Menu
Aftellen naar finale: Mandy Versteegt

Aftellen naar finale: Mandy Versteegt

De Ajax Vrouwen spelen op woensdag 13 mei de bekerfinale tegen FC Twente. Bekerhouder Ajax wil de cup graag voor het tweede jaar op rij winnen. In aanloop naar deze bekerkraker blikken vier betrokkenen vooruit. In deze aflevering: Mandy Versteegt.

Wie aan de vrouwen bekerfinale 2014 denkt, denkt bijna automatisch aan Mandy Versteegt. De rechtsbuiten van de Ajax Vrouwen was met twee goals beslissend in de eindstrijd met PSV Vrouwen. Enkele weken later raakte zij - voor het eerst in haar loopbaan - zwaar geblesseerd aan haar achillespees. Uitgerekend tegen de vrouwen van PSV maakte zij onlangs haar rentree.

,,Kan ik het nog wel?”, vroeg ze zich pal voor haar invalbeurt onzeker af. Het antwoord gaf ze in de 25 minuten dat ze meespeelde. Versteegt was terug en had haar wapens nog, waaronder haar snelheid. ,,Eigenlijk ging het boven verwachting, voor mezelf dan. Toch valt er wat mijn startsnelheid betreft nog wat te verbeteren. De trainer wil het ook voorzichtig aan doen. Ik trainde alweer vanaf half februari mee, maar hij wachtte tot 23 april voordat ik mijn rentree in een wedstrijd maakte. De wedstrijd moest het toelaten. Het schijnt ook dat hij heeft gezegd dat hij er weer een wapen bij heeft. Dat is mooi om te horen.”

Daarmee zegt Ed Engelkes geen woord teveel. Want juist in een fase in de wedstrijd dat het niet loopt, kan Versteegt met haar snelheid gelanceerd worden, voor gevaar zorgen en wellicht het verschil maken. Of ze 13 mei in het Kyocera stadion in Den Haag haar huzarenstukje van vorig jaar kan herhalen, is uiteraard nog de vraag. ,,Ik moet eerst maar eens zien of ik ook minuten in de finale krijg van de trainer. Ik ben al blij dat ik mijn rentree heb gemaakt. Als ik mijn steentje weer kan bijdragen, zou dat heel leuk zijn.”

Mandy Versteegt had het vorig seizoen op haar heupen in de finale. Mandy Versteegt had het vorig seizoen op haar heupen in de finale.

De gewonnen finale van vorig jaar staat zeker in de hoogtepuntenranglijst van de 25-jarige Versteegt. ,,We waren laat in het seizoen afgehaakt om de titel. Dat we vervolgens nog een prijs pakten was mooi. Er was veel publiek, de sfeer was goed en de prijs voelde echt als een bekroning van het seizoen. Het voelde echt als een hoogtepunt. Dit jaar was het ultieme doel de titel. Nu die niet is behaald, zeggen veel mensen dat de beker een soort troostprijs is. Maar zo voelt het echt niet. Je wil als sporter zoveel mogelijk prijzen winnen. Elke prijs is er immers één. Ik zie de bekerfinale dan ook als een kans om het seizoen toch mooi af te sluiten.”

Dan moet Ajax wel een dijk van een wedstrijd op de mat leggen, want met alle respect voor de PSV Vrouwen, landskampioen FC Twente is van een ander kaliber. Dat weet ook Versteegt: ,,Bekerwedstrijden zijn altijd anders dan de competitie. Je ziet soms teams ver komen die anders niet zo goed zijn. Zo is het dit jaar niet. Het zijn de nummers één en twee van Nederland tegen elkaar. We hebben meerdere keren laten zien dat we tegen Twente goed kunnen spelen. Het zijn in ieder geval vrijwel altijd spannende duels. Komende woensdag is het alles of niets. Dat het in een stadion is, maakt het extra mooi. Ik heb al gehoord dat er vanuit Amsterdam busreizen worden georganiseerd om erheen te gaan. Het zou leuk zijn als het stadion goed is gevuld.”

En Versteegt hoopt dat de grapjes die om haar heen worden gemaakt, niet alleen maar lollig zijn maar straks op waarheid zullen gaan berusten: ,,Ze zeggen al voor de grap dat ik ‘gewoon’ de winnende ga maken. Als dat zo is dan teken ik daar gelijk voor. Het zal natuurlijk wel een prachtig scenario zijn. Dat ik erin kom en dan scoor. Ik doe heel hard mijn best om bij de wedstrijdselectie te komen. Maar eigenlijk hoop ik vooral dat de trainer me volgende week nodig heeft en dat ik speelminuten mag maken. Als ik erin sta, dan ga ik alles geven en hoop ik dat ik weer belangrijk kan zijn.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees