Menu
Afrikaanse trainers houden ogen wijd open

Afrikaanse trainers houden ogen wijd open

Ian Gorowa en André Bronkhorst, de assistent-trainer en keeperstrainer van Ajax Cape Town, houden hun ogen wijd open tijdens hun stage bij het Nederlandse Ajax. ,,We leren hier ontzettend veel.”

Gorowa houdt zijn pupillen Allie en Ngobeni in de gaten. Gorowa houdt zijn pupillen Allie en Ngobeni in de gaten.

De woensdagtraining van Ajax is overzichtelijk. Slechts negen spelers, waaronder Ajax Cape Town-stagiairs Nazier Allie en Clifford Ngobeni, verschijnen op het veld in de ArenA. Henk ten Cate en Alfons Groenendijk zorgen voor de nodige afwisseling in de oefensessie. Positiespelletjes, even lopen, weer een positiespelletje en veel afwerken op doelman Dennis Gentenaar. Ian Gorowa staat midden in het veld. Hij observeert de spelers, het spel en de trainers. Alles slaat hij rustig in zich op. ,,Er valt hier heel veel te leren”, zegt Gorowa als de training er tegen twaalven op zit. ,,Ajax is een heel professionele organisatie met ontzettend ervaren mensen.” Gorowa noemt Henk ten Cate als voorbeeld. ,,Ik heb de afgelopen dagen al heel veel van hem opgestoken en ik hoop deze week nog veel meer te leren.”

Gorowa zag AFC Ajax deze winter al trainen toen de Amsterdammers in Kaapstad op trainingskamp waren. ,,Toen heb ik ook al goed opgelet”, zegt hij. ,,Maar dat was niet te vergelijken met de situatie hier. Ajax was in de eerste plaats zich aan het voorbereiden op de tweede seizoenshelft in Nederland. En het was in Zuid-Afrika ook te warm om voluit te kunnen trainen.”

Bronkhorst bekijkt de verrichtingen van Gentenaar. Bronkhorst bekijkt de verrichtingen van Gentenaar.

Wat Gorowa het meeste opvalt aan het spel van de Amsterdammers is de snelheid van de bal. ,,Daar ligt echt de nadruk op. In Zuid-Afrika is dat minder het geval. Daar wil een speler zich vaak onderscheiden door zelf er met de bal vandoor te gaan. Dat is typisch Afrikaans.” Toch hoeft Ajax Cape Town ook geen exacte kopie te worden van de grote broer uit Amsterdam. ,,Je moet de juiste combinatie zien te vinden. De balsnelheid moet omhoog, maar af en toe mag er ook wel een beetje gepingeld worden.”

Keeperstrainer André Bronkhorst heeft ook opgemerkt dat het show-element in het Afrikaanse voetbal belangrijker is dan in Europa. ,,Een keeper in Zuid-Afrika doet vaak heel moeilijk bij een makkelijke bal. Dan ziet het er spectaculair uit en krijgt hij het hele stadion mee. Hier moet je gewoon op de meest simpele en effectieve manier je doel schoon houden. Dat is wat me opvalt en wat ik hier leer van Fred Grim.”

Het was rustig op het trainingsveld. Groenendijk zet Gabri aan het werk. Het was rustig op het trainingsveld. Groenendijk zet Gabri aan het werk.

In Zuid-Afrika is de rol van de keeper pas de laatste jaren belangrijk aan het worden. ,,Tegenwoordig hebben alle clubs wel een keeperstrainer”, aldus Bronkhorst, die bij Cape Town doelman Hans Vonk onder zijn hoede heeft. ,,Nu beseffen ze dat een keeper echt punten kan pakken voor een club. Maar lange tijd hing de doelman er een beetje bij. Wat dat betreft heeft Nederland een grote voorsprong op Zuid-Afrika.”