Menu
Afscheid van Ajax' laatste nummer 14

Afscheid van Ajax' laatste nummer 14

Aan de voetbalcarrière van Roger kwam na de play-offs tegen AZ officieel een einde. De Spaanse middenvelder speelde één jaar in dienst bij Ajax en is inmiddels teruggekeerd naar zijn vaderland.

Roger en zijn landgenoot Gabri tonen vol trots de KNVB Beker. Roger en zijn landgenoot Gabri tonen vol trots de KNVB Beker.

Verbaasde gezichten zo rond eind april van dit jaar. Roger verklaart voor de camera van Ajax TV dat hij aan het eind van het seizoen gaat stoppen met voetbal. De verhalen deden de rondte dat de Spaanse voetballer niet verder zou gaan bij Ajax, maar het betaalde voetbal helemaal gedag zeggen? Nee, dat hadden waarschijnlijk niet veel mensen verwacht. Hij is pas 30 jaar oud en moet nog jaren meekunnen op het hoogste niveau. ,,Dit is het juiste moment”, zegt Roger met een glimlach op zijn gezicht, die opluchting verraadt. ,,Ik wil me nu nog concentreren op de komende wedstrijden. Daarna kan ik meer over mijn beslissing zeggen.”

Roger in actie tegen ADO Den Haag. Roger in actie tegen ADO Den Haag.

Ruim een maand later, een paar dagen voor de beslissende play-offwedstrijd tegen AZ, voegt Roger daad bij het woord. Hij geeft in het Spaans tekst en uitleg over zijn afscheid, maar echt helemaal duidelijk worden zijn beweegredenen nog steeds niet. ,,Ik hou van het voetbal, ik hou van trainen en fysiek en mentaal heb ik ook geen problemen”, legde hij uit. ,,Ik ben jarenlang alleen maar met voetbal bezig geweest: nu is het gewoon mooi geweest.” Hij vertelt dat hij vorig seizoen ook al overwoog te stoppen met voetbal. ,,Ik had het Spaanse voetbal wel gezien. Iedere keer dezelfde spelers en dezelfde clubs: die kende ik na al die jaren wel. Als ik door zou gaan met voetbal, moest ik in ieder geval naar het buitenland.”

Die buitenlandse competitie wordt de Eredivisie. De middenvelder die in seizoen 1994/1995 onder Cruijff bij Barcelona zijn carrière begon, verruilt in de zomer van 2006 Villarreal voor Ajax. In Amsterdam, waar hij speelt met rugnummer 14, loopt het voetbalseizoen niet zoals verwacht. Blessures en concurrentie op het middenveld zorgen ervoor dat hij bij Ajax niet heel vaak aan spelen toekomt. ,,Ik heb nooit een echte serie wedstrijden kunnen neerzetten. Dan is het lastig om in vorm te komen", legt hij uit. Toch oogst hij alom respect in Amsterdam. Trainer Henk ten Cate noemt hem bijvoorbeeld ‘in potentie de beste voetballer van de selectie’. Ploeggenoten als Gabri roemen hem om zijn werklust en betrouwbare karakter.

De supportersverenigingen nemen afscheid van Roger, Fred Grim en Zdenek Grygera. De supportersverenigingen nemen afscheid van Roger, Fred Grim en Zdenek Grygera.

Dat Roger besluit zijn voetbalschoenen op te bergen heeft niets met Ajax te maken. ,,Ik heb het dit jaar naar mijn zin gehad bij Ajax en in Amsterdam. Het is meer het hele circus rond het voetbal dat me steeds meer tegenstaat. Ik houd ontzettend veel van het spel voetbal, maar niet van alles daar omheen.”

Wat Roger na de zomer gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. Hij heeft een diploma lichamelijke opvoeding op zak, maar of hij daar iets mee gaat doen, blijft de vraag. ,,Ik ga eerst lang vakantie houden. Ik moet nog goed en lang nadenken wat ik daarna ga doen. Voorlopig heb ik geen ambities op het gebied van voetbal.”

Roger komt niet meer in actie tijdens Ajax - AZ. Hoewel hij niet graag in de schijnwerpers staat, ontkomt hij niet aan een eerbetoon. Na afloop van het duel nemen de supportersverenigingen in de ArenA afscheid van alle vertrekkende Ajacieden. Het publiek juicht voor Fred Grim, voor Zdenek Grygera, en natuurlijk ook voor Roger: Ajax’ laatste nummer 14.