Menu
Aissati roemt Scholes

Aissati roemt Scholes

Ismaïl Aissati is terug aan het front. De 23-jarige middenvelder, die de eerste maanden van het seizoen doorbracht in Jong Ajax, komt de laatste weken steeds vaker voor in de plannen van trainer Frank de Boer. En dat stemt hem uiteraard tevreden. Woensdag stapt de Marokkaan met Ajax in het vliegtuig richting Engeland voor de return tegen Manchester United.

,,Ik ben blij met iedere minuut die ik speel”, glimt de Utrechter. ,,Daarom is het heerlijk dat ik de laatste wedstrijden weer veel minuten heb gemaakt. Maar bovenal spreken de filosofie en manier van spelen me enorm aan: kort positiespel en alles over de grond.”

In tegenstelling tot de competitieduels met NEC en NAC Breda, maakte Aissati vorige week in het Europa League-treffen met Manchester United zijn opwachting in de basisopstelling. ,,Het was fantastisch dat de trainer met mij begon”, blikt de technicus kort terug. ,,Als kleine jongen wil je dat soort wedstrijden spelen. Het zijn de wedstrijden die iedereen volgt en het is een podium om jezelf te tonen. Daarnaast was het mijn eerste Europa Cup-duel sinds ik onder Marco van Basten met Ajax speelde tegen Olympique Marseille.”

Aissati in actie tijdens Ajax - Manchester United. Aissati in actie tijdens Ajax - Manchester United.

Tevens maakte Aissati in de ArenA van de gelegenheid gebruik Paul Scholes van dichtbij onder de loep te nemen. ,,Dan zie je pas wat voor een fantastische speler hij is”, zegt Aissati lovend over de 37-jarige middenvelder van de Mancunians. ,,Hij raakt maximaal twee keer een bal aan. Tijdens zijn aanname ziet hij al naar wie de bal moet. Dat getuigt van klasse. Als je hem kort dekt raakt hij de bal een keer en geef je hem een beetje vrijheid raakt hij hem twee keer. Je ziet hem ook nooit dribbelen, maar altijd loeren op een bal vooruit in plaats van achteruit. Daar kan ik enorm van genieten. Ik houd van zulke types. Xavi, Iniesta en zelfs mijn ploeggenoot Thulani Serero, van wie ik een enorme fan ben, spelen ook zo. Gewoon puur voetbal.”

Na de 0-2-nederlaag in eigen huis lijkt Ajax vrijwel kansloos voor de return in Manchester. Desondanks maakt Aissati van de nood een deugd. ,,Spelen op Old Trafford is voor ons een fantastische ervaring. Ik heb vroeger al eens tegen Tottenham Hotspur en Liverpool gespeeld en de sfeer daar was ook fantastisch. Verder moeten we gewoon ons eigen spel spelen. Niks is onmogelijk, maar het is natuurlijk wel een loodzware opgave.”

Tot slot werpt Aissati alvast een blik vooruit op de toekomst. ,,Ik heb bij Ajax een contract tot het einde van het seizoen, maar er is nog geen contact met me opgenomen. Het is dus logisch dat ik ook ga rondkijken. Als ik niks van de club hoor wil ik graag naar Spanje, maar dat wil denk ik iedereen.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst