Menu
Aftellen naar het EK voetbal

Aftellen naar het EK voetbal

Over ruim vijf maanden is het zover: het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Met name de strijd in groep B zal met belangstelling worden gevolgd door iedereen die Ajax een warm hart toedraagt. Het Nederlands elftal kruist in poule B de degens met Denemarken, Duitsland en Portugal.

Bij het Nederlands elftal is Gregory van der Wiel normaal gesproken een zekerheid. De 23-jarige rechtsachter van Ajax debuteerde bijna drie jaar geleden tegen Tunesië en speelde sindsdien 29 interlands. Daarnaast komen Vurnon Anita, Theo Janssen en Derk Boerrigter mogelijk in beeld voor een plaats in de definitieve EK-selectie.

Het Nederlands elftal speelt op 9 juni de eerste groepswedstrijd tegen Denemarken. Bij de Denen lijkt Christian Eriksen op voorhand zeker van deelname aan het EK. De pas 19-jarige Ajacied kreeg op 3 maart 2010 in het duel met Oostenrijk voor het eerst speeltijd toebedeeld door bondscoach en voormalig Ajax-trainer Morten Olsen. Inmiddels is de in zijn vaderland tot Voetballer van het Jaar 2011 uitgeroepen middenvelder niet meer weg te denken uit het Deens elftal.

Christian Eriksen speelt een belangrijke rol bij het Deens elftal. Christian Eriksen speelt een belangrijke rol bij het Deens elftal.

Ook Nicolai Boilesen is een serieuze kanshebber voor de definitieve EK-ploeg van Denemarken. De ploeg- en leeftijdsgenoot van Eriksen maakte in september voor het eerst zijn opwachting in het A-elftal van de Denen. Met de linksback in de gelederen won de formatie van Olsen vorig jaar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Scandinavische rivaal Noorwegen: 2-0. Niet lang daarna liep Boilesen een zware hamstringblessure op, waardoor meerdere interlands vooralsnog uitbleven.

Oranje speelt vier dagen na de openingswedstrijd tegen Denemarken de altijd beladen groepswedstrijd tegen Duitsland. Een duel dat bij bondscoach Bert van Marwijk nog vers in het geheugen ligt, want nog geen twee maanden geleden ging Nederland in Hamburg kansloos met 3-0 onderuit tegen de Oosterburen.

Tot slot speelt Oranje op 17 juni het laatste groepsduel met ‘angstgegner’ Portugal. Een pikante ontmoeting, want zowel op het EK van 2004 als het WK van 2006 werd het Nederlands elftal vroegtijdig naar huis gestuurd door de Portugezen.

Behalve eerdergenoemde spelers streden meer Ajacieden om een plaats op het EK. Zo dolven de Belgen Jan Vertonghen en Toby Alderweireld met hun land het onderspit in de EK-kwalificatiegroep met onder meer Duitsland en Turkije en liepen Miralem Sulejmani en Kolbeinn Sigthórsson het EK mis met Servië en IJsland. De focus kan voor alle Ajax-fans dus volledig op groep B met Nederland en Denemarken. Mocht Oranje de groepsfase overleven wacht in de kwartfinale Polen, Tsjechië, Rusland of Griekenland.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst