Menu
Aissati debuteert in lastig duel

Aissati debuteert in lastig duel

Ajax won de thuiswedstrijd tegen Volendam met 2-1. Ondanks het matige spel kende één speler een mooie middag: Ismaïl Aissati. Hij maakte zijn officiële debuut.

Marco van Basten wenst Ismaïl Aissati geluk als hij klaar staat om in te vallen. Marco van Basten wenst Ismaïl Aissati geluk als hij klaar staat om in te vallen.

In de zomer werd hij naar Ajax gehaald, maar meer dan een paar oefenpotjes in de voorbereiding speelde hij niet in het eerste elftal. Een slepende knieblessure weerhield hem er van te schitteren in het witte shirt met de rode baan. Tegen Volendam was het dan eindelijk zover: Ismaïl Aissati maakte zijn officiële debuut in het eerste elftal van Ajax. In de 60ste minuut, bij een 1-1-stand, kwam hij het veld in voor Robbert Schilder. ,,Het is makkelijker om in te vallen als je met 3-0 voor staat”, zei hij na afloop. ,,Maar ik ben heel blij dat ik eindelijk heb gespeeld en dat mijn knie het ook goed hield.”
Met Aissati in de ploeg sleepte Ajax uiteindelijk de overwinning uit het vuur. ,,Dat is uiteindelijk het belangrijkste”, zei de glunderde debutant. In tegenstelling tot Aissati was Marco van Basten minder tevreden over de zondagmiddag in de ArenA. Hij zag zijn ploeg keer op keer falen in de afwerking. ,,Dit begint een beetje een standaard verhaal te worden”, zei de hoofdcoach. ,,Als je zo veel kansen krijgt en ze niet maakt, dan krijg je het tegen iedere tegenstander moeilijk. Dus ook tegen Volendam.”
Ajax begon de wedstrijd tegen Volendam zonder Urby Emanuelson. Hij stond aanvankelijk wel op het wedstrijdformulier, maar bleek toch te veel last te hebben van nekklachten. Hierdoor kreeg Robbert Schilder opnieuw een basisplaats. Schilder vormde met Rasmus Lindgren en Vurnon Anita het middenveld. Daarachter namen Gregory van der Wiel, Oleguer, Rob Wielaert en Thomas Vermaelen de verdediging op zich. Aanvallend koos Marco van Basten voor Kennedy, Luis Suarez en Leonardo. Laatstgenoemde kreeg de voorkeur boven Miralem Sulejmani. ,,Leo dwong die basisplaats af”, legde Van Basten uit. ,,Hij is de laatste weken heel goed ingevallen, terwijl Sulejmani voetballend steeds net niet bracht waar we op hoopten.”
De thuisploeg startte sterk en zette Volendam meteen het mes op de keel. Suarez kreeg twee kansen, maar schoot oog in oog met doelman Jeroen Verhoeven over en kopte even later voorlangs. Uit het niets kwam Volendam na een kwartier op 0-1. Spits Gerson Sheotahul rondde na een snelle Volendamse uitbraak bekwaam af. Ajax behield het initiatief, maar met name Suarez bleef ongelukkig in de afronding. Na een klein halfuur werd het toch gelijk. Schilder legde de bal uit een vrije trap snel af op Lindgren. De Zweed draaide de bal in en Suarez kopte raak.
In de tweede helft maakte Kennedy plaats voor Sulejmani. Volendam trok zich terug op eigen helft en maakte het Ajax daarmee moeilijk in de jacht op de tweede treffer. De wedstrijd leek een beetje op slot te zitten toen Thomas Vermaelen een kwartier voor tijd uit een vrije trap van Sulejmani de bal in het doel werkte: 2-1. Dankzij de treffer brak de wedstrijd nog een beetje open, maar echt een leuk duel werd het niet in de ArenA. Ajax kreeg nog mogelijkheden op de 3-1 (onder andere een vrije trap van Suarez op de paal), maar Volendam was eigenlijk dichter bij de gelijkmaker. Na een foute terugspeelbal van Oleguer schoot Rowin van Zaanen van dichtbij op Stekelenburg. Invaller Melvin Platje raakte vervolgens de paal en kwam even later ook nog tot scoren, maar dat doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. ,,Als de mensen van wie we afhankelijk zijn hun dag niet hebben, dan wordt het weer tot de laatste minuut billenknijpen”, aldus Van Basten. ,,En dat is teleurstellend.”
Omdat koploper AZ en nummer twee FC Twente ook hun wedstrijden wonnen, blijft Ajax derde op de ranglijst. Volgende week zondag wordt de competitie hervat met een uitduel bij FC Utrecht. Maar eerst spelen de Ajacieden donderdag de return in de UEFA Cup tegen Fiorentina.