Menu

Afscheidbrief Laszlo Jambor

Hieronder volgt de brief die Laszlo Jambor schreef. Jambor verlaat Ajax na veertien jaar om assistent-trainer te worden van Gerard van der Lem in Saoudi-Arabië.

AFC Ajax
Arena Boulevard 1
1101 AX AMSTERDAM ZO


Betreft: vertrek Laszlo Jambor

Amsterdam, 23 mei 2003

Geachte Directie, Collega’s, Spelers, Medewerkers en Supporters van AFC Ajax,

Na mijn staatsexamen als sportleraar en professional trainer aan de Szemmelweisz Uni-versiteit op de Faculteit Physical Education & Sport Science te Budapest ben ik mijn carrière begonnen als professional basketbal speler.
Na een zware blessure heb ik deze activiteit moeten staken en heb ik mijn carrière in de basketbalwereld vervolgd als:

-Sportleraar en heilgymnastisch therapeut aan het middelbare onderwijs te Budapest.
-Ik heb aan de wieg gestaan van de moderne basketbal jeugdopleiding bij de Centrale Sportschool (KSI) van Boedapest waar ik gedurende 10 jaar diverse prijzen heb mogen winnen.
-Coach van de nationale selectie onder 19 jaar.
-Hoofdcoach van diverse eredivisie teams waarmee uitstekende resultaten werden behaald.
-Universitair docent aan de Faculteit van de Eotwos Lorand Universiteit en aan het Trainers Opleiding Centrum van de Szemmelweisz Uni-versity van de Faculteit Physical Education & Sport Science te Budapest.

Na mijn werkervaring in Hongarije heb ik in Nederland een flitsende start gemaakt als Hoofd Coach van alle senioren teams en als trainer-coach van alle jeugdteams van de basketbalclub BV Hoofddorp.
Nadat ik deze functie anderhalf jaar heb uitgeoefend ben ik door de heer Beenhakker benaderd om bij AFC AJAX een nieuwe wending aan mijn carrière te geven.
In deze functie heb ik de afgelopen 14 seizoenen met veel plezier werkzaamheden verricht bij AJAX als conditie-, coördinatie-, snelheid-, kracht- en revalidatie trainer bij alle jeugdelftallen(vanaf de F’jes tot en met de A1), bij Jong AJAX en uiteraard bij de a-selectie.

Ik heb veel kennis, ervaring, intensieve arbeidsuren en creativiteit in mijn baan gestoken en ik kan met alle tevredenheid stellen dat weinig trainers zo een fantastische tijd hebben meegemaakt in de voetbalsport als ik.

Ik heb diverse mijlpalen van onze club en het Nederlandse voetbal van nabij meegemaakt :

- Het oude stadion De Meer, de bouw en ingebruikname van zowel de prachtige Arena als ons Jeugdcentrum de Toekomst.
- Discriminatie vanuit de tribune en campagne van de voetbalspelers en trainers tegen discriminatie.
- Dramatisch supportersgeweld en overweldigende support van dezelfde supporters.
- De start van de Champions League en de gevolgen van het ‘Bosman arrest” .
- Het begin van de sponsorbijdragen van de televisiestations en de beursgang van onze club.
- Het charismatische bestuur onder de leiding van Michael van Praag.

Op mijn initiatief werden er twee, door een fitnessfabrikant gesponsorde, krachtcentra en sporthallen ingericht in de Arena en op De Toekomst.

Met mijn ambitieuze trainerskarakter streefde ik er naar klassieke en moderne normen en waarden, alsmede het overbrengen van clubliefde naar onze spelers.
Ik liet hen de grenzen van hun lichaam en geest verkennen en tegelijkertijd leerde ik hen bijbehorende trainingstechnieken om hun prestatieniveau te verhogen. Tijdens hun revalidatieproces heb ik spelers samen met de fysiotherapeuten begeleid en na de terugkeer naar hun team heb ik ze geleerd hoe met preventieve oefeningen
blessures te voorkomen.

k heb het voorrecht gehad met spelers, die over een uitzonderlijk niveau beschikken, te trainen en hen in hun loopbaan bij te staan.

