Menu
Aftellen richting Ajax - Heerenveen

Aftellen richting Ajax - Heerenveen

Een ontspannen begin met een zeer scherp einde. Zo zou je Ajax’ training van vrijdagochtend kunnen omschrijven. Twee dagen voor het duel met sc Heerenveen werd het team langzaam 'wedstrijdklaar' gemaakt.

Wat begon met een warming-up onder leiding van performance coach Björn Rekelhof en een pass- en trapvorm eindigde met een tactische oefenvorm waarbij trainer Frank de Boer meermaals zijn stem verhief. ‘Stop’, schreeuwde hij dan, waarna hij de spelers op luide toon voorzag van aanwijzingen. Zo werd des te meer duidelijk dat hij opperste concentratie eist in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Heerenveen, zondag om 16:30 uur in de Amsterdam ArenA.

Zelf maakte hij drie kwartier eerder op de training nog een dolletje met zijn assistenten. Terwijl zijn spelers onder handen werden genomen door Björn Rekelhof, probeerden De Boer, Dennis Bergkamp en Jaap Stam beurtelings een bal in een openstaande vuilnisbak te schieten. Wachtend op de spelers bleek het een prima vorm van afleiding.

Kolbeinn Sigthórsson stort zich vol overgave in een duel. Kolbeinn Sigthórsson stort zich vol overgave in een duel.

Vervolgens werd de training voortgezet met een positiespel in een vierkant, waaraan de coach zelf ook fanatiek meedeed. Staand op een van de vier zijdes hoorde hij bij de balbezittende partij, om vervolgens meerdere malen de bal op te eisen. Ook hierbij was hij vocaal aanwezig, maar nog niet zo luid en duidelijk als bij de afsluitende sessies.

Ondertussen werkten Kenneth Vermeer en de volledig herstelde Jasper Cillessen zich in het zweet bij keeperstrainer Carlo l’Ami, die voor het eerst gebruik kon maken van een van zijn nieuwe gadgets. Een zo te omschrijven reclamebord op poten, die enkele meters voor het doel werd geposteerd. Waar hij eerder al over een groot dranghek met een zeil ervoor beschikte, eveneens op poten, betrof het nu de helft van zo’n dranghek. Met deze vinding voor hun neus kunnen Cillessen en Vermeer niet zien hoe de bal wordt getrapt. Ze zien het speeltuig pas nadat deze over, naast of onder het doek langs is geschoten, waardoor ze bliksemsnel moeten reageren. Dit ter verbetering van hun reflexen.

Steward Theo Holtslag zag het vanaf de zijkant met trotse blik aan. Hij blijkt de vinding te hebben vervaardigd en heeft deze in de vroege ochtenduren met een aanhanger naar De Toekomst gereden. ,,Carlo kwam met een iPad naar me toe en vroeg of ik zijn ontwerp kon uitvoeren. Nou, geen probleem’’, aldus Holtslag.

Fysiotherapeut Pim van Dord begaf zich ook op het trainingsveld. Zeer ontspannen liep hij daar rond, zonder te hoeven omkijken naar geblesseerde spelers. Iedereen is immers fit en dat is wel eens anders geweest.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De keepers trainden met een nieuw attribuut. De keepers trainden met een nieuw attribuut.
Een fel Deens duel tijdens de training. Een fel Deens duel tijdens de training.
Nicolai Boilesen maakte een toepasselijk gebaar op Valentijnsdag. Nicolai Boilesen maakte een toepasselijk gebaar op Valentijnsdag.
Er werd pittig getraind. Er werd pittig getraind.
Frank de Boer legt uit hoe hij het wil zien. Frank de Boer legt uit hoe hij het wil zien.
Jasper Cillessen strekt zich tot het uiterste. Jasper Cillessen strekt zich tot het uiterste.
Aanvoerder Siem de Jong in gesprek met Daley Blind. Aanvoerder Siem de Jong in gesprek met Daley Blind.
Frank de Boer heeft zaterdag nog één training om zijn team zondag optimaal aan de start te krijgen. Frank de Boer heeft zaterdag nog één training om zijn team zondag optimaal aan de start te krijgen.
Nicolai Boilesen en Daley Blind strijden om de bal. Nicolai Boilesen en Daley Blind strijden om de bal.
Jasper Cillessen keert zondag weer terug onder de lat. Jasper Cillessen keert zondag weer terug onder de lat.