Menu
Afrikaanse trainers op stage

Afrikaanse trainers op stage

Breed lachend en enthousiast bij elke plek waar ze in de ArenA kwamen, absorbeerden de drie Afrikaanse jeugdtrainers die op de Toekomst stage lopen, de indrukken die ze tijdens een rondleiding opdeden.

De Keniaanse voetbaltrainers David Ouma Juma en Ted Odhiambo en hun Mozambikaanse collega Amade Chababe lopen zes weken stage op de Toekomst. David kijkt in de keuken bij de B2 van Maarten Stekelenburg, Amade volgt Robin Pronk van de B1 op de voet en Ted weet over drie weken precies hoe de aanpak van Wim Kwakman bij de C1 is.

,,Ajax is de beste club waar je als jeugdtrainer zijn kan om te leren hoe de kinderen het beste getraind kunnen worden", is Ted Odhiambo van mening. De Keniaan zit hoog in de top van Kisumu Youth Football Association, een jeugdvoetbalorganisatie in Kisumu, een grote stad in het Westen van Kenia. Vijf jaar is de 29-jarige oud-voetballer al coach nadat hij het actief voetballen in de Keniaanse Super League wegens een knieblessure moest opgeven. Odhiambo vroeg zich daarna af wat hij kon betekenen voor het voetbal en het welzijn van zijn medemensen en kwam terecht bij KYFA. KYFA organiseert een voetbalcompetitie voor jeugdteams onder de 15 jaar en teams onder 18 jaar. Wekelijks worden er wedstrijden gespeeld op verschillende velden in Kisumu. Odhiambo wil bij de jeugd actief blijven. Niets geeft hem meer voldoening. ,,De kinderen hebben niets, de meeste spelen blootvoets maar hebben zoveel plezier in het voetballen."

Dat de mannen ook de hoofdtrainer tegenkwamen, vonden ze geweldig. Dat was wederzijds. ,,No, its a honour for me to meet you", reageerde Koster op de opmerking van de Afrikanen dat ze het een eer vonden hem te ontmoeten. Dat de mannen ook de hoofdtrainer tegenkwamen, vonden ze geweldig. Dat was wederzijds. ,,No, its a honour for me to meet you", reageerde Koster op de opmerking van de Afrikanen dat ze het een eer vonden hem te ontmoeten.

Voor zijn landgenoot David Ouma ligt het weinig anders, al wil hij misschien wel doorgroeien naar de senioren. De MYSA-coach, Mathare Youth Sports Association, wil veel leren tijdens de cursus die hij bij de KNVB volgt. ,,Zodat ik de jeugd van Mysa goed kan helpen en in de toekomst ook mijn land. Waar wij in Kenia van dromen, het opleiden van de jeugd tot goede personen gebeurt hier bij Ajax."

De 29-jarige Ouma is al sinds zijn veertiende jaar coach. Bij de organisatie waar hij met tien jaar begon met voetballen, stroomde hij door als coach. Hij weet feilloos waar het in de Keniaanse voetbalwereld op beleidsmatig niveau knelt. ,,De mensen die bij de voetbalbond betrokken zijn, zijn daar door middel van een politieke achtergrond in gekomen, niet via een voetbalachtergrond. Dat is de verkeerde weg."

Dat ook Edgar Davids nog een hand kwam geven, ging de verbeelding van de trainers helemaal te boven. Dat ook Edgar Davids nog een hand kwam geven, ging de verbeelding van de trainers helemaal te boven.

De, in Afrika, bekendste van de drie stagiars, is Amade Chababe. Hij heeft nog altijd het record in handen van topschutter van het seizoen sinds de onafhankelijkheid van Mozambique. In 1983 wist hij 27 doelpunten te maken in een competitie van twaalf (22 duels). Niemand kon daaraan tippen. Ja, vóór de onafhankelijkheid. Toen was Eusebio de beste speler van Mozambique.

De 45-jarige Chababe speelde zeventig interlands en stopte subiet met voetballen toen hij op zijn dertigste trouwde met een Britse diplomate. Drie jaar geleden keerde hij terug naar zijn vaderland en ging op verzoek van de voetbalbond aan de slag met de jeugd. Als hij straks na de zes weken Nederland terugkeert, wordt hij assistent van bondscoach Mart Nooij.