Menu
Aftellen naar finale: Anouk Hoogendijk

Aftellen naar finale: Anouk Hoogendijk

De Ajax Vrouwen spelen op woensdag 13 mei de bekerfinale tegen FC Twente. Bekerhouder Ajax wil de cup graag voor het tweede jaar op rij winnen. In aanloop naar deze bekerkraker blikken vier betrokkenen vooruit. In deze aflevering: Anouk Hoogendijk.

Hoe leeft de bekerfinale binnen de groep?
,,De finale leeft enorm. We hebben de kans op het kampioenschap vergooid en zijn nu derde geëindigd. Toen we half april thuis van Club Brugge verloren dachten we: de competitie is klaar. Nu gaan we vol voor de bekerwinst.”

Jullie hebben de titelstrijd verloren van Twente. Voelt dit dan als een extra motivatie dat je Twente een prijs afhandig kan maken?
,,Ik vind het leuk en mooi dat het tegen Twente is. Wij zijn samen met Twente de twee beste clubs in Nederland als je naar de stand kijkt. Dit is de beste bekerfinale die je kan bedenken. Ook voor de toeschouwers is dit het leukste. Twente heeft nu wéér de competitie gepakt, dus hopelijk pakken wij dan wéér de beker.”

Jij hebt de beker in 2010 gewonnen bij FC Utrecht. Hoe was dat toen?
,,Vijf jaar geleden was het vrouwenvoetbal op Eredivisieniveau allemaal net nieuw. We speelden de finale tegen Ter Leede. Dat was eigenlijk een beetje gek omdat Ter Leede een competitie onder ons zat. Het was dus heel bijzonder dat ze tot de finale waren doorgedrongen. Met name ook omdat ze een aantal Eredivisieclubs hadden uitgeschakeld. We wonnen die finale met 3-0. Het was niet zo’n heel spannende finale maar wel heel leuk om die prijs te winnen. Het staat mooi op je CV.”

Vorig jaar zat je bij de bekerfinale als kersverse Arsenal-speelster op de tribune bij AFC. Voelde het alsnog een beetje als ‘jouw’ titel?
,,Ik had vorig seizoen een deel van de wedstrijd bij Ajax meegespeeld. Voordat ik naar Londen vertrok was ik ook nog een tijdje geblesseerd geweest. Ik heb dat seizoen één of twee bekerwedstrijden gespeeld. Toen ik tijdens de finale op de tribune zat, voelde het voor mij al best ver weg. Het waren natuurlijk wel de meiden met wie ik dat seizoen heb gespeeld, maar ik had niet het gevoel dat ík die beker had gewonnen. Sommige meiden zeiden nog: ‘kom het veld op! Kom mee feesten, het zijn ook jouw verdiensten.’ Maar ik kwam alleen maar om hen aan te moedigen. Het voelde niet als mijn kampioenschap.”

,,Twente heeft nu wéér de competitie gepakt, dus hopelijk pakken wij dan wéér de beker.” ,,Twente heeft nu wéér de competitie gepakt, dus hopelijk pakken wij dan wéér de beker.”

Voor de start van de BeNe League heb je al prijzen gepakt bij Seastum en later nog de Supercup bij Utrecht. Dit kan je eerste Ajax-prijs worden.
,,Daar heb ik eigenlijk nog niet eens aan gedacht. Het is inderdaad alweer lang geleden dat ik voor het laatst een prijs heb gewonnen. En ik wacht inderdaad nog op mijn eerste prijs met Ajax. Ik had begin van het seizoen dan ook de droom om de titel te winnen. Dat is helaas niet gelukt. Het zou daarom fantastisch zijn om de beker te pakken. Je speelt uiteindelijk altijd om de prijzen!”

De finale is dit jaar in het Kyocera stadion in Den Haag. Vorig jaar was het op het relatief kleine complex van AFC. Wat vind je daar van?
,,AFC is natuurlijk een Amsterdamse club. Daardoor voelde de finale voor ons een beetje als een thuiswedstrijd. Ik denk dat het goed is dat het dit jaar in een groot stadion is. Er kunnen veel mensen komen kijken. Bovendien hebben de toeschouwers nu een veel beter zicht op het veld. Verder is het mooi dat de wedstrijd live op televisie wordt uitgezonden. Het is fantastisch dat de KNVB zo groots met de finale uitpakt. Voor €7,50 euro zit je al in het Ajax-vak. Daar heb je geen clubkaart voor nodig. Als je dat gaat vergelijken met een kaartje voor de mannen is het natuurlijk hartstikke weinig geld voor een bekerfinale. Ik hoop dat veel Ajax-fans ons komen aanmoedigen.”

Ten opzichte van vorig jaar heeft Ajax langer meegedaan om de titel dit seizoen. Wat is het verschil tussen beide seizoenen?
,,Vorig jaar begonnen we slecht. We speelden veel gelijk waardoor we veel punten weggaven. Dit seizoen begonnen we juist erg goed. Tot aan de winterstop stonden we er heel goed voor in de competitie. Het team was tot moment erg goed in balans. Mede dankzij de komst van goede speelsters als Marlous Pieëte, Loïs Oudemast en Merel van Dongen hebben we ons gericht versterkt. Toch was Twente uiteindelijk in het voordeel omdat zij al jarenlang hetzelfde team hebben. Ze hebben daardoor heel constant gepresteerd wat ze uiteindelijk de landstitel en een plaats in de bekerfinale heeft opgeleverd. Ik verwacht dat het bij ons komend seizoen in ons vierde jaar ook allemaal op z’n plek gaat vallen. Toch blijf ik het gevoel houden dat we onszelf dit seizoen te weinig hebben beloond. Hopelijk maakt de beker dat een beetje goed.”

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees