Menu
AFC wint opnieuw HET-toernooi

AFC wint opnieuw HET-toernooi

De achtste editie van het HET-toernooi is woensdag gewonnen door AFC. Net als vorig jaar zegevierden de Amsterdammers op sportpark de Toekomst. In de finale was AFC met 1-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten van FC Volendam. Op een steenworp afstand van de Amsterdam ArenA streden 24 E-teams om de toernooizege. Over twee weken zijn de F-pupillen aan de beurt.

Als de wijzers van de klok kwart voor drie aanwijzen, staan alle deelnemers aan het HET-toernooi klaar om op de foto gezet te worden. Het hoofdveld van de Toekomst kleurt dankzij de 24 verschillende teams alle kleuren van de regenboog. Van het blauwrood van HFC Haarlem tot het oranjezwart van FC Volendam. Het geeft even rust op de overige speelvelden, nadat om 14.00 uur het startsignaal voor de achtste editie van het HET-toernooi heeft geklonken.

Als de duim van de fotograaf omhoog gaat, zwermen binnen alle spelertjes binnen enkele seconden als een zwerm bijen over het sportcomplex uit. Er moet immers gevoetbald worden.

De trainer van de E-top van SV Hoofddorp maakt halverwege de middag de balans op. ,,Het was even wennen aan negen tegen negen omdat we normaal gesproken – als tweedejaars E in een D12-team – al elf tegen elf spelen. Daarom hebben we de afgelopen weken ook twee oefenwedstrijden in die formatie gespeeld”, zegt Han Warnawa, die zelf tussen 1968 en 1974 in jeugdteams van Ajax speelde. ,,De jongens beleven hier vandaag een geweldige dag. Zeker vooraf was een aantal van hen gespannen. Mooi om te zien.”

Net als vorig jaar is het toernooi in tweeën gesplitst. Deze woensdag zijn de E-tjes aan de beurt. Over twee weken, op woensdag 28 oktober, volgt het toernooi voor de F-pupillen. Volgens de filosofie van het HET-toernooi hebben alle deelnemende (amateur)teams een link met Ajax. Hetzij via het HET-convenant, of anders omdat een amateurvereniging een pupil aan Ajax heeft geleverd. HET staat daarbij voor Hoofdklasse, Eerste klasse en Tweede klasse.

Alle teams bij elkaar op de groepsfoto Alle teams bij elkaar op de groepsfoto

De organisatie houdt ondertussen in de smiezen of alle wedstrijden volgens schema verlopen. De infrastructuur van velden, teams en wedstrijden moet precies kloppen, weet ook Casimir Westerveld, die samen met Ajax-collega Hennie de Regt het toernooi op de Toekomst organiseert. Het koude, maar fraaie weer zorgt ervoor dat de randvoorwaarden deze dag prima voor elkaar zijn. Bij mooie weersomstandigheden is de dag bij voorbaat al geslaagd, zo zeide Ajacieden vooraf.

Op het achterste veld staan de spelers van Koninklijke HFC E-special te wachten op hun volgende wedstrijd. Aanvoerder Jort Jorritsma kijkt vooral uit naar de wedstrijd tegen zijn leeftijdsgenoten van Ajax. ,,Twee jaar geleden heb ik op een ander toernooi ook al eens tegen Ajax gespeeld. Dat was een leuke ervaring”, zegt de 10-jarige Jort over de confrontatie tussen zijn eigen HFC en zijn favoriete club Ajax. ,,Normaal zit ik iedere thuiswedstrijd van Ajax samen met mijn vader in de ArenA. Nu is het leuk om zelf op de velden van Ajax te spelen”, aldus de jonge seizoenkaarthouder.

Aan het begin van de avond blijken de E-pupillen van AFC - net als vorig jaar - de sterkste. Na twee spannende halve finales, waarin zowel Ajax - AFC als FC Volendam - Pancratius door strafschoppen wordt beslist, is AFC in de eindstrijd Volendam met 1-0 de baas. Daardoor mogen de Amsterdammers zich wederom een jaar lang de titelverdediger van het HET-toernooi noemen.

Ook Ajax TV was woensdag op de Toekomst aanwezig. Houd de clubzender van Ajax de komende dagen in de gaten voor bewegende beelden van het HET-toernooi.

Een E-pupil van FC Volendam probeert aan de bal te blijven Een E-pupil van FC Volendam probeert aan de bal te blijven
Teambespreking op weg naar een nieuwe wedstrijd Teambespreking op weg naar een nieuwe wedstrijd
Het team van Ajax verloor in de halve finale van de uiteindelijke winnaar AFC Het team van Ajax verloor in de halve finale van de uiteindelijke winnaar AFC
Een jonge Ajacied aan de bal Een jonge Ajacied aan de bal
Drukte rond de bal Drukte rond de bal
Zal de bal erin gaan? Zal de bal erin gaan?
De spelers van Ajax gaan richting de aftrap De spelers van Ajax gaan richting de aftrap
Een wedstrijd op het hoofdveld van de Toekomst Een wedstrijd op het hoofdveld van de Toekomst
Ajax-speler aan de bal Ajax-speler aan de bal
Een speler van SV Hoofddorp neemt een vrije trap Een speler van SV Hoofddorp neemt een vrije trap
Ondanks een losse veter gaat het spel gewoon verder Ondanks een losse veter gaat het spel gewoon verder