Menu
Afscheid in stijl van de Topklasse

Afscheid in stijl van de Topklasse

Ajax Zaterdag 1 heeft z’n laatste wedstrijd in de Topklasse gewonnen. Op Sportpark De Toekomst werd het tegen Scheveningen 4-2.

De mannen op het veld wilde er alles aan doen, maar de scherpte was er logischerwijs af en dat werd continu geïllustreerd in de openingsfase door veel onnauwkeurigheden. Wel werd duidelijk dat de gasten uit Scheveningen wel iets meer dreiging hadden richting het doel van Danny Been. Zo ook in de 25e minuut toen de eerste serieuze kans van de wedstrijd te noteren viel. Het was Ingmar Maayen die gevaarlijk op doel schoot. Ajax had tot dan toe nog helemaal niets aanvallend kunnen bewerkstelligen. Voorin werden de spelers niet bereikt en doelman Sven Wolsheimer van de bezoekers vroeg zich langzaam af of hij ook mee mocht doen. Dat mocht hij inderdaad pas in de 30e minuut toen Samir El Moussaoui met zijn hand op de bal viel binnen de beruchte lijnen na een individuele actie van Kenneth Misa Danso. Zo mocht Ajax door middel van een strafschop voor het eerst op doel schieten via Sergio Cameron. Deze clubicoon mist doorgaans nooit en zo kon het scorebord in werking gezet worden, 1-0. Scheveningen, dat nog steeds licht het betere van het veldspel had, wist voorin ook niet de juiste man te vinden hoewel de vele aanval ‘s opzetten er verzorgd en dreigend uitzagen. Voor het doel echter was het vizier niet meer gericht op de juiste plaats. Ferry de Jong en Wesley Goeman waren voor rust nog dicht bij de gelijkmaker, maar de povere eerste helft werd afgesloten met een voorsprong voor de Amsterdammers.

Na rust werd het een compleet andere wedstrijd. Binnen een minuut na de hervatting was het namelijk raak. Eerst was het Ogür Kaya die stuitte op de doelman hetgeen een corner opleverde. Hieruit mocht Yuri Rose keurig binnen koppen voor de 2-0. Ajax was los en waar het voor rust nog behelpen was zo leuk en amusant werd het nu.
Eerst haalde Siver Abdulrahman een bal van de lijn direct na de 2-0, maar daarna was het weer de beurt aan Ajax dat via Lars Middelwijk gevaarlijk werd . Karim Bridji, die na een corner zijn schot van de lijn gehaald zag worden maar opnieuw was Yuri Rose er als de kippen bij om binnen te tikken, 3-0. In de 59e minuut bracht Scheveningen de 3-1 op het bord. Het werd nu tijd voor Joost Heij, die na een zeer zware knieblessure dit seizoen amper heeft kunnen laten zien waarom hij van AFC werd overgenomen. Na wat speelminuten in het tweede mocht hij eindelijk invallen in het eerste.

Het bleef onverminderd een open duel waar de weinige toeschouwers absoluut van genoten. In de 63e minuut was Rubin Koorndijk dichtbij die 3-2 en ook acht minuten later waren de bezoekers dicht bij een treffer. Doelman Danny Been redde echter knap op een schot van Mehmet Aldogan. Ajax beperkte zich inmiddels tot reactievoetbal. Het ving Scheveningen op om vervolgens via snelle omschakelingen dreigend te worden. Het resulteerde in de 89e minuut nog in de 4-1 voorsprong toen invaller Kid Ronday routinier Yuri Rose in staat stelde om in de verre hoek te schieten voor de ruime, iets geflatteerde voorsprong. In blessuretijd verzachtte Samir El Moussaoui de pijn nog enigszins voor Scheveningen (4-2), maar zo sloot Ajax het jaar Topklasse voetbal wel in stijl af.

Fotografie: Rob van Vliet