Menu

Afrikanen zingen, Slovenen sneuvelen

Zingend arriveerden ze, juichend gingen ze weer weg. De spelers van Zuid-Afrika boekten zaterdag in Daegu tegen Slovenië de eerste WK-zege uit de historie van het land, 1-0. Het duurde vijf duels eer het zo ver was. .

Slovenië, getekend door de uit de hand gelopen ruzie tussen vedette Zahovic en trainer Katanec, besluit zijn eerste WK met lege handen.De treffer die Bafana Bafana al in de vierde minuut aan een voorsprong hielp, kwam wonderlijk tot stand. Quinton Fortune, de man die Zuid-Afrika tegen Paraguay met een late strafschop aan een punt hielp (2-2), legde een vrije trap in het strafschopgebied van
Slovenië. Ploeggenoot Siyabonga Nomvethe wilde koppen, maar kreeg de bal op de knie in plaats van het hoofd. Desondanks ging de bal erin, 1-0.Een tussenstand die voor de Slovenen onaanvaardbaar was, gezien de eerdere nederlaag tegen Spanje (3-1). Om nog enige aspiraties voor de volgende ronde te kunnen houden moest er minimaal een punt worden gehaald. Die indruk wekte Slovenië voor rust allerminst. Er ging geen enkele dreiging uit van de ploeg die twee dagen eerder sterspeler Zlatko Zahovic was kwijtgeraakt.De aanvaller die tijdens EURO 2000 naam maakte, overleefde een ruzie en een ordinaire scheldpartij met trainer Srecko Katanec niet. De vedette die werd weggestuurd, was overigens niet het enige slachtoffer; Katanec kondigde ook al aan te vertrekken, na dit WK.
Tijdens de wedstrijd veerde de coach steeds hevig gebarend van de bank op. Het voortdurende misbaar van Katanec leverde hem vijf minuten na rust een verwijdering op naar de tribune.

De trainer had het aan de stok gekregen met de Argentijnse arbiter Sanchez en de Nederlandse vierde official Wegereef. Hij verloor en moest op afstand verder toekijken. Zijn lichaamstaal zei alles. Ogenschijnlijk ongeïnteresseerd en geïrriteerd door het spel van zijn ploeg zag hij de rest van het duel aan. Met de definitieve uitschakeling komt er voor hem slechts sneller een einde aan een onplezierig toernooi. Helaas voor Katanec komt er nog een wedstrijd.Jaloers kon hij zaterdag kijken naar de vreugdetaferelen bij de Afrikanen. Als een eenheid kwamen ze het stadion binnen, zingend uit volle borst om de saamhorigheid te benadrukken. De Sloveense eenheid was verscheurd door een interne scheldpartij. Daarmee was het volbrengen van de missie zaterdag eigenlijk al bij voorbaat gedoemd te mislukken.


Bron: ANP
Foto: Pixonline