraai scorend uit een vrijetrap) en E2-speler Tyro Nimmermeer een 3-1 overwinning bijschrijven. Aanvaller Nimmermeer was bij de E1 gehaald omdat E1-trainer Peter van der Hengst het zonder zijn geblesseerde aanvallers Daishwan Redan en Venitchio Sint moet stellen.

,,Het was een moeilijke wedstrijd’’, zag Van der Hengst. ,,Vooral ook omdat we bij vlagen slordig waren, onzuiver passten en onnodig balverlies leden. Positief was wel dat de spelers hun best bleven doen. Het kan altijd dat je niet tot goed voetbal komt of niet tot goed voetbal komt; het enige dat je dan kan doen is je best.’’

,,We spelen in deze competitie alleen maar tegen D1-tegenstanders. Vanwege de fysieke weerstand moet je snel handelen in de duels, de bal hard inspelen en niet onnodig een duel opzoeken. Want fysiek leg je het al snel af. Je ziet al snel welke spelers daar slim mee omspringen; de echte toptalenten komen zo bovendrijven. Het gaat om slim spelen en goede keuzes maken. Mentale weerbaarheid speelt daarbij een belangrijke rol.’’ Ajax E1 staat nu vierde in de competitie, op 3 punten achter de koploper Argon. Komend weekeinde spelen de Ajacieden tegen koploper Argon D1.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bekijk hier het AEGON Toekomst Journaal van afgelopen week met de A1, C2 en E2