Menu
Afscheid van fantastisch seizoen

Afscheid van fantastisch seizoen

Ajax heeft met een 3-0 zege op Heerenveen het seizoen waardig afgesloten. Het werd geen voetbalshow, maar dat is een afscheidswedstrijd maar zelden. Omdat het eerste doelpunt zolang uitbleef, hoefden 'ze' in Groningen niet nerveus te worden. Twee goals van Sikora en eentje van Chivu zorgden ervoor dat Ajax op een punt achter PSV tweede werd en op de meet drie punten voorsprong had op Feyenoord.

De cijfers van dit seizoen zijn beter dan in het kampioensjaar, meer dan twaalf maanden geleden. Toen behaalde Ajax 73 punten, won 22 keer en speelde zeven keer gelijk. Doelsaldo: 73-34. Deze cijfers verbleken echter bij die van dit seizoen, waarin 83 punten werden behaald, 96 keer werd gescoord en 32 doelpunten geïncasseerd werden.

Maar bijna waren die getallen zelfs niet eens goed genoeg voor voorronde Champions League. Tot Feyenoord vorige week een misstap maakte bij Willem II en er plotseling in plaats van angstvallig naar beneden, hoopvol omhoog gekeken kon worden in de laatste wedstrijd.

Maar dan zou Ajax met 5-0 moeten winnen van Heerenveen en PSV met 2-0 moeten verliezen bij Groningen. Heerenveen had zelf ook nog kansen op Europees voetbal, terwijl Groningen nog een punt nodig had om de nacompetitie te ontlopen. En Koeman had vooraf al aangegeven dat spelen op een 5-0 zege niet te doen was. Winnen dat was primair, niet het saldo. Want als er in een afscheidswedstrijd van Witschge, die een basisplaats kreeg toegekend, Winter, Timmer, Didulica en Mendes niet gewonnen zou worden, dan was het afscheid mislukt.

Witschge wilde er in elk geval een feestje van maken, want de eerste de beste bal die hij kreeg, speelde hij met een hakje tussen de benen door van Marcel Seip.

Het feestje was overigens al ingezet met een live-uitvoering van het clublied 'n juichtoon dav're langs de velden door Joop Leeuwendaal en de F-pupillen.

Maar de kunstjes van Witschge en het live-concertje zorgden er niet voor dat Ajax heel effectief was in de eerste helft. Het spel boeide sporadisch en Ajax raakte snel in de wedstrijd Pienaar al kwijt, die de draaiende pion rond Zlatan Ibrahimovic was. De Zweed speelde na vijf wedstrijden schorsing weer, maar de eerder door hem beloofde scherpte bleef jammer genoeg uit.

Toch was het een schot van Ibrahimovic waardoor Ajax de grootste kans kreeg in de eerste helft. De voor Pienaar ingevallen Sikora stond op scherp toen Vonk het striemende schot van de Ajax-spits tegen zijn borst liet stuiten. De kleine buitenspeler aarzelde niet en schoot prima binnen, 1-0. De laatste minuut van de eerste helft was direct daarna verstreken. Het kon nog een mooi feestje worden, want in Groningen was immers nog niet gescoord.

Nog drie kwartier had Ajax om er een doelpuntenfestijn van te maken. Maar er verstreken al dertien minuten alvorens nummer twee erin lag. Een hard schot van Andy van der Meyde, dat het hield tussen een doelpoging en een voorzet, werd door Chivu binnengewerkt. Het publiek hoopte nog op een show en Ajax had ook binnen een paar minuten kunnen uitlopen naar een hogere score als Van der Vaart en Nigel de Jong niet twee dotten van kansen om zeep hadden geholpen.

In Groningen stond het met een half uur te spelen nog steeds 0-0, waardoor al duidelijk werd dat het daar zo zou blijven. De trainers hadden immers al voorspeld dat beide teams niet al te veel initiatieven meer zouden nemen als het halverwege de tweede helft nog gelijk zou staan.

Bij Ajax lukte het niet meer zo geweldig en Heerenveen had via invaller Samaras nog een kans op de aansluitingstreffer. Maar Lobont wilde op het afscheidsfeestje van zijn collega’s geen smetje zien in de vorm van een tegentreffer en ranselde de inzet ver weg.

Kort daarna kondigde Ajax zijn laatste wissel aan. Met nog tien minuten op de klok ging Witschge op de schouders en onder luid applaus ging de Amsterdammer van het veld. Een lange en mooie carrière eindigde tegen SC Heerenveen.

Maar de wedstrijd was nog niet af. Sikora was nog niet klaar met zijn seizoen. De dit seizoen lang met blessures en vormgebrek kampende Arnhemmer wilde nog een mooi einde breien aan een succesvolle rentree van de laatste weken. Met een fraaie kopbal, nadat een lob van Van der Vaart net aan mislukte, zette hij een met de 3-0 een punt achter fantastisch seizoen van Ajax.