Menu

Aftellen tot woensdagavond kwart voor negen

Het is voor de Ajacieden aftellen geblazen tot morgenavond 20.45 uur. Dan begint de cruciale wedstrijd tegen AC Milan in de UEFA Champions League. Maar welke spelers aan de aftrap kunnen staan, is nog een vraagteken.

Rond half twaalf daalden de Ajacieden de trappen af voor de laatste training voor de kraker tegen AC Milan. Ronald Koeman doorbrak voor dit duel zelfs zijn vaak verkondigde stelling dat Ajax geen geheimen heeft. Want na een uur trainen trok de selectie zich terug achter de gesloten deuren van het stadion om de puntjes op de i te zetten.

Bijna alle fitte en bijna-fitte spelers waren op het veld. Van de twijfelgevallen bleef alleen Wesley Sonck binnen. Of de Belg na het missen van de laatste training ook de wedstrijd moet missen is nog niet bekend. De andere spits, Zlatan Ibrahimovic verliet de training voortijdig. Welke gevolgen dat heeft, is ook nog niet duidelijk.

Jelle van Damme en Maxwell kwamen wel met de groep op het veld, maar konden niet alle oefeningen mee doen. Dat maakt het er voor de trainer allemaal niet makkelijker op. Het ziet er naar uit dat Koeman pas morgenmiddag de knoop door zal hakken voor wat betreft de invulling van de defensie.

Zdenek Grygera en Rafael van der Vaart deden de hele training mee. Zij moeten morgenavond echter op de tribune toekijken hoe hun ploeggenoten AC Milan trachten te verslaan. Zij gingen voluit in de rondo's, de afrondingsoefeningen en de conditietraining.

Dat zag ook Gica Popescu. Met een aantal van de negen trainers van de scoala fotbal Gica Popescu kijkt hij deze week rond in de keuken van Ajax, vooral op De Toekomst. Want de Ajax-opleiding is wereldberoemd, zeker in Roemenië. De voetbalschool van de oud-international en oud-speler van PSV en Barcelona herbergt 230 kinderen in de leeftijd van acht tot achttien jaar. Acht jaar geleden begon Popescu met veertig jongens, nu is dat aantal dus verzesvoudigd.

De meesten van hen zitten op een internaat, een aantal is ondergebracht in het privéhotel dat Popescu liet bouwen. Zijn werkwijze heeft succes. Twee jonge spelers schopten het onlangs al tot het nationale elftal; Ionut Rada en Cristian Stancu. ,,Ik ben erg trots op die jongens", aldus Popescu die nog uitstekend Nederlands spreekt. ,,Maar Rada heeft als centraal verdediger in het Roemeense elftal Chivu voor zich. Dus ja, dan is het onmogelijk veel te spelen." Stancu is linkshalf.

Na ruim een uur verlieten de spelers het veld. Geen interviews voor de wachtende camera's, geen gesprekjes langs het veld, maar door naar het stadion. Daar waar het woensdagavond allemaal moet gebeuren. Op die plaats werd de training hervat. Waarschijnlijk probeerde Koeman enkele variaties uit. Daarmee moet Ajax AC Milan gaan verrassen en de broodnodige punten voor een verlenging in de Champions League afdwingen.