Ik ben dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen en de blijken van vriendschap van:

John van ‘t Schip, Brian Roy, Jan Wouters, Danny Blind, Aron Winter, Dennis Bergkamp, Richard Witschge, Wim Jonk, Stefan Petterson, Peter van Vossen, Stanley Menzo, Frank Rijkaard, Michel Kreek, Finidi George, Nwanko Kanu, Clarence Seedorf, Jari Litmanen, Edgar Davids, Michael Reiziger, Winston Bogarde, Patrick Kluivert, Ronald de Boer, Frank de Boer, Tijjani Babangida, Marcio Santos, Edwin van der Sar, Marc Overmars, Michael Laudrup, Ole Tobiasen, Sunday Oliseh, Shota Arveladze, Daniel da Cruz Carvalho, Benedict McCarthy, Brian Laudrup, Jesper Gronkjaer, Nicos Machlas, Cristian Chivu, Bogdan Lobont,Thomas Galasek, Joey Didulica, John O’Brien, Mido Hossam, Hatem Trabelsi, Yakubu Abubakari, Steven Pienaar, Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meyde, Rafael van der Vaart, Maarten Stekelenburg, Wesley Sneijder, Nigel de Jong en nog veel meer anderen.

Ik heb tevens het voorrecht gehad met uitstekende collega’s te hebben samengewerkt bij de 1ste en 2de elftallen, alsmede bij de jeugdopleiding.

Ik ben trots op de opgebouwde vriendschap, het verkregen respect, de collegialiteit, alsmede het begrip van:

Leo Beenhakker (1989-1991) Technisch Directeur 1e elftal
Assistenten: Bobby Haarms, Spits Kohn (Louis van Gaal) and Frans Hoek
Louis van Gaal (1991-1997) Technisch Directeur 1e elftal
Assistenten : Bobby Haarms, Geard van der Leem and Frans Hoek
Co Adriaanse, (1993-1997) Technisch Directeur Jeugd Opleiding
Morten Olsen (1997-1998) Technisch Directeur 1e elftal
Assistenten : Bobby Haarms and Will Cort
Jan Wouters (1998-2000) Technisch Directeur 1e elftal
Assistenten : Jan Olde Riekerink, Bobby Haarms and Will Cort
Hans Westerhof (1997-1999) Technisch Directeur Jeugd Opleiding
Co Adriaanse, (2000 -2001) Technisch Directeur 1e elftal
Assistenten : John van ‘t Schip, Peter Boeve, Leo van Veen and Will Cort
Kees Zwamborn (1999 - 2002)Technisch Directeur Jeugd Opleiding
Ronald Koeman, (2001-…….) Technisch Directeur 1e elftal
Assistenten : Ruud Krol, Tonny Bruins Slot and Wil Coort
Danny Blind ( 2003 -…..) Technische Directeur Jeugd Opleiding
Naast talloze kampioenschappen van onze jeugdteams gedurende de afgelopen 14 jaar ben ik heel trots op de resultaten van ons 1ste elftal waarin ik mijn aandeel heb mogen bijgedragen.

Nationaal Kampioenschap 1990, 1994, 1995, 1996, 1998,2002
Winnaar KNVB Beker 1993, 1998, 1999, 2002
Winnaar Nat. Supercup 1993, 1994, 1995, 2002
Winnaar UEFA Cup 1992
Winnaar Champions League 1995
Winnaar Wereldbeker Clubs 1995
Winnaar Europese Supercup 1995

Toch is nu voor mij het moment gekomen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik heb besloten in te gaan op de aanbieding van de nationale voetbalbond van Saoedi Arabië en zal met ingang van 1 juli 2003 assistent-trainer worden van de bondscoach Gerard van der Lem.

Velen bezigen de uitspraak dat in de voetbaljungle geen plaats is voor vrienden; ik hoop dat ik door mijn getoonde betrokkenheid bij AFC Ajax en de mede hierdoor behaalde resultaten deze woorden loochenstraf. Het afscheid valt me zwaar en Ajax zal voor altijd een speciale plek in mijn hart innemen.

Helaas is het niet mogelijk om van iedereen persoonlijk afscheid te nemen maar met deze brief wil ik u bedanken voor het genoten vertrouwen en ik wens u veel succes in de toekomst.

Laszlo Jambor