Menu
'Afgelopen tijd flinke stappen gezet'

'Afgelopen tijd flinke stappen gezet'

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ komt elke twee maanden Stanley Menzo, hoofd jeugdopleiding aldaar, aan het woord over het Afrikaanse Ajax. In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen praat hij onder andere over het kampioenschap van het jeugdteam onder 17 en de avondmaaltijden voor de jeugd.

Kampioen
We hebben flinke stappen gezet in de afgelopen maanden. Op sportief vlak en op het gebied van welzijn. Dat zijn prachtige ontwikkelingen. De jeugd van Ajax Cape Town heeft sportieve successen behaald. Afgelopen weekend heeft het onder 17-team de titel gepakt. Hoewel er nog twee speelronden op het programma staan, zijn ze nu al overtuigend kampioen geworden. Het is een team met goede spelers, van wie er twee in het nationale elftal onder de 17 spelen. Dat zijn talentvolle spelers die we hoog hebben zitten. Het was tevens de laatste titel van dat team. Het onder 17-team wordt komend seizoen opgeheven en er komt een onder 18-team voor in de plaats. Vijf jongens stromen gelijk door naar een team hoger, naar de onder 19. Wij denken dat ze daar klaar voor zijn. Dit team speelt tegen de senioren, dus ze gaan letterlijk het mannenvoetbal in. Daar is veel meer weerstand voor ze, want in de competitie onder 17 was dat er niet meer. Deze wijziging brengt ze een stap dichter bij het eerste elftal.

Congratulations to our U17's who won the CTTFA Super League this weekend!#WeAreAjaxCT #NoYouthNoFuture pic.twitter.com/vc0602kyKf

— Ajax Cape Town (@ajaxcapetown) 29 augustus 2016

Bekerfinales
Het seizoen zit er bijna op voor de Zuid-Afrikaanse teams.  De zomer komt er, in tegenstelling tot in Nederland, nu aan. Veel clubs gaan nu over op zomersporten zoals cricket en honkbal. Wij spelen nog met vier teams de bekerfinale en daarna gebruiken we de tijd tot de start van de competitie om individueel te trainen en de puntjes op de i te zetten.

Na elke training krijgen de spelers een maaltijd.
Na elke training krijgen de spelers een maaltijd.

Avondmaaltijd
Daarnaast is het welzijn van de jongens ook belangrijk. Zo krijgen alle jeugdspelers nu na de training een avondmaaltijd. We waren al begonnen om ze na een wedstrijd gezonde voeding te geven. Dat werd gesponsord door het Nederlandse consulaat in Zuid-Afrika. Dankzij Ajax Amsterdam kunnen we de jeugdspelers nu ook na elke training een maaltijd aanbieden. Dat is prettig. We waren bezig met zoeken naar middelen waardoor de jongens zich beter konden ontwikkelen en daarin is voeding heel belangrijk. We vergen nogal wat van ze en ik ben van mening dat je dan ook iets moet teruggeven. Dat doen we nu. Binnenkort beleggen we wel een informatieavond voor de ouders, waarin we ze uitleggen dat het geen vervangende maaltijd is. Maar dat deze puur is om het herstel te bevorderen en dat het wel de bedoeling is dat ze thuis ook nog eten.

Schalenavond
Zoals de Schalenavond in Amsterdam een begrip is als afsluiting van het jeugdseizoen, hebben we in Kaapstad de Youth Awards. Die plannen we rond een thuiswedstrijd van het eerste team van Ajax Cape Town op 19 november. Het wordt een mooi gala voor onze junioren. Maar nu eerst op naar de bekerfinales van vier onze jeugdteams op 24 september!

Foto's: Ajax Cape Town